Izbjeglička kriza

Bavarski premijer napao Austriju, a ona najavila postavljanje prepreka na granicu sa Slovenijom

Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
27.10.2015.
u 20:07
Premijer Bavarske Horst Seehofer žestoko je napao Austriju da šalje na tisuće migranata u Njemačku, ne upozoravajući prethodno bavarske vlasti, te je pozvao Merkel da intervenira
Pogledaj originalni članak

Austrija će izgraditi "tehničke prepreke" na granici sa Slovenijom kako bi olakšala kontrolu priljeva tisuća migranata koji svaki dan prelaze na austrijski teritorij, rekla je u utorak austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

U Europu je od početka godine stiglo više od 680 tisuća migranata s Bliskog istoka, iz Afrike i iz Azije, a Austrija i Slovenija su dio koridora od Balkana do zapadne Europe. "Zatražila sam izradu planova za posebne građevinske mjere. Ovdje je situacija osobito dinamična. Dosad je dnevno granicu prelazilo između tri i osam tisuća ljudi, ali se moramo pripremiti i za slučaj da se te brojke povećaju na 12 tisuća", rekla je novinarima Mikl-Leitner na graničnom prijelazu Spielfeld. Ministrica nije precizirala vremenski rok u kojem bi te mjere bile provedene.

Stotine migranata ostavljeno je na ničijoj zemlji na austrijsko-slovenskoj granici u utorak nakon što su proveli noć na otvorenom kad ih je Austrija odbila primiti. Migrante su do granice u ponedjeljak dopratili slovenski vojnici, koji su ih tamo i ostavili. Bili su bez vode i hrane, a palili su vatre kako bi se zagrijali. Mnogo je obitelji s djecom u gomili koju se zadržalo iza ograde. Oni su uglas uzvikivali – "Želimo ići!". Glasnogovornik austrijskog kancelara Josef Ostermayer rekao je kako Austrija nastoji postići dogovor s Njemačkom oko migranata i da je kancelar Werner Faymann u bliskom kontaktu s njemačkom kolegicom Angelom Merkel u trenucima rasta napetosti između dviju zemalja oko migrantskog problema.

Premijer Bavarske žestoko napao Austriju

Premijer Bavarske Horst Seehofer žestoko je napao Austriju da šalje na tisuće migranata u Njemačku, ne upozoravajući prethodno bavarske vlasti te je pozvao Merkel da intervenira. – To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose – rekao je Seehofer u razgovoru za regionalni dnevnik Passauer Neue Presse. – Ne može se i ne smije tako ponašati – dodao je konzervativni čelnik.

Vlasti te regionalne države koja, zbog zemljopisnog položaja, upravlja gotovo cjelokupnim priljevom migranata po dolasku u Njemačku, optužuju Austrijance da ih ne izvješćuju o dolasku novih migranata što ne dopušta bavarskoj policiji da organizira njihov pravovremeni prihvat. Oko 2.000 migranata tako je stiglo u ponedjeljak navečer pješice u Bavarsku iz susjedne zemlje, a da bavarska policija prije toga nije bila obaviještena.

Ključ rješenja je zaustavljanje migranata da uopće krenu na put

– Sada je na kancelarki da razgovara s Austrijom – rekao je Seehofer koji se protivi politici Angele Merkel otkad je odlučila širom otvoriti vrata Njemačke izbjeglicama iz zona sukoba u Siriji i Iraku.

Ostermayer je na te kritike odgovorio. – Kad izbjeglice jednom krenu, odluka se zapravo svodi na to hoćemo li im omogućiti zdravstvenu zaštitu i hranu ili ćemo ih pustiti da umru od smrzavanja. U tako zahtjevnoj situaciji moramo se ponašati ljudski – dodao je, istaknuvši da je ključ rješenja zaustavljanje migranata da uopće krenu na put, pri čemu je neophodna suradnja Turske i založivši se da migranti budu upisani već na vanjskim granicama. 

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza.              

>>'Radije ćemo umrijeti od metka nego od gladi u izbjeglištvu'       

>>Milanović o izbjegličkoj krizi: Nekima smeta što smo preefikasni i prebrzi

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

ZI
zimerman
17:27 27.10.2015.

Samo se vi svadjajte I optuzujte jedni druge ,sa druge strane islamisti trljaju ruke ,jer islamizacija Evrope se nastavlja

Avatar NikadRobom
NikadRobom
17:28 27.10.2015.

Tko god je dosao na ideju da ove imigrante/izbjeglice posalje masovno u EU je geostrateg kakvoga covjecanstvo jos nije vidjeli,kapa dolje.Stvarno kao po knjizi,modularno ratovanje...

JA
jaonama
17:37 27.10.2015.

zašto ne napišete i to da je seehover dao merkelici ultimatum od 5 dana (do1.11.2015.)da zaustavi ove izbjeglice u protivnom bavarska uzima stvari u svoje ruke.