RUSKI VELEPOSLANIK

Azimov: Zamjena ruskog plina mnogo skupljim američki dovest će do povećanja cijena

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Anvar Azimov
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Veleposlanik Ruske Federacije u Zagrebu, Anvar Azimov
24.06.2019.
u 11:14
Očigledno je da Washington ne preza ni od čega kako bi istisnuo ruski plin s europskog tržišta i natjerao Europljane da grade LNG terminale za svoj skuplji ukapljeni plin, rekao je Azimov.
Pogledaj originalni članak

Praćenje politike Zapada u odnosu na Rusiju dovelo je do ozbiljne financijske štete, prvenstveno za samu Hrvatsku, poručio je ruski veleposlanik Anvar Azimov u intervjuu za Novosti.

Dodao je kako je uvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju 'gotovo u potpunosti zaustavljen'.

- Iz tog je razloga, kao i zbog pada cijena ugljikovodika koji su činili više od 90 posto robne razmjene, trgovinski promet pao na 800 milijuna dolara. Za usporedbu, tijekom 2000-ih iznosio je oko dvije milijarde dolara godišnje - rekao je Azimov.

Pitanje plinskog tržišta

- Očigledno je da Washington ne preza ni od čega kako bi istisnuo ruski plin s europskog tržišta i natjerao Europljane da grade LNG terminale za svoj skuplji ukapljeni plin. Kada bi američki plin bio konkurentan, SAD ne bi trebao provoditi toliko aktivan politički pritisak u svrhu podrške ovim projektima - rekao je Azimov i upozorio da će se 'zamjena ruskog plina mnogo skupljim američkim LNG-om' iskazati na kupovnoj cijeni goriva te da će to dovesti do povećanja krajnjih cijena roba i usluga.

Anvar je rekao i kako smo putem suradnje s ruskim gospodarstvom mogli dogovoriti očuvanje rafinerije Sisak i dobiti dodatne investicije. 

- Primjerice, u Srbiji je Gazpromneft već uložio više od 600 milijuna eura u obnovu rafinerije Pančevo, koja je tako postala jedna od najboljih kompanija za preradu nafte u Europi. Ali to s rafinerijom Sisak nije uspjelo. Ruskim tvrtkama nije odobreno ni pravo na razvoj naftnih koncesija, iako su naše ponude bile mnogo povoljnije od ostalih sudionika natječaja. Na kraju je Hrvatska ponovno ispala najveći gubitnik - rekao je Azimov za Novosti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar nekakav
nekakav
13:15 24.06.2019.

ajmo pitati litvance i poljake kolko uživaju u energetskoj neovisnosti od rusa... kolko plaćaju plin iz lng terminala, zašto je litvu eu kaznila, zašto su poljaci naručili samo jedan lng brod, slikali se i onda nastavili sa ruskim iz cijevi, plus da sa norvežanima pregovaraju, al ideja da budu glavni hub za istok europe im pada u vodu kad im netko veli da norveška nema tolko plina kolko bi oni htjeli prodavati... ugrožavanje nacionalne sigurnosti kao i ekonomske aktivnosti je upravo to što rade amerikanci, a naši pristaju. kako da naša ekonomija bude konkurentna sa skupljim energentima?! dal ćemo mi biti neovisniji energetski, ako budemo 40% skuplje plaćali američki plin, u odnosu na konkurenciju iz rusije? tko će kome ispostaviti račun za to? ajmo dići cijenu benzina za 5 kuna po litri, i uvozimo američki benzin, samo da ti arapi i rusi ne budu utjecali na nas.... a o utjecaju amerikanaca na našu ekonomiju i troškove koje imamo neopravdano više, ni riječi. gdje je nestalo slobodno tržište? zakon ponude i potražnje? ajmo dići struju za kunu po kilovatsatu, da iz tog financiramo naše prijatelje. inače, amerikanci su neto uvoznici energenata, dnevna potrošnja im je 20-22 milijuna barela, a proizvedu 12... zanima me tko puši priču o američkom izvozu nafte... bez nafte iz uvoza, amerika staje. a američka vojska troši 1/4 ukupne američke potrošnje nafte. sad za stol, kalkulator u ruke i računati...

AD
adrad
11:42 24.06.2019.

Što to Ameri planiraju napraviti kada se boje da Europa neće moći kupovati plin od Rusa? Zar to ne ovisi o Europi i Rusiji? Kakve veze ima Amerika sa odnosima EU i Rusije? I zašto se američki iPhone može izvoziti u Rusiju a hrvatske mandarine ne?

MS
mala_sova
12:20 24.06.2019.

Ako ne vjerujete Azimovu, odite u Černobil.