Radenko Radojčić

Agent KOS-a: Po tijelu su mi gasili čikove i prijetili smrću

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Agent KOS-a: Po tijelu su mi gasili čikove i prijetili smrću
30.06.2015.
u 14:15
Sudilo mu se u skupini KOS-ovaca koji su pripremali terorističke akcije
Pogledaj originalni članak

Bivši agent kontraobavještajne službe JNA (KOS) Radenko Radojčić (63), kojem se sudilo zbog terorističkih akcija na području Hrvatske početkom devedesetih poznatih pod imenom Labrador i Opera, već 12 godina na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vodi spor protiv Republike Hrvatsku i traži odštetu od 600.000 kuna.

Radojčić, naime, tvrdi da je nezakonito bio u pritvoru gdje su ga psihički i fizički zlostavljali. Osim toga, u tužbi navodi kako je, zbog optužbi da je član srpske terorističke skupine, bio izložen stalnim prijetnjama i fizičkim napadima na javnim mjestima. Bivši agent KOS-a uhićen je u Ljubljani u ožujku 1994. kao dio skupine koja je pripremala terorističke i propagandne akcije, a one su novoizabranu hrvatsku vlast trebale prikazati kao profašističku. Skupina je podmetnula eksplozivnu napravu na židovskom groblju na Mirogoju i u Židovskoj općini, a provodili su i brojne propagandne akcije koje su trebale dezinformirati javnost.

Izjava SZUP-u

– Gasili su čikove cigareta po meni, nisu mi dali da obavljam nuždu te sam je morao obavljati u krevetu u kojem sam bio danima vezan, huškali su pse na mene, a između ostalog prijetili su smrću i mojoj djeci – svjedočio je Radojčić na Općinskom građanskom sudu. Nakon uhićenja ispitivali su ga djelatnici SZUP-a, a u svojoj izjavi dugačkoj čak 241 stranicu optužio je niz osoba iz javnog života da su navodno surađivale s KOS-om.

– Našao sam se na raskrižju dilema. Kamo god bih krenuo, siguran sam, svugdje bi tražili podatke, saznanja, veze, mikrofilmove i sl. A nitko iskreno ne bi meni pristupio rukom pomoći ili bar s razumijevanjem. Stoga sam odlučio doći u Hrvatsku, stupiti u kontakt sa službama sigurnosti, predati se pravosudnim organima, platiti cijenu svojih pogrešaka – stoji u izjavi danoj djelatnicima SZUP-a.

No u jednom od svojih podnesaka Općinskom građanskom sudu Radojčić sada tvrdi da je cijela izjava unaprijed sastavljena, odnosno kako ju je bio prisiljen pročitati i potpisati.

– Sve su izjave videosnimane tako da je prije sastavljen tekst koji sam ja bio prisiljen potpisati i pročitati. Istina u ovom dijelu postupka nikoga nije zanimala budući da je svima sve bilo poznato: u prvom redu spomenuti dijelovi službi Hrvatske i Srbije tijesno su surađivali i razmjenjivali podatke i dokumente budući da su do prije nekoliko mjeseci bili dugogodišnji pripadnici iste službe, a u drugom redu, ja ni u jednom trenutku nisam poricao svoj angažman u okviru legitimnog vojno-obavještajnog sustava bivše države – piše Radojčić.

Oslobođen optužbe

Protiv njega se vodilo više postupaka, a služio je kaznu od četiri godine zatvora na koju je osuđen na Vojnom sudu. Zbog pripadnosti terorističkoj skupini sudilo mu se i na Općinskom sudu u Zagrebu, a 1999. oslobođen je optužbe. U istom postupku kao vođe skupine osuđeni su Slobodan Rakočević i Ivan Sabolović, kao članovi skupine osuđeni su Vladimir Jadrijević, Srećko Ožegović i Ratomir Mažibrada, dok su uz Radojčića optužbe oslobođeni Milan Grković, Branko Traživuk i Aleksa Krajnović.

>> Smiljan Reljić: Manolića jako poštujem, ali Karamarko nije bio doušnik Udbe

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

JO
josko
14:22 30.06.2015.

I u čemu je problem!?

DU
Deleted user
14:23 30.06.2015.

Da, u cemu je problem?

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
14:54 30.06.2015.

U normalnim državama ovakvi likovi poslije odslužene 2/3 kazne budu prognani iz zemlje!