EDI Rama:

'Albanci na jugu Srbije imaju manje prava od Srba na Kosovu'

Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
11.11.2014.
u 21:00
Albanija neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području
Pogledaj originalni članak

Drugog dana posjeta Srbiji, albanski premijer Edi Rama je, unatoč potihim prosvjedima službenog Beograda, na jugu Srbije uz samu granicu s Kosovom posjetio Preševo i Preševsku dolinu u kojoj Albanci čine 100-postotnu većinu i već sve glasnije govore da razmišljaju o pripajanju Kosovu. U Preševu je Rama dočekan veleplakatima s likom albanskog premijera i uz pozdrav “Dobro došao, premijeru”. U središtu Preševa, ispred Doma kulture, dočekali su ga narodnim pjesmama, ovacijama i pljeskom “nekoliko tisuća Albanaca”, a reporter beogradskog Blica zamijetio je da su djeci u prvim redovima podijeljene zastave s grbom Albanije.

Srpski mediji podsjećaju kako je prvi dan njegova boravka u Beogradu “protekao uz oštre tonove i ocjenu da je provocirao Srbiju govoreći o neovisnom Kosovu i Preševu kao mostu između dvije države”.

Za posjeta općinskoj skupštini Preševa Rama je proglašen počasnim građaninom, a potom je razgovarao s domaćinima i tamošnjim poduzetnicima o mogućnostima suradnje s Albanijom.

Kosovski premijer Hashim Thaçi ocjenjuje da je Ramin posjet “povijesni”, a Srbiji korak prema poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Težak, ali razborit susret

Rama je izjavio kako je “jučerašnji sastanak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu bio težak, ali vrlo razborit” jer su, kako je istaknuo, “jedan prema drugom bili iskreni i izravni”, a za vojvođansku TV rekao je da se unatoč tenzijama “u Beogradu osjeća odlično”.

Njemu ne bi smetalo kada bi Vučić u Tirani iznio stav Beograda o Kosovu.

– Ja bih se osjećao opušteno jer gost ima slobodu reći što god želi – rekao je Rama. U Preševu je pred nekoliko tisuća Albanaca izjavio kako Albanci koji žive u općinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.

Foto: Reuters/PIXSELL

Foto: Reuters/PIXSELL

– Albanija će podržati da pitanje rješavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije prema EU i neće dopustiti asimilaciju Albanaca na tom području – rekao je Rama pred oduševljenim Albancima.

Uskoro opet u Beogradu

S druge strane, Vučić još ne može doći k sebi i kaže kako je Srbija u razgovorima s predsjednikom albanske vlade “pokazala istinsko gostoprimstvo i na unaprijed pripremljeni scenarij reagirala suzdržano, ponosno i primjereno”. Odbacio je kritike da je trebao drukčije postupiti.

– Ako netko misli da bi ozbiljna politika bila da sam jučer uzeo motku ili udario Ramu, to nije ozbiljna politika – odgovorio im je srpski premijer dodajući kako će Rama doći u Beograd u prosincu na kinesko-regionalni summit. Zaključio je kako priče “o velikoj Albaniji nisu samo naš košmar, već i nečiji snovi, pusti snovi”.

>> Vučića isprovocirao albanski premijer: Nikome ne dozvoljavam da ponižava Srbiju

>> Srpski predsjednik Tomislav Nikolić odbio se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Šljivovica
Šljivovica
18:06 11.11.2014.

i Hrvati u Hrvatskoj imaju manja prava od Srba u Hrvatskoj, a srbi se jos bune i hoce jos veca prava.

MJ
mjur
09:40 12.11.2014.

Rama je potpuno u pravu, jedino nikako da objasni kakova su prava u Albaniji Srba, Grka, Makedonaca, Hrvata, Crnogoraca. Nikakva jer ne postoje, nasilno su im promejnjena imena i prezimena, potpuna asimilacija, svi su postali ALJBANCI

Avatar navijač
navijač
23:40 11.11.2014.

Mogu Srbi pričati šta hoće ali Kosovo je nezavisna država bolje da se zamisle nad ovim općinama koje se takođe žele odcijepiti. Isto im se sprema i u Vojvodini koja se vraća u Mađarsku.