Ministar Beroš:

'Premijer se ponašao odgovorno, nema prepreka održavanju predizbornih aktivnosti'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vili Beroš
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Vili Beroš komentirao situaciju oko sudionika Adria Toura koji su COVID-19 pozitivni
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Vili Beroš komentirao situaciju oko sudionika Adria Toura koji su COVID-19 pozitivni
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Vili Beroš komentirao situaciju oko sudionika Adria Toura koji su COVID-19 pozitivni
22.06.2020.
u 19:37
DIP će u suradnji s HZJZ-om naći način kako da se svima omogući glasanje, tvrdi
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost RTL-a Danas u kojem je komentirao rast broja oboljelih te negativan test premijera Andreja Plenkovića

Na pitanje hoće li premijer ponavljati test rekao je: "Struka je ta koja određuje kriterije. Ono što je od osnovne važnosti je to da mora ostvariti bliski kontakt sa zaraženom osobom. Izravan kontakt, dodir i rukovanje je nešto što omogućuje prijenos virusa. Premijer nije pod nikakvim nadzorom, testirao se iz preventivnih razloga", istaknuo je. 

Na upit hoće li biti kazni za nepoštivanje mjera, primjerice za organizatore raznih zbivanja tvrdi:

"Premijer se danas odgovorno ponašao, a organizatori moraju biti svjesni odgovornosti, kao i svaki pojedinac. Organizatori ne mogu u svim situacijama kontrolirati situaciju. Potrebno je znati da se virus prenosi bliskim kontaktom. Organizatori imaju veliku odgovornost. Pod tim uvjetima im je i data dozvola za održavanje odgovornosti", jasno je rekao.

Komentirao je i hoće li doći do odgode izbora te hoće li i HDZ otkazivati skupove.  

"Mi ćemo pratiti situaciju i preporuke HZJZ-a. Skupovi su omogućeni, mi ćemo se pridržavati. Ako situacija eskalira, uvest će se dopunske mjere. Nema značajnih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti", kaže ministar i dodaje: "Niz je elemenata koje struka procjenjuje da bi donijela određene mjere".

Zbog najugroženijih se zatvaraju domovi i bolnice, no Beroš odgovara dovodi li se njihovo zdravlje u opasnost dolaskom na birališta: "Mi imamo određeno iskustvo i odlučili smo se čuvati naše najugroženije. To je sve naša obveza. DIP će u suradnji s HZJZ-om naći način kako da se svima omogući glasanje", kaže.

Na pitanje je li važnije gospodarstvo ili zdravlje tvrdi: "Zdravlje nacije je uvijek na prvom mjestu. Učinit ćemo sve da zaštitimo zdravlje. No, i ekonomski procesi. Ovog puta ćemo naći bolji koncept što mislim da neće biti teško. Radno aktivno stanovništvo nije toliko opterećeno koronavirusom", kaže ministar Beroš. 

Video - Beroš: Epidemiolozi u Zadru primili preko 600 poziva

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar vratar1
vratar1
20:06 22.06.2020.

odgovorni građani smatraju da usprkos tome treba ići fino u samoizolaciju kako bi bio dosljedan svojoj vjerodostojnosti...znači prvo to, zatim nas poštediti govorancija, e a tek onda dalje redom... nema tu više ili, ali...referirali ste se na WHO cijelo vrijeme, nazivali ste se ekspertima, e pa brate mili, da skratim, dakle SA MO I ZO LA CI JA, a dva tjedna su ključna ...😂

ST
Stipan
20:50 22.06.2020.

Nije se predrzavao odgovorno kad je išao u Zadar na turnir . Ipak treba biti primjer drugima. Corona je još prisutna. Nikog na turniru nisam vidio da nose maske. Katastrofa je to.

Avatar morski
morski
20:50 22.06.2020.

Dosta panike !!!