Poruka iz MZO-a

Antičić: Uvest ćemo reda 
u znanstvenu opremu

Foto: Robert Anić/Pixsell
Antičić: Uvest ćemo reda 
u znanstvenu opremu
15.01.2018.
u 11:09
Ministarstvo znanosti kreće u akciju evidencije opreme za znanstvena istraživanja vrijedne stotine milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Uvođenje reda u znanstvenu opremu nova je aktivnost na dnevnom redu Ministarstva obrazovanja i znanosti. U uređenim državama evidencija znanstvene opreme trebala bi biti sama po sebi razumljiva, no u Hrvatskoj nažalost ne postoji ažurirana i cjelovita baza podataka o znanstvenoj opremi, pa samim time nije poznata ni njezina vrijednosti, a kamoli stupanj iskorištenosti.

– Radi se o opremi vrijednoj stotine milijuna kuna, no pravo stanje nije poznato, stoga je ministrica Blaženka Divjak u petak potpisala Uputu o evidenciji znanstvene opreme kojom želimo uvesti reda i konačno upravljati tim vrijednim resursima – kazuje nam Tome Antičić, državni pomoćnik za znanost, te dodaje kako je doista neučinkovito i neodrživo trenutačno stanje u vezi sa znanstvenom opremom.

Šestar kao alat

Možda zvuči nevjerojatno, no postoje primjeri da se oprema naručuje, a potom ne otpakira ili da tek skuplja prašinu i uopće se ne koristi, slikovit je T. Antičić. Usto ne postoji ni razmjena opreme, odnosno usluga ili učinkovito korištenje među znanstvenicima, a kamoli da služi gospodarstvu, nerijetko se naši gospodarstvenici koriste resursima u Njemačkoj ili nekim drugim stranim državama, dok mi i ne znamo ili nismo svjesni da posjedujemo takvu opremu. Upravo tome želimo stati na kraj, i to je svrha Upute koju je ministrica donijela, ističe Antičić.

Prema riječima T. Antičića, svjestan je da se svojevrsna inventura znanstvene opreme neće dogoditi preko noći, kao i da će naići na otpore u dijelu znanstvene zajednice jer je dosadašnji sustav dopuštao monopole na opremu bez ikakvog sustavnog nadzora. Svrha evidencije jest da znanstvenici surađuju, razmjenjuju opremu, ali i otvore se prema potrebama gospodarstva. Umjesto izmišljanja tople vode u novom nastojanju evidentiranja cjelokupne znanstvene opreme u Hrvatskoj ‘posudit’ će već isprobani alat kojim se koriste na Institutu Ruđer Bošković dok se ne primijeni cjelovitije rješenje za oko dvije godine u sklopu MZO projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje.

– Da, tamo na IRBU-u smo prije tri godine uveli sustav Šestar koji je pokazao rezultate i smatram da je dobar te učinkovit i trenutačno najjednostavniji za primjenu – pojašnjava Tome Antičić, koji je do funkcije u Ministarstvu bio ravnatelj IRB-a, stoga i upoznat s mogućnostima sustava.

Tako Uputa Ministarstva, koja je odaslana na adrese svih javnih ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, pojašnjava što i kako treba upisivati u postojeću bazu podataka instrumenata za znanstvena istraživanja Šestar, koja sada treba postati središnja baza podataka za cijelu Hrvatsku. Znanstvenu zajednicu da upiše i popiše opremu u bazu Šestar vjerojatno bi mogao natjerati onaj dio koji kaže da novac za projekte iz strukturnih fondova Europske unije neće biti moguće dobiti bez ažuriranog, potpunog i cjelovitog upisa znanstvene opreme u bazu.

Nema novca bez evidencije

– Tako je preduvjet za kandidiranje projekata i dobivanje sredstava iz fondova Europske unije ažuriran popis znanstvene opreme. Na tome ćemo inzistirati, a uostalom to nalažu i Direktive Europske unije. Pri donošenju odluke o dodjeli sredstava za održavanje kapitalne opreme razmatrat će se zahtjevi samo za opremu koja je propisno evidentirana u bazi podataka Šestar – dodaje T. Antičić. U svim projektima koje vodi ili koordinira MZO, kao i druga tijela u RH, nužno je dokazati da je nabava opreme opravdana, nužna te je najbolji omjer cijene i kvalitete, iskoristiva je i održiva, stoji u Uputi. Osim toga, svi oni koji imaju opremu i koju je potrebno evidentirati u Šestaru morat će imenovati osobe koja će obavljati ulogu administratora pri ustanovi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NO
nogogaz
13:14 15.01.2018.

a imamo novac za oružje...

NO
nogogaz
12:59 15.01.2018.

bravo! To su tribali napravit kad smo dobili svoju državu... a 1/4 stoljće kasnije ipak nije prekasno. A još bolje bi bilo, da bi nabavili novu, jer imamo znanja i volje ali nemamo opreme i novca da platimo znanje...