Tvrtka Nahtec u Kopr

Austrijanci bi u Podravini gradili energanu na bioplin

Foto: PIXSELL
Austrijanci bi u Podravini gradili energanu na bioplin
23.01.2012.
u 15:00
Ovaj tjedan Austrijanci će obići poslovne zone grada Đurđevca i općine Kalinovca - najavio dožupan Darko Sobota
Pogledaj originalni članak

Dok je projekt gradnje termoelektrane na drvnu biomasu u Koprivničkome Ivancu - poznate kao "Friščićeva elektrana" - doveden u pitanje nakon smjene vlasti, na pomolu je realizacija manjeg, i u startu, na prvi pogled, mnogo prihvatljivijeg energetskog projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Došli zbog kukuruza

Predstavnici austrijske tvrtke Nahtec posjetili su županijsko sjedište i izrazili želju da izgrade energanu na bioplin.

Austrijanci su specijalizirani za takve objekte - od 2006. godine izgradili su osam energana na bioplin u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Iako je riječ o elektrani relativno male snage, od jednog megavata, što je 20 puta manje od nazivne snage termoelektrane u Koprivničkome Ivancu, čitava priča mnogo je šira.

Kao gorivo za energanu koristila bi se, prije svega, kukuruzna silaža, a Austrijanci procjenjuju kako bi im trebalo 20.000 tona godišnje. U Podravinu su i došli zbog toga što je kukuruz jedna od glavnih ratarskih kultura.

Tvtki Nahtec bila bi potrebna dva hektara za postrojenje i još čak oko 400 hektara zemljišta na kojemu bi se proizvodio kukuruz za energanu.

Snažna podrška

- Ponudili smo im dvije potencijalne lokacije - industrijsku zonu grada Đurđevca ili općine Kalinovca, koje će predstavnici tvrtke obići idući tjedan. Budući da oni ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište, predložili smo im da stvore sustav kooperacije s našim ratarima. Austrijanci su naznačili da su sirovinu spremni platiti i dvostruko više od njezine sadašnje cijene na hrvatskom tržištu, pa je jasno što bi realizacija toga projekta značila za ovaj kraj - kazao je dožupan Darko Sobota.

Županija će, prema njegovim riječima, snažno podržati namjere Austrijanaca.

- Ova je priča jako dobra. Prvo, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je budućnost i na povećanje udjela u ukupnoj proizvednji nas obvezuju i europske direktive. I drugo, Europa je spremna dati novac za takve projekte - rekao je Sobota.

Tvrtka Nahtec također ima podršku Hrvatskog centra za obnovljive izvore energije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar stravaxx
stravaxx
12:24 24.01.2012.

odmah da se nađe neki pametan političar ili nekakav aktivist koji će to stopirati. ma podravci moji mora biti neki razlog kao i za elektrane na dravi da se to ne gradi...

TL
tloznanstvo
08:11 25.01.2012.

fgh

TL
tloznanstvo
08:22 25.01.2012.

Glupost je koristiti podravsko (hrvatsko) tlo za proizvodnju biomase koja će se koristiti u proizvodnji energije. Najveći profit od toga ide proizvođačima opreme za ta postrojenja, bankama i stranim vlasnicima. Ako želimo dugoročan stabilan i kvalitetna razvoj ruralnog prostora Hrvatske moramo se pod hitno posvetiti najvećem hrvatskom blagu, a to je, zamislite, „obično“ tlo. Moramo zaustaviti degradaciju tla koja je uzrokovana intenzivnom poljoprivredom (rapidno smanjenje humusa, strukture, povećanje zagađenosti pesticidima i teškim metalima). Nužno je odmah pokrenuti proces prelaska iz konvencionalne poljoprivrede prema održivoj organskoj (kod nas ekološkoj) poljoprivredi, čiji su proizvodi cijenjeni i traženi na tržištu eu. Bioenergane ? Da, ali samo od otpadnog materijala iz poljoprivrede, šumarstva i domaćinstva. Ako je riječ o energiji u Podravini tu definitivno treba početi istražiti i koristiti ogromne količine geotermalne energije.