VEČERNJI TV

Ankica Mamić: I za premijera, koji ga srčano brani, bilo bi dobro da ministar Banožić ode

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ankica Mamić, stručnjakinja za političku komunikaciju
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ankica Mamić, stručnjakinja za političku komunikaciju
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ankica Mamić, stručnjakinja za političku komunikaciju
31.03.2022.
u 14:57
Mamić smatra da bi u interesu države bila normalizacija odnosa između Plenkovića i Milanovića, bez obzira tko je "tim Plenković", a tko "tim Milanović"
Pogledaj originalni članak

Politička analitičarka Ankica Mamić za Večernji TV komentirala je rekonstrukciju Vlade. Premijer Andrej Plenković u dva je mandata promijenio 17 ministara, a sada se očekuju nove smjene. U razgovoru s Lanom Kovačević, Mamić navodi koliko je rekonstrukcija dobar put te koliko je to loše. 

- Prije nekoliko mjeseci, kada je oporba pokrenula inicijativu za opoziv ministra Horvata, rekla sam dvije stvari. Prvo, da bi ga Plenković sam smijenio da opozicija nije pokrenula opoziv, on nije mogao pristati da se stvori percepcija da njemu oporba mijenja ministre. Tada sam rekla, nakon što je Horvat uhićen i morao dati ostavku, da bi zapravo jedna ozbiljna rekonstrukcija Vlade, na neki način, pomogla i premijeru da se promijeni percepcija da mu bilo DORH, bilo opozicija mijenja Vladu - kaže.

- Mi se sada nalazimo neposredno pred polovicu drugog Plenkovićevog mandata, uobičajeno je u svijetu da se na pola mandata mijenjaju ministri. Tamo se to strateški radi - navela je te opisala kako se u tom slučaju u prvu polovicu mandata stavljaju osobe koje će se fokusirati na posao, a ne na popularnost, dok se u drugu polovicu stavljaju ministri koji su simpatičniji i mogu privući nove birače. 

- U Hrvatskoj na pola mandata Plenković, prema onom što vidimo u medijima, se usuglasio s koalicijskim partnerima da se Vlada osvježi novim licima. Hoće li biti samo nova lica ili će biti spajanja ministarstava, to ćemo uskoro vidjeti - kaže Mamić. 

U drugoj polovici mandata, kaže, ne očekuje značajnije izmjene. - Tada se radi jedno fino harmoniziranje onoga što ste napravili u prve dvije godine - pojašnjava. 

- Mislim da u Hrvatskoj, osim što nema kontinuiteta na institucionalnoj razini što je veliki problem, imamo fenomen da političke stranke kada su u oporbi zagovaraju jedne ideje, a onda kada dođu na vlast rade suprotno od onoga što su zagovarali dok su bili oporba - kazala je te navela kako postoje "stotine primjera". 

- Premijer je trener momčadi, taj koji daje glavni ton, stavlja naglaske - navodi Mamić te kaže kako je Plenković, kada je imenovao ministre Marića i Božinovića potpredsjednicima, pokazao je da su njemu vanjskopolitički hrvatski ciljevi prioritet. Prve dvije godine mandata bile su, podsjeća, teške zbog koronakrize. 

- Kada bi se počeli događati pomaci u obnovi, to bi sigurno utjecalo i na hrvatski BDP, tu je puno europskog novca. Mislim da bi trebalo sve snage uprijeti da se konačno ta obnova počne pogađati - navela je. 

Govoreći o dvije ministrice, Nataši Tramišak i Mariji Vučković, te zaslužuju li one smjenu, Mamić navodi kako one nisu u javnosti "ostavile upečatljiv trag". 

- Ako govorimo o Ministarstvu poljoprivrede, sad se tu spekulira. Pojavljuju se novinski naslovi da će Hrvatska biti kažnjena jer nije adekvatno raspoređivala poticaje. Dakle, ne izgleda bajno situacija. Što se tiče ministrice Tramišak, rekla bih da je komunikacijski dosta zakazala. Naši rezultati u povlačenju fondova nisu bajni, nisu reprezentativni, a cijela nevolja u kojoj se našla je izrazito loše iskomunicirana tako da je teško govoriti o njezinim kompetencijama - navodi. 

Za dvije ministrice kaže kako "stručnost nije bila kriterij za ulazak u Vladu". 

- Ključni kriterij bio je zadovoljiti lokalne organizacije HDZ-a koje su na izborima ostvarile određene rezultate. Čini mi se da su ministrice koje je Andrej Plenković stavio u svoju Vladu politički vrlo slabe osobe. Njih se uvijek spominje kao nečije, to je tipičan patrijarhalni pogled na ulogu žene - dodaje. Vjeruje kako će Plenković i slavonska frakcija naći kompromis jer "vlast je uvijek dobro i najbolje ljepilo". 

- Činjenica je da mediji Anušića smatraju "izazivačem" za budućeg predsjednika HDZ-a i potencijalnog premijera. Ja mislim da šanse nisu velike. HDZ je nacionalna stranka, predsjednik mora biti u Zagrebu. Mislim da se nacionalna politika vodi u glavnom gradu - kaže.

- Anušić bi mislim prvo otišao na ministarsko mjesto da je imao ambiciju ići nacionalno - rekla je te navela kako to nije učinio, nego je odlučio ostati župan i u Osijeku. 

Kao potencijalni nasljednik Tomislava Ćorića spominje se Davor Filipović. Mamić kaže kako je Filipović na "loš način uletio u zagrebačku kampanju".

