Aleksandar Vučić:

'Naša je obveza da poštujemo i hrvatske i muslimanske žrtve, majku i Stipe i Franje'

01.04.2016.
u 12:21
Srbija hoće biti "stabilna i sigurna zemlja" koja se ne želi vraćati u prošlost i vrijeme neizvjesnosti, naglasio je Vučić
Pogledaj originalni članak

Haški tribunal nije ispunio svoj temeljni cilj - doprinos poslijeratnoj pomirbi naroda bivše Jugoslavije, rekao je danas srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručivši da politika 'Velike Srbije' nikad nije bila niti će biti politika srbijanske vlade te će se on "žestoko suprotstaviti" politici Vojislava Šešelja koja "gura Srbiju u prošlost i izolaciju od drugih naroda na Balkanu".

Na tiskovnoj konferenciji koju je izravno prenosila RTS, Vučić je rekao da je jedan od tri osnovna cilja pri formiranju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bio pomirenje naroda zaraćenih u krvavim sukobima 90-ih.

ICTY taj cilj nije ispunio već je "zabijao čavle u kovčeg usnulog Balkana koji bi se, valjda, opet trebao baviti krvlju i zločinima", rekao je i ocijenio da su neke od presuda razotkrile su "da ICTY djeluje kao politički sud, a ne kao pravna insititucija".

Presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju izrečene su u trenutku kad se Srbija našla na političkom, ekonomskom i moralnom raskrižju", ocijenio je Vučić te poručio "politika 'Velike Srbije' nikad nije bila niti će biti politika vlade Srbije".

Srbija hoće biti "stabilna i sigurna zemlja" koja se ne želi vraćati u prošlost i vrijeme neizvjesnosti, naglasio je.

- Naša je obveza da budemo drukčiji od onih koji nam svaki dan drže prodike. Da poštujemo i hrvatske i muslimanske žrtve, da poštujemo majku i Stipe i Franje, i da tako pokažemo kolika je razlika između nas, da pokažemo svoju, srpsku veličinu, da pokažemo kako možemo i umijemo razgovarati sa svima i tuđu bol i patnju prihvatiti i razumjeti kao bol i patnju naših ljudi - rekao je Vučić.

Proces Šešelju bio od samog početka politički

Na izravna pitanja odriče li se projekta 'Velike Srbije' i politike iz 90-ih godina kad je s Vojislavom Šešeljem dijelio uvjerenja u Srpskoj radikalnoj stranci, Vučić je rekao kako je prije osam godina vratio mandat i napustio politiku SRS i s "drugom politikom dobio povjerenje naroda".

"Mislim da je to najpošteniji pristup. Podsjećam i da se za tih osam godina nešto i dogodilo", rekao je i ponovio da politika 'Velike Srbije' nije nikad bila niti će biti politika srbijanske vlade te poručio "Vaših pitanja se ne plašim jer mi je savjest čista".

Smatra "lošom porukom" da se poslije oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju "bilo tko bahati". "Hoćemo da Srbija bude poštovana u regiji, a ne da budemo vraćeni na mjesto gubavaca, da nas svi čine lošijima nego što jesmo", poručio je jer "za Srbiju bi bila velika opasnost ako bi takve snage dobile većinsku podršku naroda", rekao je.

Suđenje Šešelju u Den Haagu je "bio politički proces - i kad su ga tražili u Den Haag i kad su ga puštali i kad su ga ponovno tražili. A možete misliti kakvoj bismo sramoti bili izloženi da smo ga izručili (za izricanje presude), a oni su tu presudu već znali i napisali - pa da nam ga poslije te presude vrate", rekao je Vučić. 

Ponosi se time što je njegova vlada "štitila zakone i dostojanstvo građana Srbije i građanina Šešelja", prema kojemu kao građaninu ne  gaji nikakav animozitet, ali se protivi njegovoj politici.

"Žestoko ćemo se suprotstaviti njegovoj politici jer ona gura Srbiju u prošlost, gura je u političke i ekonomske nedaće i politiku koja bi nas izolirala od svi drugih naroda na Balkanu", naglasio je.

Vučić: nikome nećemo dozvoliti da ruši Srbiju i Republiku Srpsku

Pozvao je građane Srbije da se ujedine u politici koja će Srbiju učiniti poštovanom i uvaženom na Balkanu i u svijetu.

Ustvrdio je da je Beograd  nakon objave presude bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, poslala "najodgovorniju, najjasniju i najozbiljniju" poruku, ne želeći ulaziti u sadržaj presude.

"Izgovorili smo samo jednu rečenicu, a to je da nikome nećemo dozvoliti da na osnovu presuda Haškog tribunala ruši Srbiju i Republiku Srpsku. To su naše ustavne i zakonske obveze", rekao je Vučić.

O mogućnosti da Šešelj bude uhićen ako krene u Hrvatsku koja ga je proglasila nepoželjnom osobom, Vučić je rekao kako se nada da će "histerija utihnuti".

Srbija će se "truditi da čuva interese i ljudska prava svih građana", ne ulazeći u politiku koju zastupaju.

O planiranim posjetima Mostaru i Jasenovcu, uz obljetnicu formiranja ustaškog logora, Vučić je rekao da niti jedan od tih posjeta nije doveden u pitanje presudama Karadžiću i Šešelju.

"Ne možete da ne obilježite 75 godina od genocida u Jasenovcu, mislim da su i oni (Hrvati) s time suglasni. U Mostar ću svatko ići i očekujem dobre razgovore i s hrvatskim i s bošnjačkim predstavnicima. Za sve razgovore sam uvijek spreman, ali nikome neću dopuštati da ponižava Srbiju", rekao je Vučić

>> Pupovac: Haaški sud i tužiteljstvo povrijedili su osjećaje stradalih

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 196

EN
enigma898
12:45 01.04.2016.

Laže kad zine... Oni još uvijek snivaju veliku srbiju. Zapamtite... Ne odriču se oni Vukovara, Knina, Zadra, Benkovca, Drniša, Like, Dubrovnika, Sarajeva... u njihovim glavama to pripada Srbiji. Mi smo četnike jedva otjerali, a nakon toga smo ih abolirali i utrošili 2 milijarde eura na obnovu srpskih kuća, a oni našem narodu u RS ništa zauzvrat nisu dali. Kako reče jedna od žrtava velikosrpske politike Hrvati guske u magli.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:31 01.04.2016.

Kad ste vi srbijanci priznali svoje zlocine?nitko vam nije nit hoce od hrvata vjerovat velicate cetnike imate spomenik u cast vaseg krvoloka cetnika draze mihajlevica i dok god se toga ne odreknete vi ste cetnici i cetnicka drzava a ja se aamo pitam kakvo srce imaju nasi takozvani poduzetnici kaj sa vama cetnicima posluju zivjela nezavisna drzava hrvstska

DU
Deleted user
12:54 01.04.2016.

Vuk dlaku mijenja ali cud nikada.