NASTRIJELJEN NASRED ULICE

Atentat u Amsterdamu: EU nije više sigurno mjesto za novinare

Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Dutch celebrity crime reporter Peter R. de Vries shot and seriously injured in Amsterdam
Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Dutch celebrity crime reporter Peter R. de Vries shot and seriously injured in Amsterdam
Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Dutch celebrity crime reporter Peter R. de Vries shot and seriously injured in Amsterdam
08.07.2021.
u 18:50
Proslavio se bestselerom o otmici pivskog magnata Freddyja Heinekena 80-ih godina
Pogledaj originalni članak

Poznati nizozemski istraživački novinar Peter R. de Vries (64), koji je cijeli svoj profesionalni život posvetio razotkrivanju kriminala, bori se za život nakon što je ustrijeljen na ulici u Amsterdamu u trenutku kada je napuštao jedan televizijski studio.

Policija je nakon atentata, koji je šokirao nizozemsku javnost, uhitila troje ljudi, među njima i navodnog napadača. Nizozemska politika i javnost reagirali su jedinstvenom osudom napada, koji je shvaćen kao napad na slobodu medija.

Glasnogovornik žrtava

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je da nije riječ samo o napadu na hrabrog novinara, nego i na slobodno novinarstvo, koje je nužno za demokraciju i vladavinu prava, a odmah nakon napada održao je hitni sastanak s ministrom pravosuđa Ferdom Grapperhausom i posebnom protuterorističkom skupinom.

Oglasili su se i kralj Willem-Alexander i njegova supruga Maxima, koji su iz Berlina, gdje su u posjetu, putem Facebooka poručili da su šokirani i da novinari moraju biti u mogućnosti slobodno i bez prijetnji obavljati svoj posao. Amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema izvijestila je da je život novinara i dalje u opasnosti, s obzirom na to da je pretrpio teške ozljede, a pogođen je i u glavu.

Pozadina ovog napada u ovom je trenutku nejasna. Peter R. de Vries je vodeći nizozemski istraživački novinar, koji se proslavio bestselerom o otmici pivskog magnata Freddyja Heinekena osamdesetih godina i pričom o nestanku američke tinejdžerice Natalee Holloway na Arubi 2005. godine, čija je majka Beth, koja je surađivala s de Vriesom u istrazi nestanka svoje kćeri, poručila kako je slomljena i šokirana viješću o napadu na de Vriesa i da očajnički pokušava kontaktirati s njegovom obitelji.

De Vries je često bio glasnogovornik žrtava i svjedoka na suđenjima, a trenutačno je pouzdanik jednog svjedoka u velikom sudskom procesu, čijeg su odvjetnika i brata već ustrijelili 2019. godine. Napad su osudili i čelnici Europskog vijeća i parlamenta Charles Michel i David Sassoli poručujući kako je riječ o napadu na “demokratske vrijednosti” i da su mediji “okosnica demokracije” te uvjeravajući kako će neumorno nastaviti braniti slobodu tiska.

Međutim, i ovaj slučaj ponovno svjedoči da ni Europska unija – pa čak ni liberalna Nizozemska – nisu više sigurno mjesto za novinare. Iako su poštovanje ljudskih prava i sloboda mišljenja, a onda i slobodno novinarstvo, ugrađeni u same temelje EU, činjenica da je u relativno kratkom razdoblju od nekoliko godina u nekoliko članica EU ubijeno ili ustrijeljeno nekoliko novinara potvrđuje da su novinarstvo i novinarske slobode ugroženi i u Europi.

Veliki šok u EU izazvala je brutalna likvidacija malteške novinarke Daphne Caruana Galizia potkraj 2017. godine. Daphne, koja je stradala u eksploziji bombe pod svojim automobilom, bila je žestoka kritičarka establišmenta najmanje članice EU. Iako je bilo jasno da joj je život u opasnosti zato što je istraživala i izvještavala o skrivenim režimima, kriminalnim organizacijama, kriminalnim mrežama i korumpiranim političarima, a štitila ju je i policija, sve to nije spriječilo njezinu likvidaciju, koja je upozorila je na šokantnu činjenicu: i u članicama Europske unije ubijaju novinare, i to zbog njihova profesionalnog rada.

Slovačka, Malta, Bugarska...

A onda je, nekoliko mjeseci poslije, iz Slovačke stigao novi šok za Europu. Jan Kuciak, mladi istraživački novinar, koji je kritički pisao o političkoj korupciji u svojoj zemlji, pronađen je mrtav sa svojom zaručnicom u njihovu domu pokraj Bratislave. Ubojstvo je šokiralo Slovačku.

Bijes javnosti zbog ovog slučaja bio je toliki da je ubojstvo izvelo na ulice desetke tisuća ljudi. Bili su to najveći prosvjedi u Slovačkoj od pada komunizma 1989. godine. I Kuciak, kao i njegova ubijena kolegica na Malti, bavio se korupcijom na najvišoj razini. Istraživao je bivšeg premijera Roberta Fica, njegova ministra policije i zapovjednika policije, kao i slučajeve prijevare u poslovnom svijetu i veze talijanske mafije s poslovnim ljudima u Slovačkoj.

Zatim je u Bugarskoj ubijena istraživačka novinarka Victorija Marinova, koja je istraživala zloupotrebe europskih fondova u Bugarskoj. I to, kada je riječ o likvidacijama novinara u EU, nije kraj s obzirom na to da je u travnju u Grčkoj s deset hitaca u glavu i grudi ispred svoje kuće likvidiran novinar i policijski izvjestitelj Jorgos Karaivaz, koji je u tri desetljeća dugoj karijeri radio za neke od vodećih grčkih medija, što ponovno potvrđuje da sigurnost novinara u EU nije više neupitna.

VIDEO Ahmetović: Grmoja manipulira slučajem iz 2013., a Hekma je pedofil i idiot

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

MK
mksdk
19:10 08.07.2021.

Slika nizozemske policije sigurno uljeva povjerenje svim nizozemcima i tjera strah u kosti kriminalcima.

AF
AfganistanskiHrvat
18:55 08.07.2021.

Gori ljudi od mafije su zasjeli na vrhu EU.

CJ
cjepljeni
19:13 08.07.2021.

To se nekom iz VL nemoze dogoditi. Oni prepisivaju sve od drugih ...