STOP COVID-19

Beroš predstavio aplikaciju za praćenje kontakata: 'Dobrovoljna je i sigurna'

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
27.07.2020.
u 17:41
- Aplikacija je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima - dodao je.
Pogledaj originalni članak

Za dva tjedna hrvatskim bi građanima trebala biti dostupna mobilna aplikacija "Stop COVID-19". Predstavljajući danas aplikaciju javnosti, ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da aplikacija ne prati određene lokacije već je usmjerena na praćenje kontakata.

- Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi korona virusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni - kazao je ministar ističući da se radi o dobrovoljnoj aplikciji.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Aplikacija je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima - dodao je.

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je da aplikacija radii tako što mobiteli izmjenjuju takozvane ključeve pomoću bluetootha, ne traže se osobni podaci. Kada se netko od korisnika razboli, sam odlučuje hoće li obavijestiti kontakte. Informaciju da ste u određenom razdoblju bili u kontaktu sa zaraženom osobom dobijete anonimno. Da bi se izbjegla zloupotreba, potrebno je upisati kod koji vam na raspolaganje daje liječnik ili epidemiolog nakon što s njim obavite razgovor, kazao je Bilić dodajući da računaju na savjest građana.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Osobe koje dobiju obavijest da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, dobit će i preporuke kako dalje postupati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

PL
plenkikok
17:47 27.07.2020.

Što bi komšije rekle - idi, more, bre, begaj... Ne bi se čudio da postoji linija u kodu - if (plenkovic || hrebak || hdz) {error)} else {samoizolacija}.

BA
Barbasmora
19:48 27.07.2020.

HDZ se dogovorio sa korona virusom, da ide u kolovozu na besplatni dopust. Tako ce bit vrh sezone najsigurnije preživiti u hrvatskoj! Virus navodno nece radit vec samo odmarat zbog priprema na treci val. Odmarat ce negdje na našem moru. Tako da nema potrebe da u hrvatskoj testiramo. Odma nakon dogovora skoro nema više novih zaraza u lipoj nasoj!;Bravo HDZ!

DU
Deleted user
20:33 27.07.2020.

ukoliko vam liječnik daje kod za pristup s obzirom da postoje tehnološki genijalci jesu li posve sigurni da im ista neće pokvariti ZEUS-a ukoliko ih hakiraju i time dovedu do pada cjelokupnog zdravstvenog sustava