PRETEKLI NASU

Zvjezdarnica Višnjan proglašena najboljom na svijetu u praćenju asteroida

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Zvjezdarnica Višnjan proglašena najboljom na svijetu u praćenju asteroida
26.03.2019.
u 11:14
Iako se svakodnevno promatraju asteroidi koji bi mogli udariti u Zemlju, još uvijek nema tehnologije koja bi mogla spriječiti udar jednog od njih.
Pogledaj originalni članak

Istarska zvjezdarnica Višnjan postala je prva na svijetu po praćenju i otkrivanju asteroida, pišu vijesti.hr.

Iako je već 30 godina u vrhu, tek je ovih dana pretekla i NASA-u. Korado Korlević, njezin utemeljitelj jest jedan od najuspješnijih pronalazača asteroida.

-  Zvjezdarnica Višnjan se nalazi idealno udaljena od Havaja, na 12 sati, tako da kada vojni i NASA-ini teleskopi na Havajima rade na nekom otkriću, treba im netko tko će raditi potvrdu. I onda smo mi ti koji uskačemo i radimo potvrdu i jednima i drugima", pojasnio je astronom Korado Korlević koji, u suradnji s astronomima diljem planeta, radi na mapiranju svih asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju u budućnosti.

Čovjek i dalje nema razvijenu tehnologiju kojom bi se suprotstavio udaru asteroida. 

- Za sada je ideja, ako udari u ocean, javiti ljudima da će tsunami biti visok 200-300 metara i da odu na planinu koja je viša od toga -

Europska svemirska agencija u posjeti Zagrebu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.