Blizak s Rusima

Istražuje ga FBI: U Beču uhićen ukrajinski milijarder!

Foto: Youtube Screenshot
Dmitro Firtaš
Foto: Reuters (Ilustracija)
Angela Merkel
13.03.2014.
u 15:14
Njemačka kancelarka poručila je u njemačkom parlamentu Rusiji da će se suočiti s ozbiljnim političkim i ekonomskim štetama ne odustane li od svoga smjera i načina rješavanja krize na Krimu oružjem
Pogledaj originalni članak

Rusija iskorištava susjedovu slabost umjesto da bude partner u stabilnosti. Poruka je to njemačke kancelarke Angele Merkel o zbivanjima u Ukrajini, a u kojoj je sadržano i upozorenje da će se Moskva "suočiti s ozbiljnim političkim i ekonomskim štetama odbije li promijeniti svoj pristup rješenju 'krimskoga pitanja' jer angažman vojske nije rješenje krize".

Moskvi iz Berlina

Kancelarka se zapravo, navodi BBC, osvrnula na najave ukrajinskoga parlamenta da će ustrojiti nacionalnu gardu kao odgovor na rusko zveckanje oružjem u Sevastopolju.

Uoči nedjeljnoga referenduma na Krimu, kojim će se građani izjašnjavati o pristupanju Rusiji, Angela Merkel istaknula je i da će Europska unija poduzeti znatne mjere ako Rusija ne smiri tenzije i pretenzije u Ukrajini.

– Ako Rusija nastavi svojim smjerom, koji prakticira već tjednima, to neće biti katastrofa samo za Ukrajinu, nego i za kontinent – rekla je u obraćanju u Bundestagu.

Uhićen ukrajinski milijarder

Austrijska novinska agencija APA javila je u četvrtak poslijepodne da je vezano uz zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći američkog FBI-a, u srijedu uvečer u Beču uhapšen Dmitrije Firtaš, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, čiji je glavni posao bio vezan uz proizvodnju plina.

Isti izvor navodi da je Firtaš pod istragom FBI-a od 2006. godine, a da ga američke vlasti traže zbog korupcije te zločinačkog udruživanja. APA ističe da uhićenje nema nikakve veze s  trenutačnim političkim (ne)prilikama u Ukrajini.

Firtaš je uhićen na jednoj od bečkih ulica, rekao je glasnogovornik austrijske policije Mario Hejl za APA-u. Dodao je kako je Ukrajincac bio u pratnji tjelohranitelja, no da pri uhićenju nije pružao otpor niti je došlo do incidenta. Hejl je istakao kako Austrija protiv uhićenog ukrajinskog oligarha ne vodi istražni postupak.

Osim njemačke kancelarke, ruskog predsjednika danas je na odgovornost ponovno prozvao i Europski parlament. Rezolucijom je zatraženo od Rusije da povuče vojne snage iz Ukrajine. Europarlamentarci su osudili rusku invaziju Krima kao čin agresije koji krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine te je protiv međunarodnog prava. Isto tako, smatraju odluku o odcjepljenju Krima od Ukrajine nelegalnim i upozoravaju da su aktivnosti Rusije prijetnja sigurnosti Europskoj uniji.

Referendum je nezakonit

Zastupnici smatraju referendum, koji bi se trebao održati u nedjelju 16. ožujka o pitanju pristupanja Ruskoj Federaciji, i odluku samoproglašene vlasti na Krimu da proglasi neovisnost, nezakonitima i ilegalnima, ističući da prema ukrajinskom ustavu Autonomna Republika Krim može raspisati referendume samo o lokalnim pitanjima, a ne o izmjeni međunarodno priznatih granica Ukrajine.

Odbacili su i ruski navedeni cilj zaštite govornika ruskog jezika na Krimu kao potpuno neutemeljen jer oni nisu uopće bili izloženi niti su trenutačno izloženi bilo kakvom obliku diskriminacije te se snažno odbacuje kleveta kojom ruska propaganda opisuje prosvjednike protiv Janukovičeve politike kao fašiste. Naglasili su kako je potrebno da EU i njegove države članice jednoglasno nastupe u razgovoru s Rusijom te da podupru pravo ujedinjene Ukrajine da slobodno odluči o svojoj budućnosti.

>>Parlament izglasao neovisnost i priključenje Rusiji prije referenduma!

>>Obama i Merkel Putinu: Rusija mora znati da ćemo sa sankcijama ići do kraja!

>>'Njemačka ovisnost o ruskom plinu prijeti Europi'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

Avatar superhik74
superhik74
13:54 13.03.2014.

Ta Ukrajina se raspada vec godinama, cas je na vlasti jedna skupina lopova, cas druga skupina, a obje su tudji igraci, samo gledaju kako napuniti vlastiti dzep. Nasa draga kancelarka sada kaze : Na nasilno postavljenu vlast u Kijevu cemo zazmiriti i praviti se da je sve u redu, ali zato cemo inzistirati na ustavnoj proceduri na Krimu. Bilo bi to prihvatljivo kada se ne bi radilo o istoj drzavi. Nisam upoznat s cinjenicom da Ukrajina ima dva ustava, jedan za Kijev a drugi za Krim (i istocni dio drzave)

GV
golub Vaso
13:57 13.03.2014.

Referendum je nezakonit isto koliko i vlada u kijevu. Jacenjuka i klička nije izabrao narod, a merkel i kompanija ih okolo primaju kao legitimne predstavnike ukrajinskog naroda, tko je onda tu lud?

PK
puši kurac
14:38 13.03.2014.

niš meni tu nije jasno! kak to da je škotski referendum legitiman a ovaj nije?