Propala akcija

Austrija uhvatila slovenskog agenta u pokušaju špijuniranja veleposlanika

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Austrija uhvatila slovenskog agenta u pokušaju špijuniranja veleposlanika
07.09.2015.
u 09:36
Priča koja podsjeća na scenarije špijunskih trilera odvila se za vrijeme bivšeg šefa SOVA-e Stane Štembergera
Pogledaj originalni članak

Austrija je uhvatila agenta Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) u pokušaju špijunaže, a slovenskog obavještajca prijavila je policiji, piše portal Dnevnik.si.

Predmet zanimanja slovenske službe bilo je veleposlanstvo Austrije u Ljubljani, a priča koja podsjeća na scenarije špijunskih trilera odvila se za vrijeme bivšeg šefa SOVA-e Stane Štembergera, izvještava slovenski portal.

Akcija u doba vlade Alenke Bratušek

Agent je dobio zadatak da razvije (bliski) kontakt sa službenicom austrijskog veleposlanstva od koje je trebao prikupiti vrijedne informacije kojima raspolaže veleposlanik. No, akcija je neslavno propala, jer je službenica ili prepoznala namjeru slovenskog obavještajca ili nije pristala na suradnju te je o slučaju obavijestila svoje nadređene u veleposlanstvu koji su sve prijavili policiji, a upoznato je i slovensko specijalizirano državno tužiteljstvo.

Štemberger je na čelo Sove postavljen u vrijeme slovenske vlade na čijem čelu je bila Alenka Bratušek koja tvrdi da s akcijom nije bila upoznata. O rezultatu te propale akcije obaviješten je aktualni premijer Slovenije Miro Cerar.

>>Nedopustivo prebrojavanje krvnih zrnaca novinara na RTV Slovenije

>>Pusić s potpredsjednikom EK: Nastavak arbitražnog postupka je nemoguć i neodrživ

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

TO
tolitol
10:54 07.09.2015.

Mene samo zanima koga će sad slovenska javnost okriviti za ovaj skandal. Austrijsku policiju? Veleposlanstvo? Službenicu austrijskog veleposlanstva? Hrvate?

TO
Tomislav
10:25 07.09.2015.

Slovenac dobio zadatak da osvoji zenu. :))) Pa sta su oni ocekivali kako ce to zavrsit?

Avatar Pavel ic
Pavel ic
10:43 07.09.2015.

e moj boze ni zenu nemoze zbarit.eto posteni slovenaca kod nas su novinari bolji spiuni.nek vidi svijet postenje slovensko