Konačno

Znanstvenici nakon 50 godina otkrili što proizvodi misteriozan zvuk iz dubine

Foto: Reuters (Ilustracija)
Znanstvenici nakon 50 godina otkrili što proizvodi misteriozan zvuk iz dubine
23.04.2014.
u 21:37
Zvuk koji je mučio znanstvenike prvi je puta opisan 1960-ih kao otkucaj srca ili pak glasanje patke
Pogledaj originalni članak

Znanstvenike je desetljećima zbunjivao zvuk koji je zabilježen u vodama Antarktike, a sada je napokon otkriveno o čemu se radi.

Zvuk koji podsjeća na glasanje patke pripada - patuljastim kitovima. "Rezultati analize su riješili misterij izvora zvuka koji je jedan od dominantnijih u južnom oceanu tijekom australske zime i sada se on nedvojbeno može pripisati antarktičkom patuljastom kitu", napisali su autori studije objavljene u časopisu Biology Letters, piše The Blaze.

Zvuk koji je mučio znanstvenike prvi je puta opisan 1960-ih kao otkucaj srca ili pak glasanje patke. Prvo se mislilo da zvuk proizvodi neka ljudska aktivnost, poput podmornica. No, zvuk se ponavljao u intervalima od 3,1 sekunde, što ih je natjeralo na daljnje istraživanje.

Kako zvuči možete poslušati u priloženom videu!

>> I grbavi kitovi imaju hitove koje svi pjevaju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.