- HDZ je pregovarao s Vanđelićem, a gospodin Filipović je, na neki način, uletio s klupe. Njegovi medijski nastupi nisu dobri, puno toga treba brusiti. Ali vrlo je indikativno da je premijer njega stavio u NO Ine nakon što je razriješio Vanđelića. On je na neki način poslao poruku u kojem sektoru gleda ili vidi budućnost gospodina Filipovića - navodi dodajući kako se ne zna je li on kompetentan ili ne. 

- Političari moraju imati kapacitet za birati suradnike koji dobro poznaju materiju u kojoj oni postaju političke persone - ističe. 

Josip Aladrović ranije je rekao premijeru da želi otići kako bi se posvetio svojoj obrani. 

- On je jedan od ministara koji su se u COVID krizi dobro snašli komunikacijski. Njegova situacija je velika nesreća, njega se optužuje za nešto što je učinio prije nego što je postao ministar. Šteta je da nema instituta provjere ministara prije nego što uđu u kabinet - navodi kako bi se trebala provesti pravna procjena. 

- Da je bila ta promjena za ministra Aladrovića, znalo se koga je on i kako zaposlio. Ti SMS-ovi kolaju između dužnosnika, svi njih zovu da ih zaposle - dodaje navodeći kako je teško reći tko bi ga mogao zamijeniti. 

- Vjerojatno će se iz slavonskog bazena ponovno tražiti ministar - navodi. 

Odgovarajući na pitanje slijedi li potpredsjednica Vlade koja bi mogla biti bliska SDSS-u, jer SDSS je svjestan da neće zadržati Miloševića, Mamić navodi kako je Pupovac rekao da će dati kandidata ako dođe do Miloševićeva razrješenja. 

- To mjesto više je politički statement, nego neko operativno radno mjesto. Vidjeli smo da Miloševića nisu branili pripadnici samo SDSS-a, nego i drugih manjina. Pokazalo se da je on posao dobro obavljao, da je manjinskim zastupnicima rješavao ono što su oni mislili da se u Vladi treba riješiti - kaže. 

- Po meni je uvijek problem što naši saborski zastupnici ne predstavljaju samo one koje su ih izabrali, nego cijelu Hrvatsku. Oni su fokusirani na rješavanje nekih mikro i lokalnih problema pa nekad upadnu u nevolju, kao što je Milošević jer je rješavao subvencije srpskim poduzetnicima, odnosno manjinskim poduzetnicima - dodaje Mamić. 

- Čini mi se da se partikularnim načinom vladanja, ministri se postavljaju po regionalnim kvotama, primjedbe na proračun su nekog regionalnog tipa, gubi jedan opći javni interes. Opći hrvatski interes. Ispada da nas građane, koji ne pripadamo regionalnoj opciji i manjini, nitko ne zastupa. Kada bi načelo kompetencija prevladalo sada u ovoj rekonstrukciji Vlade koja je pred nama, kada ne bismo morali voditi trag svakom budućem ministru iz koje je HDZ-ove lokalne organizacije, mislim da bi se puno dobrog za Hrvatsku moglo napraviti u ove dvije godine do izbora - rekla je.

Mamić smatra da bi u interesu države bila normalizacija odnosa između Plenkovića i Milanovića, bez obzira tko je "tim Plenković", a tko "tim Milanović". 

- Kako bi se potpuno nepotrebna dihotomija koja Hrvatskoj šteti prestala, bilo bi dobro da ministar Banožić ode. Bilo bi dobro i za premijera koji ga srčano brani. Brani ga ne zato što vjeruje u njegove kompetencije, on ga brani jer ne dozvoljava da mu Ured predsjednika smjenjuje ministre. On na taj način pokazuje da je on šef Vlade - tvrdi Mamić. 

Spajanje Ministarstva obrane i MORH-a bilo bi, smatra, odličan kompromis za sve. 

- Nema pobjednika i nema gubitnika. Ne bi se moglo reći da je premijer popustio Milanoviću, nego da je dao svom potpredsjedniku Medvedu resor obrane - pojašnjava. 

Vili Beroš je jedini, govori Mamić, koji "ima dobar izgovor zašto nije bilo reforme". 

- Korona je apsolutno bacila iz fokusa sve drugo u zdravstvu. Svi znamo da je organizacijski katastrofa, da je još veća katastrofa u upravljanju troškovima, bacamo najviše lijekova. Gotovo je nemoguće dotaknuti temu u kojoj ne možete napraviti neka poboljšanja - rekla je.

Osvrnula se na situaciju u Splitu gdje će se ići na nove izbore zbog ostavke Ivice Puljka. - Nije PR samo peglanje imidža, odnosi s javnostima su komunikacijska disciplina koja poruke prenosi različitim skupinama. Vidjeli smo da se njegov zamjenik našao pod optužbama upravo zbog komunikacijskih problem, ima malo i dublje, ali komunikacija je jedna od okolnosti. Zato što je nešto dobar PR, ne znači nužno da je iza toga namjera loša. Mislim da je oportuno Puljku sada izaći na izbore. Ivoševića se očito neće odreći, želi mu dati novi politički legitimitet. Puljak ima nestabilnu koaliciju, svako svoju odluku pred Vijeće morati donijeti s pripremama. Druga stvar, u ovih 10 mjeseci, nije se profilirao neki novi kandidat, netko tko bi ga mogao pobijediti - zaključila je Ankica Mamić. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

LE
LenardHr
16:23 31.03.2022.

Ankica Mamic zna. Koji ljevicar ne zna?

BU
burza
17:21 31.03.2022.

O bože tko jos nece raditi rekonstrukciju vlade sami strucnjaci

Avatar horuk
horuk
17:12 31.03.2022.

Vrijeme je da se uvjek isti umisljeni lijevi navijacki analiticari smjene. U vezi Banozica, on ima snajd kako bi Njemci rekli, i to nam treba bas narocito u ministarstvu obrane.