Nemaju za hranu

Ako se ugasi sklonište, morat će se vratiti svojim zlostavljačima

Ako se ugasi sklonište, morat će se vratiti svojim zlostavljačima
07.03.2011.
u 16:19
Ne smijem se vratiti svojim roditeljima jer se bojim da će nas muž ondje pronaći pa će onda maltretirati i nas i njih, govori jedna od 32 štićenice
Pogledaj originalni članak

– Godinama sam trpjela muževo fizičko i psihičko nasilje, a najstarijeg sina od 6 godina nekoliko je puta čak bacao o zid. Pomoć sam zatražila tek kada je zaprijetio da će nas sve ubiti i kada sam shvatila da su nam ugroženi životi. Sin je od šoka zanijemio i, otkako smo došli u sklonište, nije progovorio niti jednu riječ. Ako se sklonište zatvori, ne znam što ćemo. Ne smijem se vratiti svojim roditeljima jer se bojim da će nas muž ondje pronaći, pa će onda zlostavljati i nas i njih – govori jedna od 32 štićenice brodskog Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja kojemu dvije godine nakon otvaranja već prijeti zatvaranje.

Prepušteni sebi

Naime, rad brodskog skloništa prošle su godine financirali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sa 219.000, Grad Slavonski Brod sa 203.000 i Brodsko-posavska županija sa 186.000 kuna. Međutim, ove je godine Udruga za ženska ljudska prava Brod, koja skrbi o skloništu, dobila samo jednu mjesečnu uplatu, i to od Županije, dok Ministarstvo i Grad još nisu dali ni kunu. Ako se u idućih tjedan dana nešto ne riješi, u udruzi kažu kako će biti primorani zatvoriti sklonište jer više nemaju novca za hranu i grijanje te za isplatu plaća četirima stručnim djelatnicama.

– Mi sada nismo u mogućnosti platiti grijanje u skloništu i, ako se ono isključi, morat ćemo ga zatvoriti jer ne možemo dopustiti da se žene i djeca smrzavaju unutra. S druge strane, ako platimo grijanje, ostajemo potpuno bez novca – kaže predsjednica Ženske grupe Brod Gordana Matanović.

Sva skloništa su puna

Dodatno zabrinjava to što je kapacitet skloništa od 22 ležaja pun i što bi se, u slučaju njegova zatvaranja, žene s djecom morale vratiti svojim zlostavljačima, jer je i preostalih devet skloništa u Hrvatskoj prebukirano. – Nažalost, 90 posto žena koje dolaze u sklonište nisu zaposlene i ekonomski su ovisne o muževima. One u skloništu provode najviše devet mjeseci, nakon toga ih uključujemo u sustav socijalne skrbi. Međutim, sada nam je zbog nedostatka vremena to uključivanje gotovo nemoguće – kaže Gordana Matanović.    

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

MM
marija malika
18:24 07.03.2011.

Trebalo bi otvoriti skloništa zatvorenog tipa, sa strujom u ogradi za zlostavljaće, da ne mogu van.

LA
lavanda
18:29 07.03.2011.

o.k. u skloništu što, maknule smo se od zlostavljača, to ne znači da možemo živjeti na nečijoj sisi, svi moramo platiti plin i režije a i bogami zaradit nešto za jest, ili će nas \"sklonište hraniti\"... žene pobrinite se za sebe prvo same

MM
Mladen Miletić
16:55 07.03.2011.

Zatvara se utočište žrtava nasilja u Brodu? Ako se ugasi sklonište, morat će se vratiti svojim zlostavljačima, bolesna politika umjesto da se otvore nova skloništa bolesna politika \" žene\" prema ugroženim ženama !