ZLATNA ZDRAVICA VOLODERSKOJ JESENI

50 godina prve turističke berbe grožđa u Hrvatskoj

Voloderske jeseni
Voloderske jeseni
Voloderske jeseni
10.09.2017.
u 11:34
Program pučke tradicije, ali i gospodarskih sadržaja s obveznim ceremonijalom pečenjem vola na ražnju znao je okupiti i 12.000 posjetitelja
Pogledaj originalni članak


Moslavačko selo Voloder počelo je s obilježavanjem 50. obljetnice poznate turističke priredbe Voloderska jesen. U Hrvatskoj 1967. godine bila je to prva javno  organizirana  priredba uz slavljenje običaja berbe grožđa.. Pokretač je bilo Turističko društvo Garić iz Kutine. Jučer je na to podsjetio njegov tadašnji tajnik Vladimir Ilijaš, a učinio je to na predstavljanju jubilarne publikacije Zlatna zdravica Voloderskoj jeseni.

Autor je Dragutin Pasarić, dugogodišnji voditelj, scenarist i redatelj priredbe. Program pučke tradicije, ali i gospodarskih sadržaja s obveznim ceremonijalom pečenjem vola na ražnju znao je okupiti i 12.000 posjetitelja. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća iznimnim je bio boravak sovjetskih astronauta Alekseja Leonova i Vitalija Sevastyanova. Namjera im je bila s američkim kolegama za rujanskih dana Voloder učiniti selom - domaćinom zajedničkih prijateljskih susreta.

Nažalost poslije Hrvatskog proljeća ta ideja, a koju je osmislio poznati hrvatski stručnjak za astronautiku Josip Kotnik - nije obnovljena.  U Voloderu su jučer stvarali  i slikari Likovne kolonije Voloderski bregi koja bilježi 25. obljetnicu. Izložbom su se pridružili promociji spomenutog zapisa o Voloderskoj jeseni.

Pozdrav i zahvalu za afirmaciju priredbe sudionicima je uputio Josip Mišković, gradonačelnik Grada Popovače, čija je Turistička zajednica s mjestom Voloder nositelj njezina programa. Održana je i vinogradarska učionica  na otvorenom s temom o ovdašnjoj autohtonoj sorti grožđa škrlet.

U ime mjesta pozdrav i zahvalu učinio je predsjednik Organizacijskog odbora  priredbe i MO Zvonimir Kondres. Posebno je okupljane na svečanosti pozdravio Roman Rosavec, zamjenik sisačko-moslavačkog župana. Priznanja za doprinos promicanja priredbe primilo je 18 pojedinaca i 5  udruga. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i župana sisačko-moslavačkog Ive Žinića  s glavninom sadržaja Voloderska jesen održava se  od 14. do 17. rujna. 


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.