ŽENE U CRNOM

Aktivistice iz Beograda otvoreno poručile: Tražimo odgovornost Srbije i JNA za stradanja u Vukovaru

Foto: M.M./ATAImages/PIXSELL
In front of the Polish embassy, the action Women in Black in solidarity with women in Poland on the occasion of the announcement of the ban on abortion in that country. Ispred Amabasade Poljske akcija Zena u crnom u znak solidarnosti sa zenama u Poljskoj
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Vukovar: Položeni vijenci na Memorijalnom groblju zrtva iz Domovinskog rata
21.11.2020.
u 06:58
U Srbiji je iskrivljena percepcija događanja u Vukovaru. Samo oko 20 posto građana vjeruje da su u Vukovaru počinjeni ratni zločin
Pogledaj originalni članak

Uz svu bol i prisjećanja na ubijene i nestale u Vukovaru 1991. godine pomalo tiho i bez previše pompe prolazi informacija kako već godinama unazad vijenac u spomen na ubijene i nestale u Vukovaru polaže i udruga Žene u crnom iz Srbije. Zbog epidemije koronavirusa njih ove godine nije bilo u Vukovaru, ali su zato imale svoje aktivnosti u Beogradu gdje su još jednom ukazale na zločine i nestale u Vukovaru 1991. godine. Tako su 18. studenoga, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, organizirale mirovnu akciju u crnini i šutnji pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“. Tom prigodom istaknuti su transparenti na kojima je pisalo “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, „Solidarnost“, „Odgovornost“ kao i transparent sa slikom razrušenog grada i podacima o stradanju. Izvedena je i scenska akcija: na pločniku je solju napisano: Vukovar (1991. – 2020.).

Zahtijevaju suđenje za logore

– Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nismo mogli prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prigodom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara, navode iz ove srbijanske udruge podsjećajući kako je 19. rujna 1991. jedan od najsramnijih događaja u povijesti Beograda kada je velik broj Beograđana izašao na ulicu kako bi bacali cvijeće pred tenkove i tako ispratili Prvu gardijsku oklopnu brigadu koja je krenula u pohod na Vukovar.

VIDEO: Vukovarski vodotoranj bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao simbol stradanja i otpora grada

Ističu kako je u povodu 29 godina od stradanja Vukovara i svih počinjenih zločina država Srbija dužna utvrditi odgovornost bivše JNA te pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru. Traže da se utvrdi puna istina o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, ali i da se pokrenu sudski postupci za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu. Traže i postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima kao i da se podrže drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama te da se pokrene zakonska zabrana glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

– Ako se država Srbija ne suoči s teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti – ističu Žene u crnom.

Staša Zajović, jedna od osnivačica udruge, podsjetila je kako su Žene u crnom osnovane u listopadu 1991. upravo radi Vukovara i stradanja u tome hrvatskom gradu. Podsjeća kako su i tada tražili da se prekinu stradanja u Vukovaru te su danima čitana imena poginulih u Vukovaru i Slavoniji.

– Odmah smo postali trn u oku mnogima jer smo davali prostor ljudima koji su, po njima, bili nevidljivi, izbrisani i nebitni. Nosili smo crninu ne samo zbog smrti nama bliskih osoba nego i radi svih žrtava rata. Tada je bilo zaista teško, ali danas je u Srbiji na snazi gora propaganda nego 90-ih. Doslovce je sve pod kontrolom. U Vukovaru je 18. studenoga bio Veran Matić i rekao ispravne stvari. Međutim, u isto vrijeme osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, član Glavnog odbora vladajućeg SNS-a, izdaje knjige i gostuje na televizijama – kaže Zajović.

Teško do financija i prostora

Dodaje kako Žene u crnom imaju svoje aktiviste širom Srbije i da se oni javljaju s raznim akcijama. Međutim, i dalje su smetnja mnogima pa tako njihove akcije, kao i ovu 18. studenoga u Beogradu, osigurava veliki broj policajaca. Na koji način se ova udruga tretira u Srbiji govori i podatak kako trenutačno imaju 13 sudskih postupaka na raznim sudovima kao i da ne dobivaju nikakva sredstva od države. Zajović kaže kako joj ne pada na pamet tražiti sredstva od države, ali zato apliciraju na razne međunarodne natječaje. Imaju i problem s prostorom do kojega jako teško dolaze jer ih čelnici gradova i općine ne vide niti prepoznaju.

– Navikli smo na to i to nam nije novo. Ne dobivamo niti ikakva sredstva iz Hrvatske, ali zato bilježimo dobru suradnju s nizom nevladinih udruga i pojedinaca – kaže Zajović.

Interesantno je i da iako su iznimno aktivne po pitanju nestalih i osude ratnih zločina, ali da ikada nisu dobile nikakvu nagradu ili priznanje od Grada Vukovara ili pak Vukovarsko–srijemske županije unatoč činjenici što je o počinjenim zločinima i stradanjima mnogo teže govoriti u Beogradu nego u Vukovaru i Hrvatskoj.

– Sljedeće godine je 30 godina od stradanja Vukovara i mi smo već sada počeli s pripremama za tu okruglu obljetnicu. Želimo još glasnije i snažnije progovoriti o stradanju Vukovara u Srbiji, ali i odgovornosti Srbije, JNA i ondašnjih civilnih vlasti. U Srbiji je iskrivljena percepcija događanja u Vukovaru. Svega 20-ak posto građana, kako je pokazalo jedno istraživanje, vjeruje da su u Vukovaru počinjeni ratni zločini, To je žalosno – zaključila je Zajović.

VIDEO: Premijer Plenković u Vukovaru: “Hrvatska ima snage za iskorake koji su važni za suživot, pomirdbu i povijesnu istinu.”

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

MP
miroslav.petkovic.7564
07:06 21.11.2020.

Svaka cast ovim hrabrim zenama koje su same riskirale da ne budu ubijene ili sikanirane od Slobe ili Seseljevaca.

K3
Krešimir_3007
08:24 21.11.2020.

ovakve osobe, ako je tekst točan, su sol svijeta. one čiste i podižu vrijednosti nacije. uopće je nebitno vole li ili ne vole Hrvate. one vole svoju naciju boreći se za istinu, suočavajući se sa zločinima njihove nacije. U Vukovaru su, nepotrebno je to uopće pisati, počinjeni strašni, neljudski, neshvatljivi zločini ( i s tim se ništa u domovinskom ratu ne može usporediti), ali pravi smisao djelovanja tih žena je da njihova nacija kroz suočavanje s istinom postane bolja. imaju li svi snage za rako nešto?

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
07:31 21.11.2020.

Naravno to ne traže aktivistice iz Zagreba rada borić, sarnavka, veljača, vlatka pokos, documenta, pusićka..