obnova postupka

'Ako je mogla završiti školu, nije bila tako nemoćna'

Foto: 'Davor Javorovic/Vecernji list'
'Ako je mogla završiti školu, nije bila tako nemoćna'
04.11.2012.
u 19:56
Mladen M. 2009. osuđen je na dvije godine zatvora zbog spolnog odnosa s djevojčicom smanjenih intelektualnih sposobnosti
Pogledaj originalni članak

Mladen M., koji je 2009. na Županijskom sudu u Varaždinu osuđen na dvije godine zatvora zbog spolnog odnosa s djevojčicom smanjenih intelektualnih mogućnosti, zatražio je obnovu postupka, no taj mu je zahtjev sud odbio. U zahtjevu za obnovu postupka Mladen M. poslužio se pomalo nesvakidašnjim argumentom. Naveo je, naime, kako je njegova žrtva u međuvremenu završila osnovnu školu (koju je, usput budi rečeno, pohađala po programu prilagođenom osobama s intelektualnim teškoćama) te da je upisala srednju školu za zanimanje cvjećara. Po riječima Mladena M., to su dokazi koji upućuju na to da ona u vrijeme počinjenja djela i nije bila tako nemoćna kako su utvrdili vještaci. U zahtjevu za obnovu postupka Mladen M. je naveo kako je činjenica da je djevojčica završila osnovnu i upisala srednju školu dovoljan dokaz i da mu je bila sposobna pružiti otpor!?

Psihijatrijskim vještačenjem djevojčice ustanovljeno je da, iako je ona u vrijeme kada je napastovana imala 15 godina, njezine intelektualne mogućnosti bile su na razini 10-godišnjeg djeteta. Zahtjev za obnovu postupka sud je odbacio, a zašto objasnio je i glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

– Činjenice koje je naveo osuđeni nisu argumenti zbog kojih bi se pobili nalazi sudskih vještaka o smanjenim intelektualnim mogućnostima djevojčice – rekao je Igor Pavlic. Mladen M. ima pravo žalbe, no malo je vjerojatno da će se na koncu spasiti izdržavanja kazne.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AL
alapača
08:34 05.11.2012.

i dobio samo 2 godine zatvora?!

BA
Bandit
16:38 05.11.2012.

Eeeee dokle je god ovakvog zakona i korumiiranog sudstva biti ce i ovakvi preblagi kazni za smrt,silovanje ,drogu definitivno treba uvesti dvadesetogodisnju kaznu bez prava na zalbu .Naravno to i da vrjedi za sve ljude i narocito one balavce u prometu koji ubiju i tatin sin samo zato sto je iz ugledne obitelji je slobodan za kratko vrijeme iako neznam sto je to ugledna obitelj ,zar to nismo svi mi u drzavi zasto bi netko bio neugledan ako nema novaca i sirotinja je a posteno zive i pate se..