Novo ime, novi zakoni

Albanski jezik postao službeni u Makedoniji

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
Albanski jezik postao službeni u Makedoniji
16.01.2019.
u 12:13
Nacionalisti u Republici Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj pokušavaju srušiti sporazum Zaev – Tsipras
Pogledaj originalni članak

Uz makedonski, službeni jezik u Sjevernoj Republici Makedoniji postao je i albanski, i to bez potpisa predsjednika države Đorgea Ivanova. Nakon što je predsjednik Sobranja Talat Xhaferi potpisao odluku o promjeni Ustava, riječi “Republika Makedonija” zamijenjene su riječima “Republika Sjeverna Makedonija”, dok se riječ “Makedonija” mijenja riječima “Sjeverna Makedonija”. U skladu s ustavnim promjenama, državljanstvo je makedonsko – građanin Republike Sjeverne Makedonije, ali to nije sve.

“To je kazneno djelo”

U osobnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, pisat će se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske skupine. Dokumenti koji su u međunarodnoj upotrebi trebat će se usuglasiti u roku od pet godina, dok će se dokumenti koji se koriste isključivo za unutarnje potrebe prilagođavati postupno i taj će proces biti usklađen s procesom otvaranja pregovora države s Europskom unijom.

Do promjene Ustava, koja je došla nakon što je Makedonija prošlog petka dvotrećinskom većinom u Sobranju usvojila odluku o promjeni imena, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma s Grčkom, došlo je unatoč tome što ga je predsjednik Đorge Ivanov, koji se, inače, protivio ustavnim promjenama, odbio potpisati, na što je premijer Zoran Zaev rekao da za tu odluku nije niti potreban potpis predsjednika države.

Predsjednik Ivanov i opozicija VMRO-DPMNE smatraju da je promjenom Ustava i imena Makedonija izgubila integritet i suverenitet te da je mijenjanje Ustava korak prema raspadu države. Osobito ih ljuti i novi Zakon o jezicima, kojim albanski postaje službeni jezik, pored makedonskog. Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslan je u Službeni glasnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorgea Ivanova, koji ga je odbio potpisati jer smatra da nije u skladu s Ustavom. VMRO-DPMNE smatra da je objavljivanje Zakona o jezicima u Službenom glasniku bez potpisa predsjednika države “kazneno djelo, koje ne zastarijeva i za koje slijedi kazna zatvora svima koji su sudjelovali u tome”. Novi Zakon o jezicima omogućuje Talatu Xhaferiju da od sada sjednice makedonskog parlamenta može voditi na albanskom jeziku.

Navodno ima većinu

Vrije i u Grčkoj. Jučer je počela rasprava u parlamentu u Ateni o povjerenju premijeru Alexisu Tsiprasu, nakon što je grčki ministar obrane Panos Kammenos, koji dolazi s desnice, podnio ostavku u znak prosvjeda protiv dogovora o novom imenu Makedonije.

Neki grčki mediji objavili su da će, po svemu sudeći, premijer Tsipras ipak danas dobiti povjerenje u parlamentu, nakon što mu je potporu dao još jedan zastupnik te Tsipras ima natpolovičnu većinu, odnosno potreban 151 glas (od ukupno 300). Grčki premijer kazao je da će sazvati prijevremene izbore ako ne uspije dobiti 151 glas. Njegova stranka Syriza ima 145 mjesta u parlamentu i potporu jednog nezavisnog zastupnika. Još četiri zastupnika reklo je da će mu dati potporu. Peti zastupnik, Spyros Danellis, također je najavio da će glasati za Tsiprasa. Preživi li glasanje o povjerenju, Tsipras najavljuje i glasanje u parlamentu oko prihvaćanja novoga imena Makedonije. Tsiprasu mandat istječe u listopadu, a prema anketama, većina Grka protivi se sporazumu Zaeva i Tsiprasa o promjeni imena Makedonija.

Pogledajte i video specijal o Angeli Merkel:

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

MP
miroslav.petkovic.7564
12:28 16.01.2019.

Strava puna podrska Makedoncin .Tu radi kosta hoce.Kakva S Makedonija treba ostat takva. Referendum nije uspio .Narod izisa samo 35%..

IP
info_punkt
12:32 16.01.2019.

Pa to je lakrdija. Zamislite da u hrvatskom saboru drže sjednice na albanskom jeziku i da svi zastupnici moraju znati albanski. Kako će sjednice uopće pratiti većinski zastupnici Makedonci?

Avatar Apsalar
Apsalar
12:48 16.01.2019.

A kažem ja da nam svima prijeti Velika Albanija i to je jedino što onaj Srpski četnik od predsjednika ispravno rezonira, iz pogrešnih pobuda naravno. Ali tih albanaca ima u Makedoniji i u dijelovima Crne Gore, Kosovo se s Albanijom već faktički ujedinilo, "braća po vjeri" i po mjeri u BiH, skloni su im dati podršku, uz Turski blagoslov, i eto ti "mjesečara" na pragu ..