Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u ukrajini

G7 upozorio Rusiju: Prestanite s aneksijom Krima!

Ukrajina,prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
12.03.2014.
u 14:46

Moskvi su poručili i da neće priznati rezultate referenduma o odcjepljenju koji će ovog vikenda, kako je najavljeno, biti održan na Krimu.

Čelnici skupine zemalja G7 pozvali su Rusiju da zaustavi napore pripajanja Ukrajinskoj poluotoka Krim. Upozorili su Moskvu, javlja BBC, da će u protivnom poduzeti ''daljnje akcije, individualno i kolektivno''.

Rusi na dva sata od Kijeva

Čelnici savjetodavnog foruma sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta poručili su i da neće priznati rezultate referenduma o odcjepljenju koji će ovog vikenda, kako je najavljeno, biti održan na Krimu. U međuvremenu, šef ukrajinske nacionalne sigurnosti upozorio je na sve veću koncentracija ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

- Ruska vojska je na samo dva do tri sata udaljenosti od Kijeva. Naše jedinice pozicionirali smo tako da mogu otjerati napad iz bilo kojeg smjera - pojasnio je Andrij Parubij te dodao da je ukrajinska garda formirana od 20.000 dobrovoljaca koji žele ''aktivno štiti svoju domovinu''.

Jutros je ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov kazao je da ruski vođe odbijaju sve pregovore s ukrajinskom stranom.

Jacenjuk kod Obame

- Na žalost, za sada Rusija odbacuje diplomatsko rješenje sukoba, rekao je Turčinov. Za AFP također je kazao da Ukrajina neće vojno intervenirati na Krimu unatoč referendumu o odcjepljenju koji će se održati 16. ožujka.

- Ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu jer bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena, rekao je. Nedjeljni referendum nazvao je provokacijom te je rekao da ruske snage ne namjeravaju održati referendum nego da će falsificirati rezultate.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u srijedu bi se u Washingtonu trebao sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a za četvrtak je predviđeno da će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku. 

>> EU uvodi sankcije Rusiji i olakšice Ukrajini! 

>> 'Ne priznajemo Putinove odluke, dajte oružje pa idemo na Krim'

Komentara 82

ST
stefj
09:56 12.03.2014.

Eto, Ukrajina je izgubila Krim, a pitanje je kako će se stvari razviti s istočnim dijelom. Jel im se isplatila revolucija i slušanje Amerikanaca? Jel se isplate svi ti silni izleti novih vlasti u EU?

Avatar EI Indio
EI Indio
11:03 12.03.2014.

lojtra NATO i EU su predvorje NWO . Očito da Bog ima svoj plan kako da se odupre ovima na zapad koji su odavno odrekli Boga

Avatar EI Indio
EI Indio
12:15 12.03.2014.

Snajperisti koji ubijaju po Kijevu su čuvari nacionalne interesa Ukrajne?? Zar nije Viktor Juščenko čuvao nacionalni interes Ukrajne koji je na vlast došao narandžastom revolucijom 2005.godine. Juščenko je na narednim izborima 2010. godine ostvario istorijski najgori izborni rezultat za biloizborni rezultat za bilo kojeg predsednika koji se nalazio na vlasti, imao je jeddva 5,5%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije