UDRUGA PRAVDA

Odgovor na inicijativu o ratnoj odšteti? Srbi traže razgovor o '30.000 oduzetih stanova'

09.02.2018.
u 13:32
Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ
Pogledaj originalni članak

Udruga izbjeglica i raseljenih osoba "Pravda" zatražila je u petak otvorenim pismom od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tijekom posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače s hrvatskim državnim dužnosnicima razgovara i o vraćanju 30.000 stanova oduzetih hrvatskim Srbima.

Sugerirajući kako pomirenje nije moguće "ako računi nisu potpuno čisti", udruga traži povrat pokretne i nepokretne imovine.

"A hoćemo li se voljeti ili poštovati kao susjedi, neka svatko odluči ponaosob. Ali, neka nam vrate pokretnu i nepokretnu imovinu, ili neka isplate nadoknadu za sve i - sretno!", naveo je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku predsjednik udruge "Pravda" Dragan Sekulović, navodeći kako izbjeglice i prognanici "očekuju i inzistiraju" da se aktivira sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije iz 1996., koji jamči "slobodan i siguran povratak izbjeglica" i povrat njihove pokretne i nepokretne imovine. 

Sekulović spornim drži i način na koji Hrvatska tretira stanarsko pravo, navodeći kako je "u svim drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, osim u Hrvatskoj" stanarsko pravo bilo tretirano kao imovinsko. 

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, koji predviđa zaštitu prava i vraćanje pokretne i nepokretne imovina u državama sljednicama na koju su građani ili pravne osobe nekadašnje SFRJ polagale pravo zaključno s 31. prosincem 1990. Taj su sporazum, podsjeća Pravda, ratificirale Srbija, Hrvatska i BiH.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otvorenih pitanja među dvjema državama, među kojima su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajednica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine, mirovina.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

RI
rightside
14:54 09.02.2018.

ajmo ispocetka drugovi srbi,,a zbog cega ste ostali bez tih stanova,sjecate li se??jel vas ko tjerao dizat ustanak protiv drzave u kojoj ste zivili?? e pa sad se zalite onima koji su vam obecali "med i mleko" kad se rat dobije, sa naglaskom na "kad se rat dobije"))))) i koji su vas podrzavali kad ste dizali ustanak i balvan revoluciju,,)))

RI
Rizlman
14:35 09.02.2018.

Budući da ste vi nama porušili preko 137 tisuća stambenih objekata odnosno preko 300 tisuća stambenih jedinica, ovih 30 tisuća možemo odbiti. Dugujete nam još za oko 270 tisuća stanova, platite sve Crkve koje ste porušili, platite za nezakonito crpljenje nafte iz Đeletovaca i drgih izvora u Slavoniji, platite sve ono što ste oteli a nama je tebalo pripasti sukcesijom, platite 1,2 milijarde dolara duga prema INA-i, vratite pokradene umjetnine itd. Živote 402 malodobne djece koje ste ubili ne možete vratiti, ali možete biti ljudi pa kleknuti i ljudski se ispričati za taj sadistički čin.

PU
Pukovnik
13:43 09.02.2018.

Kakva smo mi zemlja? Zašto se spuštamo na istu razinu sa Srbijom? Stalno neka prepucavanja. Iskoristimo našu poziciju jačega (članstvo u EU i NATO-u) i učimo od Slovenije koja nas nažalost uspješno ucijenjuje. Imamo mogućnost ostvariti nacionalne ciljeve. U tom kontekstu mi nije razumljivo i prihvatljivo da se u Hrvatskoj slušaju cajke i prate rezultate Đokovića itd. Navedena glazba je kulturni otpad a jugosfera više ne postoji. Potrebno je jasno odvajanje od toksične povijesti pa i na kulturnom planu.