ŽESTOKI KOLEGIJ

EK: Odluku treba primijeniti, a Cerar i Plenković neka se dogovore kako

Foto: Reuters/PIXSELL
EK: Odluku treba primijeniti, a Cerar i Plenković neka se dogovore kako
05.07.2017.
u 07:00
Europski povjerenik Neven Mimica naglašavao je da se radi o bilateralnom pitanju oko kojega Europska komisija nema nadležnosti.
Pogledaj originalni članak

Europska komisija priklonila se jučer slovenskom stavu i pozvala na primjenu odluke Arbitražnog suda u postupku iz kojeg se Hrvatska povukla odlukom Sabora.

Nakon rasprave iza zatvorenih vrata na kolegiju europskih povjerenika, koju je jedan izvor Večernjeg lista opisao kao “puno žešću” od očekivane, poruku je uime čitave Komisije prenio njezin potpredsjednik Frans Timmermans.

Ne da li, nego kako

– Europska komisija prima na znanje konačnu odluku Arbitražnog suda i očekuje od obiju strana da primijene tu odluku – rekao je Nizozemac Timmermans. Komisija očekuje da premijeri Miro Cerar i Andrej Plenković na skorašnjem susretu 12. srpnja dogovore kako će primijeniti odluku Arbitražnog suda – dodao je potpredsjednik EK zadužen za interinstitucionalne odnose i vladavinu prava.

– Ovo je bilateralno pitanje, donesena je konačna presuda i sada treba razgovarati o tome kako ju implementirati. Možda će dvije strane htjeti potražiti pomoć Europske komisije oko toga kako je primijeniti. Svjestan sam kakva je situacija, ali dobar je znak da postoji volja da se razgovara. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo da se presuda implementira na najbolji mogući način – rekao je Timmermans.

Mimica obrazlagao hrvatsku perspektivu

Prema izvorima Večernjeg lista koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, rasprava na kolegiju EK iza zatvorenih vrata bila je “puno žešća u različitosti promišljanja” nego što se to jučer očekivalo.

Neven Mimica, europski povjerenik iz Hrvatske, obrazlagao je hrvatsku perspektivu i zalagao se za to da Komisija ne ulazi u ocjene o primjeni arbitražne odluke suda iz kojeg se Hrvatska povukla odlukom Sabora nakon nedopuštenog ponašanja slovenske strane. Mimica je naglašavao da se radi o bilateralnom pitanju oko kojega Komisija nema nadležnosti, no u raspravi su sudjelovali i drugi europski povjerenici, ne samo Violeta Bulc iz Slovenije nego njih još barem petero iz drugih država. Neki od njih inzistirali su na tome da Komisija treba pozvati obje strane na primjenu arbitražne odluke jer se radi o poštovanju načela međunarodnog prava.

Prema neslužbenim izvorima, među europskim povjerenicima koji su u raspravi inzistirali na poštivanju arbitražne odluke bilo je i onih koji su tražili da se to pitanje pretvori u pitanje poštuje li Hrvatska princip vladavine prava, dok su drugi, koji su naglašavali da se radi o bilateralnom pitanju, objašnjavali da ne treba ovu situaciju miješati s problemima oko vladavine prava u nekim drugim državama članicama, poput Mađarske i Poljske.

Izjava Beneluxa

Potpredsjednik Frans Timmermans, koji je jučer pred novinarima objavio stav Komisije o arbitražnoj odluci, bio je uime Junckerova tima zadužen za ovo pitanje još od srpnja 2015., kad je otkriven skandal s nedopuštenim ponašanjem Slovenaca u arbitraži i kada je Sabor jednoglasno izglasao povlačenje Hrvatske iz arbitražnog sporazuma. On je tada pisao pisma hrvatskoj Vladi s tvrdnjom da će se arbitraža nastaviti bez obzira na odluku Sabora te da će Komisija poštivati odluku koju arbitražni suci donesu. Posljednjih mjeseci hrvatska je Vlada pokušavala objasniti i Timmermansu i predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru da se radi o bilateralnom pitanju između dviju država članica te da se Komisija ne bi trebala priklanjati nijednoj strani. No, jučer je, nakon rasprave na kolegiju, postalo očito da je prevladao drukčiji stav.

Uoči rasprave na kolegiju Europske komisije, zemlje Beneluxa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg) objavile su jučer zajedničku izjavu kojom pozivaju Hrvatsku i Sloveniju da “poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu”.

– Premijeri zemalja Beneluxa naglašavaju važnost vladavine prava kao temelja na kojemu je izgrađena EU – kaže se u izjavi.

– To nije posao Europske komisije. Ne trebaju se miješati u bilateralne odnose, to može samo dovesti do pogoršanja između nas i Slovenije. Ta arbitraža za Hrvatsku ne postoji i to je jednoglasna odluka Sabora i mi je nećemo priznati što god kazao EK. Očito je da nam treba nova generacija političara koja će sjesti sa Slovencima i to pitanje riješiti iz početka. Ovo je i dokaz nesposobnosti HDZ-ove Vlade da pojasni našu poziciju prijateljima u Europi – komentirao je esdepeovac Orsat Miljenić.

Burna rasprava iza zatvorenih vrata

1.  Slovenija željela da EK kaže da se odluka mora primijeniti. I to je dobila

2.  Hrvatska je željela da se EK ne svrstava nego da kaže da je to bilateralno pitanje

3.  U raspravi su se čula različita mišljenja, prevladalo da odluku treba primijeniti

 

   

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 171

Avatar southman
southman
07:32 05.07.2017.

Traže primjenu odluke Arbitraže jer EU ppočiva na vladavini prava !? Kakva je to vladavina prava kada se odluka temelji na laži i prijevari ?? Nepriznavanjem ove odluke Hrvatska posredno spašava i EU i njene samodopadne birokrate totalne sramote i to im treba jasno reći ravno u lice bez okolišanja !!!

Avatar Matija22
Matija22
07:14 05.07.2017.

izađite iz EU pa nek vide kako se raspada

DU
Deleted user
07:05 05.07.2017.

zasto i u ime cega bi hrvati trebali dati dio mora slovencima