Ekskluzivni intervju

Ante Kotromanović: Nema zahtjeva za slanje vojnika u Siriju

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Ante Kotromanović: Nema zahtjeva za slanje vojnika u Siriju
25.09.2014.
u 12:48
Zahtjevi SAD-a - 
Ne postoji nikakav konkretan zahtjev u smislu angažmana OSRH na terenu
Pogledaj originalni članak

U kontekstu jačanja vojnih djelovanja SAD-a i njihovih saveznika protiv vojske ISIL-a, razgovarali smo jučer s ministrom obrane Antom Kotromanovićem o zahtjevima SAD-a, odnosno o našem angažmanu u borbi protiv ISIL-a te o mogućnosti da Hrvatska u Irak i Siriju pošalje svoje vojnike.

Što SAD očekuje od Hrvatske, a što konkretno od Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u sklopu međunarodne koalicije usmjerene protiv Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL)?

Sudjelovanje u ovoj koaliciji prije svega je politička odluka koja nije ničim uvjetovana i ona jasno demonstrira naše pozicioniranje prema djelovanju radikalnih skupina u Siriji i Iraku. Brutalne egzekucije i negiranje osnovnih ljudskih prava za nas, kao odgovornu članicu međunarodne zajednice, neprihvatljivo je. Način djelovanja unutar koalicije nije striktno definirano te države same mogu procijeniti hoće li i na koji način i na kojem području poduprijeti međunarodne napore u borbi protiv ovog novog oblika prijetnji međunarodnoj sigurnosti. I ono što je posebno značajno, djelovanje unutar koalicije ne podrazumijeva isključivo djelovanje u vojnom smislu. U tom kontekstu SAD nije postavljao uvjete i načine djelovanja u koaliciji.

Je li od SAD-a ili drugih saveznika u koaliciji stigao kakav konkretan zahtjev za pomoć, vojnom ili kakvom drukčijom?

Ponavljam, ne postoji nikakav konkretan zahtjev u smislu angažmana Oružanih snaga RH na terenu.

Vojni analitičari smatraju da je gotovo sigurno kako će Hrvatska u sklopu ove akcije kurdske, iračke i sirijske borce koji se bore protiv ISIL-a pomagati isporukama i/ili prodajom oružja i vojne opreme te da će pripadnici OSRH obučavati borce koji se bore protiv ISIL-a. Jesu li u pravu?

Hrvatska je već sudjelovala u dostavi pomoći u obliku vojne opreme iračkim snagama sigurnosti. Smatramo da je od ključnog značaja, u obrani od iznimno ekstremnog djelovanja ISIL-a pružanje pomoći lokalnim snagama u izgradnji njihovih sposobnosti i kapaciteta. U prvom redu kroz opremanje.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Mislite li da se ISIL može pobijediti udarima iz zraka i projektilima ispaljenim s ratnih brodova – naravno, u kombinaciji s kurdskim, iračkim i sirijskim snagama na terenu – ili će SAD sa saveznicima ipak morati poslati i svoje kopnene snage kako bi uništio ISIL?

Ključ uspjeha borbe protiv ISIL-a leži prije svega u sposobnostima, s jedne strane snaga iračke vlade i Kurda te s druge strane umjerene oporbe u Siriji. Također, od posebnog značenja su i ostale arapske zemlje jer djelovanje ISIL-a predstavlja prijetnju prije svega neposrednom susjedstvu. Uspjeh ISIL-a leži upravo u tome što su lokalne vladine snage i institucije bile neorganizirane, a u pojedinim slučajevima i u stanju kaosa. Zračni udari svakako će naštetiti funkcioniranju i koordinaciji ISIL-ovih snaga na terenu te uništavanju zapovjedno-komunikacijskih i logističkih centara. Međutim, ključni element uspjeha u suzbijanju ISIL-a leži u podizanju borbenih sposobnosti lokalnih snaga, ali i prekidu svih oblika potpore djelovanju ISIL-a – bilo u obliku boraca koji dolaze iz inozemstva ili financiranja ISIL-a. Uvjeren sam da odgovornost borbe za svoju sigurnost prije svega leži na lokalnim snagama na terenu i arapskim državama, a zapad i saveznici im mogu i trebaju pomoći u opremanju i podizanju njihovih ukupnih sposobnosti.

Što ako SAD od Hrvatske zatraži i angažman naših oružanih snaga u borbi protiv ISIL-a? Jeste li skloni podržati odluku o slanju naših vojnika u Irak i Siriju?

Ovo je hipotetsko pitanje na koje bi svaki odgovor bio nepotrebna spekulacija. Naglašavam da odluku o angažiranju pripadnika OS RH izvan granica RH u kontekstu doprinosa međunarodnoj sigurnosti donosi hrvatski Sabor. Podržavam li ja osobno eventualni angažman u operacijama koje ste naveli, u ovom trenutku jednostavno nije relevantno. Međutim, osobno smatram da Hrvatska treba biti spremna dati svoj doprinos u izgradnji zajedničke sigurnosti.

Mnogi vam prigovaraju da MORH i Vlada vrlo slabo građanima prenose informacije o angažmanu Hrvatske u međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a. Bojite li se reakcije javnosti?

Apsolutno se ne slažem s navedenim. O ovom pitanju javnost je bila upoznata prilikom NATO summita u Walesu gdje smo nedvosmisleno izrazili naše stavove i viđenja događanja na području Bliskog istoka. U ovom konkretnom slučaju nema nikakve posebne odluke ili sporazuma. Riječ je o našoj političkoj potpori borbi protiv radikalizma. O svakom eventualnom budućem djelovanju naših snaga javnost će biti pravodobno obaviještena kao i do sada.

>>Obama zna bolje od Pusić što se zbiva u Banskim dvorima

>>Josipović: Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv ISIL-a

>>I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

DU
Deleted user
13:38 25.09.2014.

I ako USA zatrazi slanje HV-a u Siriju bez suglasnosti Sirijske vlade,,,zar to nije agresija Hrvatske na jednu suverenu drzavu????

GV
golub Vaso
13:01 25.09.2014.

Tko je hrvatsku stavio na popis koalicije i je li ima koji naš političar malo soli u glavi ili samo služe stranim interesima????

DU
Deleted user
13:58 25.09.2014.

"ne postoji nikakav konkretan zahtjev" ajd ispričaj nam o onim ne konkretnim