Snimka i cjelovita rekonstrukcija uhićenja generala Gotovine na Tenerifeu

Večernjakovci podmirili generalov dug za vino

Foto: import
Večernjakovci podmirili generalov dug za vino
09.12.2005.
u 20:44
Pogledaj originalni članak

Dok je u srijedu navečer večerao u hotelskom restoranu, najtraženiji hrvatski bjegunac general Ante Gotovina vjerojatno nije pretpostavljao da mu je to zadnji obrok na slobodi, čini se za dulje vrijeme.

Ne zna se je li general u tom trenutku među dvadesetak ostalih gostiju restorana hotela s četiri zvjezdice "Betacora" u popularnom tenerifskom Playa de Las Americas prepoznao trojicu posebnih gostiju za susjednim stolom. To su bili specijalni agenti, a izvan restorana čekalo je još pet drugih, svi odjeveni u civilnu odjeću. U 21.10 zapovijed je izrečena i četvorica agenata doslovce su se sjurila, ugrabila generala Antu Gotovinu, digli ga od stola i odmah odvukli u susjednu, slobodnu restoransku prostoriju.

Pet dana u hotelu
 Ugodni i dostojanstveni gospodin kojega sam viđao ovdje nekoliko puta proteklih dana dočekao je pojavu agenata vrlo mirno, bez riječi i bez pružanja otpora, tako da, na sreću, u brzoj policijskoj akciji nije bilo nikakva nasilja  kaže ljubazni šef hotelskog restorana Arsenio Lasenacia.
Uprava hotelskog lanca "Spring" cijelo je jutro bojkotirala uporne hrvatske novinare, zvala policiju... Napokon je jučer oko podne dopustila novinarima obilazak "terena".

Pokazan nam je stol za kojim je u restoranu sjedio general, njegova dvokrevetna soba u kojoj je boravio sam, a potvrđeno nam je da je general bio prijavljen pod imenom Christian Horvat. Riječ je o već dobro poznatoj i lažiranoj hrvatskoj putovnici. S obzirom na to da je general u hotelu u sobi broj 108 boravio četiri do pet dana prije uhićenja, jasno je da su obavještajne službe imale dovoljno vremena uočiti jednog od najtraženijih haaških bjegunaca.

Jahtom po otocima
 Otkako strahujemo zbog terorizma, policija na Tenerifeu svakog dana uvečer obilazi hotele i provjerava imena hotelskih gostiju  kaže Juana, novinarka lokalne tenerifske TV postaje.
Španjolski kolega, uz informaciju da tenerifska policija ni za njihove medije ne želi objavljivati ništa, prepričavaju neslužbenu priču kako je general Ante Gotovina stigao prije nekoliko dana na Tenerife na motornoj jahti unajmljenoj na obližnjem otoku Gran Canaria te da je pritom "prelazio s otoka na otok" unutar Kanarskog otočja.

Ovdašnji Španjolci inače tvrde kako se ljudi Gotovinina ranga baš nemaju običaj kriti na ovdašnjim otocima i lokacijama, no potvrđuju da je na Kanarima utočište našlo mnoštvo poreznih bjegunaca, posebice Engleza koji su uspjeli zakinuti porezne obveze.

Izvori Gotovini bliskih ljudi, pak, ne potvrđuju priču da je Gotovina zapravo izrežirao svoju predaju na Tenerifeu.  A zašto bi se tamo predao?  tvrde oni, ne vjerujući u takav "neromantičan" rasplet priče o četiri godina dugom bijegu.


Kako je teklo uhićenje

Ante Gotovina u hotelu Bitacora boavio je pet dana. Onamo je stigao bez prethodne rezervacije, a za sobu je ostavio polog u gotovini. Oko 20 sati general je u društvu prijatelja iz mladosti i kuma Joze Grgića sišao u hotelski restoran na večeru. Izabrali su ribu i morske plodove, te buteljirano crno vino. Dok su bili pri kraju jelu, u sali su se našla dvojica agensta specijalne postrojbe za traganje za bjeguncima španjolskog Ministarstva pravosuđa i Interpola. Budući da se Gotovina ni na koji način nije pokušao prikriti, agenti nisu dugo dvojili da je on osoba koju traže. General je bio odjeven casual i ni po čemu se nije naslućivalo oružje. Agenti su pozitivnu potvrdu javili svojim kolegama pa su se stolu, točno u 21 sat približila još trojica agenata te od generala i Grgića zatražili da ustanu od stola. Stavili su im lisice te ih uz jako osiguranje prepratili u policijsku postaju. Gotovina je, uz neke bilješke, cigarete (marlboro) i upaljač imao i dosta gotovog novca 12 tisuća eura. U trenutku uhićenja Gotovina bio je odjeven u plave traperice američke proizvodnje, bijelu pamučnu košulju, tamnoplavi sako, tamne kratke čarape i cipele bez vezica. Oko vrata nije imao kravatu pa mu nakon spovođenja u zatvor u Madridu gdje je proveo noć, ništa nije oduzeto, a što je inaće običaj i praksa u svim zemljama.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr