Uznemirujuća upozorenja iz studije znanstvenog časopisa Science te sa svjetske konferencije o ribljem fondu u Kobeu

2048. svijetu prijeti potpuni nestanak ribe za izlov

Foto: import
2048. svijetu prijeti potpuni nestanak ribe za izlov
26.01.2007.
u 15:28
Pogledaj originalni članak

- Tuna je preko svake mjere izlovljena te je riječ o problemu, rješavanju kojega moramo pristupiti globalno - bio je izravan Toshiro Shirasu, generalni direktor udruge japanskih ribara, otvarajući u ponedjeljak u Kobeu konferenciju kojoj se odazvalo 300 izaslanika iz 60-ak zemalja svijeta zabrinutih zbog uništavanja ribljega fonda.

O tome da Japan, najveći konzument tunjevine na svijetu, ne širi paniku bez temelja, dovoljno govori studija objavljena u znanstvenom časopisu Science, prema kojoj je crvena tuna svedena na tek 10 posto svoje populacije iz 1975. te prema kojoj je samo 19 posto populacije plavorepe atlantske tune uspjelo izbjeći istrebljenje iz oceana, iz kojih se neumjerenim gospodarskim iscrpljivanjem godišnje izvlače profiti od tisuća milijardi dolara. Prema istoj studiji, već je sada izlovljena trećina ribe, školjkaša, rakova i ostalih morskih organizama u odnosu na količine iz 1950., te je prepoznatljiv trend koji prijeti potpunim nestankom ribe za izlov do 2048. godine.

S druge strane, danas je moguće zamisliti nestanak pojedinih vrsta morskih pasa, sabljarki, tune, dok je bakalar iz nekih nekoć bogatih lovišta nestao. Kako nestanak jedne vrste za sobom ostavlja posljedice i na sve ostale, opće osiromašenje oceana i mora koje nam se odigrava pred očima struka već neko vrijeme naziva "najvećim masovnim pomorom na Zemlji od nestanka dinosaura".
- S nestankom pojedinih vrsta remeti se cjelokupan ekosustav  kaže biolog Boris Worm s Dalhousie Universityja u Halifaxu, koji je s kolegom Ransomom Myersom vodio istraživanje.
- Bio sam šokiran vidjevši koliko su tendencije osiromašenja mora jasne. Ovo je gore od svega što smo očekivali  kaže on.

Za razliku od nekih prije napravljenih, pri izradi ove studije nisu se koristili računalni modeli, nego su se bilježila isključivo izravna opažanja. Pratio se ljudski utjecaj u 12 regija, među kojima i na Baltičko, Sjeverno te Jadransko more, pri čemu se nisu zaobišle ni priče iz narodne predaje te svi mogući podaci unatrag posljednjih 1000 godina.

Ustanovljeno je da je 75 posto svjetskih ribolovišta potpuno ili djelomično uništeno zbog izlova oko 100 milijuna tona ribe godišnje, ali i zbog drastičnih globalnih klimatskih promjena, koje ometaju mriješćenje pojedinih vrsta te prouzročuju pojavu morskih organizama iz toplijih mora tamo gdje ih prije nije bilo. Ilegalni izlov poseban je problem. Zbog sve razvijenijeg ribarstva, sve većih brodova, tisuća kilometara mreža i parangala stradavaju i dupini, morske kornjače, morske ptice, riblja mlađ, nekomercijalne vrste riba i koralji.

Oko četvrtine svega ulovljenog u mreže biva bačeno natrag u more. Oko 300.000 dupina, malih kitova i pliskavica godišnje ugiba zapleteno u mreže, u kojima skonča i 250.000 inače zaštićenih kornjača. Godišnje se izlove i stotine tisuća morskih pasa, zbog čega je, primjerice, 89 posto morskih pasa maljeva te 80 posto bijelih morskih pasa nestalo iz sjeveroistočnog Atlantika. Zbog lova parangalima duljine i do sto kilometara, pred izumiranjem je 26 ptičjih vrsta, među kojima i 17 vrsta albatrosa. Kako o ribarstvu izravno ovise dvije milijarde ljudi, izvjesna je ne samo nevjerojatna prirodna nego i gospodarska katastrofa.

Iako je pozitivno to što se morski organizmi danas napokon shvaćaju kao visokokvalitetna namirnica, galopirajuća stopa rasta u marikulturi od 25 posto godišnje otvara niz problema. Vlade pojedinih zemalja koje su odgovorne za najgore devastacije mora nerijetko se hvale poticanjem ribogojilišta kojima se, navodno, smanjuje izlov ribe u divljini. Problem je u tome što se u ribogojilištima uzgajaju mesožderske vrste riba, poput tuna, koje se hrani njihovim prirodnim plijenom, haringama, srdelama, inćunima, skušama, što predstavlja "ribarenje niz hranidbeni lanac".

Ni Europska unija se nije proslavila. Početni prijedlog Europske komisije za 2005. o smanjenju kvota za pojedine ugrožene vrste od 30 do 50 posto Francuska je pregovorima svela na samo 15 posto, a planirano smanjenje izlova inćuna od 85 posto, uz pomoć Španjolske, srezala je na samo 10 posto. Španjolska je također sredila i brisanje prijedloga o zatvaranju lovišta na škampe uz Iberski poluotok.

Američki oceanograf dr. Mahlon Kennicutt jako je dobro sažeo problem u intervjuu Vjesniku iz 2003.:
"Iz mora se izvadi više nego što ono može nadoknaditi prirodnim putem. Tehnologija ribarenja dovedena je do savršenstva. Danas se može izvući posljednja riba iz oceana, i to je ono što najviše plaši."


Prijeteće brojke

10
Crvena tuna svedena je na tek 10 posto svoje populacije iz 1975.

19
Samo 19 posto populacije plavorepe atlantske tune uspjelo izbjeći istrebljenje iz oceana

75
75 posto svjetskih ribolovišta potpuno ili djelomično uništeno zbog izlova

100
U svjetskim morima izlovi se oko 100 milijuna tona ribe godišnje

Pogledajte na vecernji.hr