američku piletinu kljukaju tabletama

Jedemo li i mi piletinu koja je puna antibiotika? Hrvatski proizvođači tvrde: Ne!

piletina,pilić
piletina,pilić
22.09.2014.
u 10:00
Tone antibiotika koji se daju životinjama nemaju veze s liječenjem
Pogledaj originalni članak

Nemoguće je pregledati svaku životinju, stado ili svaki proizvod animalnog porijekla. No na osnovi opsega proizvodnje na hrvatskim farmama te prodaje veterinarsko-medicinskih lijekova (VMP) kontrolira se određeni broj uzoraka i u slučaju pozitivnih rezultata provode odgovarajuće mjere. Svako korištenje VMP-a na farmama mora se evidentirati, bilo u evidencijama o liječenju životinja, bilo u evidencijama o korištenju hrane za životinje, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, nakon što je Reuters ovih dana potvrdio da se u hrani za životinje u SAD-u nalazi čitav niz antibiotika koji se primjenjuju u humanoj medicini.

Sastavni dio prehrane

Gentamicin, virginiamycin, bacitracin, tylosin..., od kojih su neki na listi FDA (Američke uprave za hranu i lijekove) ključni u liječenju bakterijskih infekcija u ljudi, na američkim su farmama sastavni dio prehrane pilića. Reutersovi reporteri došli su u posjed čak 320 hranidbenih lista s farmi šest najvećih američkih proizvođača piletine. Da drama bude veća, tone i tone antibiotika kojima obiluju tamošnji koncentrati za piliće nemaju nikakve veze s bolestima. Peradi se daju samo s jednom svrhom - da brže rastu i dobivaju na težini.

No dok medicinska zajednica i javnost godinama upozoravaju na taj problem i pozivaju FDA na bolju kontrolu preširoke upotrebe antibiotika za ljude u veterini – navodno ih polovica završi u želucima životinja - farmeri i farmaceutska industrija tvrde kako se koriste isključivo u svrhu prevencije bolesti kod životinja i nikako ne mogu utjecati na ljudsko zdravlje. Struka pak tvrdi suprotno. S antibioticima s kojim ih kljukaju, perad, ali i druge životinje u prehrambenom lancu, postaju otporni na bakterije, koje se onda mogu prenijeti na ljude i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kod nas stroge kontrole

Svi ti alarmi dolaze u vrijeme kad mjerodavne svjetske organizacije, pa i FAO, procjenjuju da će u idućem desetljeću piletina zbog zdravog imidža, niže cijene i jednostavne pripreme preteći svinjetinu, koja je najpopularnije meso u svijetu. Slično je i u Hrvatskoj, gdje je trenutačna prosječna potrošnja po stanovniku 32,1, a piletine 22,1 kilogram godišnje. I dok se SAD proziva i zbog hormona rasta i klorida u kojima se namače zaklana piletina kako bi se ubile štetne bakterije iz fekalija, u nas pak vrijede puno stroži zakoni EU koji to zabranjuju. U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede kažu da je u nas sve pod kontrolom i da je za svaki dopušteni medicinsko-veterinarski lijek koji se koristi na farmama propisano vrijeme karencije, odnosno vrijeme koje mora proći da bi se proizvodi dobiveni od liječenih životinja, jaja, mlijeko, meso..., mogli sigurno upotrebljavati.

 

- Bilo bi neozbiljno reći da u hrvatskom peradarstvu nema upotrebe veterinarsko-medicinskih proizvoda. No naša peradarska industrija bitno je manje izložena jer imamo jako stroge propise i nadzor vezan za preventivno djelovanje – kazao je Andrej Alilović, izvršni direktor Valipileta.

– Antibiotike koristimo samo u slučaju bolesti te terapiramo po preporuci proizvođača i strogo se pazi na koncentraciju, vrijeme davanja i vrijeme karence – objašnjava Alilović. Dodaje kako se bakterijske infekcije (salmonelozne infekcije), a posebno zoonoze, kod njih ne liječe jer je liječenje u nas zabranjeno, a zbrinjavanje takvih životinja te njihovih proizvoda propisano.

Slično su rekli i u Vindiji. I oni, tvrde, u cilju zaštite potrošača kvalitetu proizvoda temelje na visokoj higijeni, biozaštiti i preventivi u proizvodnji bez antibiotika.

“Zdravlje peradi svakodnevno nadzire tim stručnjaka u veterinarskoj službi, a u uzgojnim su farmama instalirane najsuvremenije tehnološke linije koje preventivno omogućuju zdrav uzgoj peradi. Laboratorijski nadzor kontrole antibiotika u mesu provodi se u registriranim laboratorijima, čime se dokazuje sukladnost kvalitete pilećeg i purećeg mesa bez antibiotika prema europskoj legislativi”, poručili su iz Vindije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
10:09 22.09.2014.

mozes mislit, koliko se sjecam u njemackoj su nasli tone i tone starog mesa koje se prodavalo po dućanima. a kak je tek kod nas!?

DU
Deleted user
11:58 22.09.2014.

Zanimljivo, pitali proizvođaće i oni rekli da ne koriste. I Sanader je rekao da nije ništa ukrao, pa mu ne vjeruju. A dobro se zna da na farmama koriste čak i boju za kožu. Jednom zgodom sam u jednoj velikoj trgovini naišao na situaciju da je žena raspakiravala vrečice sa pilićima, prala ih i nanovo pakirala.

MK
marcel.kocan
10:52 22.09.2014.

ma ne, samo ti se picek raspadne kad ga pečeš... sve sami hormoni rasta i antibiotici... ono kaj kupiš od kakti kumice je obično još i gore jer seljaci su uglavnom neuki i onda pretjeruju i s antibioticima i ostalim stvarima, kao i sa špricanjem i otrovima. Jedino kad nabavim od prijatelja sa sela njihove koji nisu za prodaju, one kaj beže po dvorišću, i to je posve drukčije, puno tvrđe meso i puno intenzivnijeg okusa. Ovo kaj kupiš, bilo od OPG-a bilo u šoping centru je sve manje više isto, nema okusa, mirisa ni boje i premekano je jer se piceki uopće ne kreću niti ikad vide danje svjetlo.