REAKCIJA IZ SDP-a

Bernardić: Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata. Grbin: To nije moja izjava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Bernardić: Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata. Grbin: To nije moja izjava
30.11.2017.
u 13:12
- Zločin je zločin, on je individualan, nikako ne smije biti kolektivan. Da Hrvatska nije vodila najmudriju politiku prema BiH pokazuje to što je iz susjedne države protjerano 200 tisuća Hrvata i da je i dalje napuštaju – tvrdi Bernardić.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je danas u Saboru presudu šestorici generala te ustvrdio da nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti agresije na BiH.

- Individualna odgovornost ne može se povezivati s odgovornošću državnog vrha. Hrvatska je manje-više jedinstvena u tome. Važno je reći da nas je ova presuda opet bacila u devedesete, umjesto da razgovaramo o tome kako osigurati perspektivu mladima da ne napuštaju Hrvatsku. Nažalost, ova stvar baca u sjenu sve probleme. Predsjednik Sabora ima pravo na svoje mišljenje, ali nema propagande na tragediji, ne smije biti propagande na mrtvima, to je naš stav. Hrvatska intervencija osigurala je mir u BiH, zamislite što bi bilo da je nije bilo, dogodio bi se Bihać kao nova Srebrenica i brojne druge žrtve. Ta je intervencija osigurala politički okvir za BiH – kaže Bernardić. Upitan treba li slaviti Slobodana Praljka kao heroja unatoč činjenici da je pravomoćno osuđen kao ratni zločinac, Bernardić odgovora kako mu je žao što se dogodilo s Praljkom.

- Zločin je zločin, on je individualan, nikako ne smije biti kolektivan. Da Hrvatska nije vodila najmudriju politiku prema BiH pokazuje to što je iz susjedne države protjerano 200 tisuća Hrvata i da je i dalje napuštaju – tvrdi Bernardić. Podsjeća da je Hrvatska Ustavnim zakonom prihvatila ulogu Haškog suda, pa moramo živjeti s time što ova presuda ima elemente nepravednosti.

Osvrnuo se i na burnu raspravu koja se jutros odvijala na Klubu zastupnika SDP-a i informacije da neki SDP-ovci prihvaćaju tezu o udruženom zločinačkom pothvatu.

- To morate njih pitati, mi smo demokratska stranka i razgovaramo. Ovo je prevažna tema da bi se samo mogao poslati papir govora predsjednika Sabora. Izričito smo protiv propagande na tragediji, protiv PR-a na mrtvima i tuđoj nesreći. To se ne smije raditi u Hrvatskoj. Neozbiljno je slati dokument u 9.30 i očekivati glasovanje u 9.30, mora biti dovoljno vremena za usuglašavanje – zaključuje Bernardić. Njegov stranački kolega Peđa Grbin kratko je pojasnio zašto nije želio biti na minuti šutnje i čitanju izjave o presudi.

- Izjava koju je pročitao predsjednik Sabora nije moja izjava i nije dana u moje ime. Zato nisam sjedio u Saboru – kazao je Grbin.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

TR
Trisestrice
14:31 30.11.2017.

Jos jedan autogol Partije. Svaki dan gube svoje glasace a ovakvo ponasanje ce to samo ubrzati. U podne su po saborskim hodnicima jurili kao psi lutalice kako nebi naletjeli na nekog novinara. Pedja Srbin - pardon Grbin osudio je pregovoriti - a u njegovim se odgovoru vidjelo da mrzi sve sto je Hrvatsko.

Avatar southman
southman
13:39 30.11.2017.

Grbin i Bauk jutros, a vjerovatno i Stazić, Glavašević, Ranko Ostojić. Raškovićeva tajnica Opačić, Sabina Glasovac i sl. sve su rekli i pokazali ! Bero bi umotan u zastavu SSSR-a možda i došao ali ga bilo sramota doći samog pa se sada izmotava ! Ostade samo GLAS sa njima !!

CR
CROLINDA
14:45 30.11.2017.

ma svi oni misle ko i Pusićka ali glumicaju jer trebat će im glasovi nadaju se opet doći na vlast kako bi vratili Trg mašalazločinca Tita i ukinuli pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom i slične stvari