PLANOVI ZA NOVE IZBORE

HNS poziva na ujedinjavanje liberala. GLAS: Ne idemo s onima koji varaju birače

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zoran Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zoran Milanović
29.05.2019.
u 11:59
U stranci, rekao je Milorad Batinić, tek predstoje razgovori o tome koga će HNS podržati na predsjedničkim izborima, ali koliko zna, raspoloženje u stranci ne ide prema podršci Kolindi Grabar-Kitarović za drugi mandat
Pogledaj originalni članak

HNS je još jednom pozvao na ujedinjavanje liberalne scene za predsjedničke i sve ostale izbore, no iz GLAS-a im odmah uzvraćaju kako se ne vide s onima koji su prevarili birače. HNS-ov Milorad Batinić podsjeća da je njegova stranka na ujedinjavanje pozivala i prije europskih izbora.

– Mi smo odašiljali poruke, pozive, razgovarali tako da je vrijeme da se u Hrvatskoj ujedini liberalna scena jer je disperzija velika. Rezultati izbora su sada su pokazali da bi liberalna opcija dobila minimalno dva eurozastupnika, što bi bilo izuzetno važno za demokraciju u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Ovdje mislim na sve stranke liberalnog spektra, od novoosnovanih stranaka, poput Pametno, GLAS-a, IDS-a, Reformista, HSLS-a – kaže Batinić dodavši kako je HNS-ov poziv bio dugoročan, dakle, odnosi se na suradnju na svim predstojećim izborima.

– Smatramo da je predugo liberalna opcija u Hrvatskoj razjedinjena i mislim da je nužno da se objedinimo na svim izborima, od lokalnih preko europskih do nacionalnih, da se određeni ego stavi sa strane i pogleda nužnost formiranja jake liberalne opcije u Hrvatskoj – pojašnjava Batinić dodavši kako je HNS, ne jednom, pokazao da su nacionalni interesi uvijek ispred stranačkih i to jednako očekuju od svih onih koje pozivamo, pa i GLAS-a koji su osnovali bivši članovi HNS-a.

Ovo nije vapaj zbog lošeg izbornog rezultata stranke, uvjerava Batinić naglasivši kako su na izborima dobili više od 2,6 posto glasova, što je daleko najviše od svih liberalnih opcija.

– HNS je prvi put samostalno izašao na europske izbore, i 2014. godine dobili smo nešto više od 18 tisuća glasova na zajedničkoj listi, a sada smo dobili više od 27 tisuća glasova. Mogu se složiti da su građani poslali poruku vladajućoj koaliciji koju smo vrlo dobro i u vrlo kratkom vremenu razmotrili, a očekuju se i još dodatne lokalne analize ovaj tjedan. Izvući ćemo određene poruke. Činjenica je da je bilo i određenih okolnosti koje su možda djelomično utjecale na takav rezultat, ali svakako ćemo poruke shvatiti vrlo ozbiljno – rekao je Batinić.

U stranci, nastavlja, tek predstoje razgovori o tome koga će HNS podržati na predsjedničkim izborima, ali koliko zna, raspoloženje u stranci ne ide prema podršci Kolindi Grabar-Kitarović na drugom mandatu.

Zoran Milanović mnogo je puta, i dok smo bili u koaliciji, kazao da je liberal. Ja mu vjerujem jer je svojim stajalištima iskazivao da je više liberalna nego socijaldemokratska opcija. Unatoč ovim rezultatima, činjenica je da je socijaldemokracija u krizi. Govorim u svoje ime, ali i ime većeg dijela članstva kada kažem da bih Milanoviću predložio da prihvati da ga mi kao liberali predložimo za kandidata za predsjednika Republike. Mislim da bi imao daleko veće šanse nego da je kandidat socijaldemokrata – vjeruje Batinić.

Čelnici GLAS-a Anki Mrak Taritaš HNS-ov poziv na ujedinjenje zvuči kao šala.

– HNS je najmanje pozvan da poziva na bilo kakvo ujedinjenje, pa kažu da će podržati Milanovića, a oni su ga prevarili, bili s njime na istoj listi i onda ga prevarili i otišli Plenkoviću. Kad tako nešto napravite jednom, napravit ćete i svaki drugi put. HNS obmanjuje birače, svatko tko ide s HNS-om treba viti vrlo oprezan – poručuje Mrak-Taritaš. Očito, nastavlja, nitko ne želi surađivati s HNS-om, a vidjeli su svoj izborni rezultat pa je tamo nastala panika.

– Da sam na mjestu Milanovića, jako bih se zabrinula, prevarili su ga, HNS sada kao guska u magli traži svoj put – drži Mrak-Taritaš koja nije zabrinuta za sudbinu svoje stranke, ali ni Amsterdamske koalicije kojoj pripada.

– Mi smo jasno rekli da nećemo prevariti svoje birače, nastali smo jer nismo htjeli u Vladu s Plenkovićem i napravili smo Amsterdamsku koaliciju. Ako Milanović kaže da će biti kandidat i traži podršku, spremni smo sjesti za stol i o tome razgovarati – zaključila je Mrak-Taritaš.

Video: Ankica Mamić o rezultatima izbora i o budućim izborima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

HD
HDZSDP
12:17 29.05.2019.

Vi ste NAJLJIGAVIJA stranka u Hrvatskoj. A konkurencija u toj disciplini je žestoka. Nadam se da ćete čim prije NESTATI. Zajedno s HDZSDP-om.

Avatar Francek007
Francek007
12:25 29.05.2019.

Zanimljivo kako nitko ne traži ostavku Ivana Vrdoljaka zbog ovakvog debakla. Nadam se da je i on sam uvidio što je napravio.

GE
generacija57
12:31 29.05.2019.

Prodane duše treba jednom zauvijek staviti u koš za smeće.