Politička inicijativa

Alternativa 101 može uspjeti, ali mora se znati tko je s Bangourom

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Hamed Bangoura, poduzetnik i TV voditelj: Većina Hrvata svoje je nekretnine stjecala cijeli život i to nisu bila špekulativna ulaganja
06.02.2018.
u 07:11
“Program su radili stručnjaci koji će se s vremenom sami otkriti”
Pogledaj originalni članak

Bivša TV zvijezda, a danas poduzetnik i aktivist Hamed Bangoura predstavio je u nedjelju u Večernjem listu svoju novu političku platformu koju je nazvao politikom garancije za demokraciju 21. stoljeća. Djelovat će, kazao je, pod nazivom Alternativa 101 jer je i za provedbu nužnih promjena kroz izmjene zakona i Ustava potreban 101 glas zastupnika u Saboru.

Ukratko, tvrde da nisu ideološki obojeni, obećavaju izmjene izbornog sustava kako više ne bi favorizirao velike stranke, u sklopu čega namjeravaju i smanjiti broj zastupnika, traže unapređenje javne uprave, novu regionalnu podjelu sa smanjenim brojem općina i gradova i županija, a u fokusu im je i Ovršni zakon.

Nisu ideološki obojeni

Ne može se reći da je ekonomski dio Bangourina programa po nečemu originalan. On polazi od uvjerenja da država mora biti efikasnija, njezina uprava organiziranija, ali i jeftinija, s čime se nije teško složiti. Njegovi ekonomski savjetnici skloni su zadržati visoke poreze na potrošnju u zamjenu za niže opterećenje na rad ili dobit, a kritični su i prema parafiskalnim nametima koje bi ukinuli. No pitanje je što bi bilo s uslugama koje se financiraju tim putem. Jednako tako Bangoura je u pravu kad se zalaže za bolje pravosuđe i predlaže mehanizme kojima se može osigurati veća nezavisnost i kvaliteta sudstva.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell, Grgur Žučko/Pixsell
Hamed Bangoura
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
hamed bangoura
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
startup live,hamed bangoura,iva biondić,ivan brezak brkan,filip smerdelj (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Hamed Bangoura
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell, Grgur Žučko/Pixsell
Hamed Bangoura
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Hamed Bangoura, poduzetnik i TV voditelj: Većina Hrvata svoje je nekretnine stjecala cijeli život i to nisu bila špekulativna ulaganja

 U nekoliko ključnih elemenata Bangoura se razilazi s vladajućom politikom, primjerice protivi se planu uvođenja eura, ali uz zadržavanje fiksnog tečaja, što bi bio svojevrsni status quo. Mini revoluciju predstavlja plan da se radnicima u pojedinim suficitarnim profesijama isplaćuje bruto umjesto neto plaće. Ostaje bez odgovora tko bi plaćao zdravstvene ili mirovinske doprinose za te radnike, vjerojatno država, što i nije do kraja pravedno rješenje jer bi te stimulacije išle na teret poreznih obveznika. Nadalje, Bangoura predlaže ukidanje drugog stupa i povrat skupljenog novca članovima, što na prvi pogled zvuči odlično, jer bi građani dobili određenu svotu novca odmah, ali to bi se itekako osjetilo u njihovim budućim mirovinskim primanjima. Dio postojećih parlamentarnih stranaka s tim bi se mogao složiti.

Postoji li na političkoj sceni prostor koji bi Alternativa 101 uspješno zauzela, upitali smo i političke analitičare. Žarko Puhovski smatra da nekog velikog prostora nemaju jer su vodeće stranke zauzele svoj dio, a Živi zid ostatak.

– Mogu dobiti sitne postotke, ali i za to treba puno truda i rada, a ne samo pojaviti se dva puta na TV-u- kaže Puhovski.

Politički analitičar Ivica Relković drži pak kako načelno prostor postoji jer je situacija s rejtingom stranaka u stagnaciji, ali da bismo nekoga mogli profilirano promatrati, dodaje, treba biti poznato tko su ljudi koji stoje iza inicijative.

Sam Bangoura u ovom trenutku ne želi otkriti imena stručnjaka koji su radili na programu i poručuje da je riječ o renomiranim stručnjacima koji će se s vremenom ionako sami otkrivati.

Uzet će Glasu i Pametnom 

Žarko Puhovski kaže da bi opcija mogla imati uspjeha kad bi se eventualno koncentrirala na jednu izbornu jedinicu. Dijelovi programa koje su obznanili, kaže, djeluju mu kao liberalno-populistička mješavina. Ipak, dio kolača, predviđa, mogli bi uzeti strankama Pametno i Glas, nešto možda i Živom zidu, a manje Mostu jer su oni, kaže Puhovski, jasno dali do znanja da su desno orijentirani.

U trenutku opće političke stagnacije najave novih političkih opcija logične su i očekivane. Zbog pojave posljednjih novih političkih opcija – Mosta, Živog zida i stranke Pametno – opcije novije od njih trebaju, osim izazovnog programa, ponuditi i ljude koji iza njega stoje. Birači na sljedećim izborima neće vjerovati samo riječima nego i relevantnim imenima koja jamče to što piše u programu, kaže Ivica Relković.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 83

PR
prajdali100
08:01 06.02.2018.

Opet ovaj ! Tu je i Ž.Puhovski.....piši propalo.

DI
dirižabl
07:24 06.02.2018.

Još jedan Mesija... odbij

Avatar RexCro
RexCro
08:15 06.02.2018.

Večernji, pošto oglas?