Istraživanje

Austrijancima draža nuklearna energija nego islam

Foto: afp
Austrijancima draža nuklearna energija nego islam
01.06.2010.
u 16:16
Samo tri posto građana Austrije tvrdi da riječ islam kod njih budi simpatije, rezultat je istraživanja.
Pogledaj originalni članak

Austrijancima su najomiljeniji pojmovi sigurnost, pravednost i red, dok najmanje simpatija pokazuju za riječ islam, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja austrijskog instituta IMAS iz Linza.

Samo tri posto građana Austrije tvrdi da riječ islam kod njih budi simpatije, a četiri posto Austrijanaca ocjenjuje da im je nuklearna energija na ljestvici omiljenih pojmova draža od islama. Na začelju ljestvice također se nalaze i pojmovi kapitalizam i činovništvo (pet posto) te stranci i štrajkaške mjere (šest posto).
Na čelu ljestvice najomiljenijih austrijskih pojmova je pojam sigurnost (69 posto), slijede pravednost (65 posto), red (61 posto), rad (56 posto), povezanost s domovinom (52 posto), jednakost (51 posto) itd.

Među manje omiljenim pojmovima i onima s kojima Austrijanci ne znaju što bi zapravo su multikulturalnost (17 posto) i crkva ( 15 posto).
U usporedbi sa 1995. godinom, kad je provedena slična anketa, omiljenost pojedinih pojmova strmoglavo je pala. Posebice pojmova „povezanost s domovinom“ (sa 72 na 52 posto), „kršćanski“ ( sa 40 na 24 posto), „natjecanje“ (sa 33 na 20 posto), „štedjeti“ (sa 56 na 44 posto) i „činovništvo“ ( sa 11 na pet posto).
Nakon petnaest godina Austrijancima su znatno omiljeniji postali pojmovi „jednakost“ (porast sa 39 na 51 posto), „referendum“ (sa 25 na 37 posto) i „samostalnost“ (sa 39 na 47 posto).

Rezultati istraživanja, koje je provedeno u travnju i svibnju ove godine, obuhvatilo je više od tisuću ispitanika starijih od 16 godina.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

RI
Riznica
18:44 01.06.2010.

Na čelu ljestvice najomiljenijih austrijskih pojmova je pojam sigurnost (69 posto), slijede pravednost (65 posto), red (61 posto), rad (56 posto), povezanost s domovinom (52 posto), jednakost (51 posto) itd. SVE OVE VRLINE SU, JEDNOM RIJECU ISLAM !!!!!!!!

PO
pocrn
19:01 01.06.2010.

..zaista cudno, tako samo gurnuti u smece religiju mira, eh ti Austrijanci tako olako odbaciti masovno medjusobno ukokavanje, izzivljavanja u ime istoga, perverznu represiju nad zenama itd. itd..!!Ipak ima nesto sto Austrijancima kao pojam lezi na dnu ove neslavne ljstvice..hm..heh.... \"kronicna suhoca\" .!Bok!

KO
kocen
18:16 01.06.2010.

Za 50 najdulje 100 godina če muslimani biti večina u svim zapadnim zemljama, imaju velki natalitet i drže se svojih zakona.Krščanstvo je pomeni na izdisaju, srečom neču to doživjet,ali na žalost moji unuci hoče.Dozvoljavamo istospolne brakove, muslimani ne,a čemu to vodi?Doči če do toga da čemo izgubit Europu kao što su Srbi izgubili Kosovo.Kao što reče neki pjesnik\"ubi me prejaka riječ\" (oprostite ako sam krivo citirao) krščanstvo če ubit prevelka demokracija i pohlepa za profitom.