Antonio Guterres

Alarmantna poruka šefa UN-a na sastanku svjetskih čelnika: 'Kopamo si vlastite grobove'

Foto: YVES HERMAN
COP26 in Glasgow
Foto: POOL
COP26 in Glasgow
Foto: POOL
COP26 in Glasgow
Autori Vecernji.hr, Hina
01.11.2021.
u 15:37
- Svijet se suočava s teškim izborom - ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas - poručio je Antonio Guterres
Pogledaj originalni članak

Fosilna goriva guraju čovječanstvo do ruba i njihovim iskorištavanjem sami si kopamo grobove - poruka je glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónija Guterresa, inače jednog od najglasnijih zagovornika hitnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, koja je najglasnije odjeknula sa Skupa za spas svjetske klime (COP26).

- Svijet se suočava s jednostavnim izborom - ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Došlo je vrijeme da se kaže - dosta. Dosta je toga da se ubijamo ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta paljenju šuma, bušenju tla i kopanju. Sami si tako kopamo vlastite grobove - rekao je Guterres u Glasgowu, prenosi BBC.

Najave zemalja o tome da će smanjenje ugljika preokrenuti stvari nazvao je "iluzijom". Upozorava da bi države svake godine trebale održavati sastanke i ažurirati svoje planove, a ne svakih pet, kao što je trenutno slučaj.

- Moramo odabrati ambiciju i solidarnost, zaštititi našu budućnost te spasiti čovječanstvo - kazao je Guterres.

 >> VIDEO Hrvatska kulturna baština na udaru je klimatskih promjena

"Minuta je do ponoći"

Na Skupu za spas svjetske klime okupilo se oko 120 svjetskih čelnika, a među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković. UN-ova konferencija, ključna za sprječavanje najpogubnijih učinaka klimatskih promjena počela je u ponedjeljak, a njezin zadatak je obeshrabrujući zbog neuspjeha velikih industrijskih zemalja da se dogovore o ambicioznim novim obvezama.

COP26 u škotskom Glasgowu počeo je dan nakon što se G20 najvećih ekonomija nije uspjelo obvezati na cilj o ugljičnoj neutralnosti do 2050., rok koji je naveden kao nužan za sprječavanje najekstremnijeg globalnog zatopljenja. 

Umjesto toga, njihovi razgovori u Rimu tek su prepoznali "ključnu važnost" zaustavljanja neto emisija štetnih plinova "do ili oko sredine stoljeća", ali nisu odredili vremenski okvir za postupno izbacivanje ugljena kod kuće te su razvodnili obećanja o smanjenju emisija metana, stakleničkog plina puno jačeg od ugljikovog dioksida. 

Deklarirana predanost postupnom ukidanju subvencija na fosilna goriva "u srednjem roku" formulacija je koju je G20 upotrijebio na samitu u Pittsburghu još 2009. godine.

"Čovječanstvo već dugo kasni po pitanju klimatskih promjena. Minuta je do ponoći na satu sudnjeg dana i trebamo djelovati odmah", rekao je britanski premijer Boris Johnson na otvaranju konferencije. "Ako danas ne shvatimo ozbiljno klimatske promjene, sutra će biti prekasno za našu djecu."

Dok je Johnson govorio, švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg retvitala je poziv milijunima njezinih pristaša da potpišu otvoreno pismo kojim se lidere optužuje za izdaju. 

"Ovo nije vježba. Ovo je crvena oznaka za Zemlju", navodi se u pismu. "Milijuni će patiti dok se naš planet bude uništavao - zastrašujuća budućnost koja će se stvoriti, ili izbjeći, odlukama koje vi donesete. Vi imate moć odlučivanja."

Brojni lideri stat će na pozornicu u Glasgowu na početku dvotjednih pregovora odlučujuće klimatske konferencije kako je opisuje domaćin Velika Britanija

 

SASTANAK LIDERA

Svjetski moćnici stigli u Rim. Papa Franjo moli Bidena da zaštiti klimu

Talijanska prijestolnica ovog je vikenda političko središte svijeta. U subotu u Rimu počinje dvodnevni sastanak na vrhu 20 gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta, koji će vjerojatno proteći u sjeni dugoočekivane UN-ove klimatske konferencije (COP26), koja počinje u škotskom Glasgowu, a koja predstavlja najvažniji skup takve vrste još od pariške klimatske konferencije 2015. godine. O važnosti konferencije svjedoči i popis državnika koji stižu u Glasgow, od američkog predsjednika Joea Bidena, koji za razliku od svog prethodnika Donalda Trumpa poštuje znanstvene činjenice o globalnom zagrijavanju, zatim britanskog premijera Borisa Johnsona, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. U Glasgowu će Hrvatsku predstavljati premijer Andrej Plenković, a u škotskoj prijestolnici tijekom dva tjedna, koliko će konferencija potrajati, očekuje se više od 20 tisuća ljudi, među kojima će biti političari, pregovarači i novinari, kao i brojni prosvjednici, koji će zahtijevati trenutačni prekid korištenja fosilnih goriva.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

IN
Indy500
16:31 01.11.2021.

A sve te elite kojima on upućuje svoju poruku došle privatnim mlaznjacima. Koja debilana.

HD
hdzfanclub
15:58 01.11.2021.

Skup za spas svjetske klime powered by kerozin iz drzavnih mlaznjaka i zagusivanje prometa kada ove njuske dodu u grad u crnim limuzinama zajedno sa pratnjom 🤡

XA
xaron
15:46 01.11.2021.

Trla Baba lan…