POVIJESNI DOGAĐAJ

Otvorena utrka – tko će biti novi Armstrong i prvi kročiti na Mars

Foto: Neil Armstrong/NASA/Handout via REUTERS
Astronaut Buzz Aldrin
Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell
Proslave u Americi
Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Fotografija Buzza Aldrina
21.07.2019.
u 11:45
Pola stoljeća od osvajanja "Drugog svijeta"
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump najavio je jučer misiju na Mars u povodu 50. godišnjice spuštanja čovjeka na Mjesec. Trump je u Bijeloj kući primio Buzza Aldrina i Michaela Collinsa, dvojicu astronauta iz ekipe Apolla 11 koja je 20. srpnja 1969. “osvojila” Mjesec. Zapovjednik misije i prvi čovjek koji je stupio na Mjesec Neil Armstrong umro je 25. kolovoza 2012.

“Nalazimo se u poziciji u kojoj se nismo nalazili godinama, a svemir je važan za mene, za obranu i za napad”, kazao je Trump i dodao da su mu rekli da za odlazak na Mars treba sletjeti na Mjesec.

Misija Apollo 11 donijela je na Zemlju 22 kg Mjesečeve površine, i to je bila prva u seriji misija na Mjesec. Posljednja misija Apolla na Mjesec bila je ona Apolla 17 u prosincu 1972.

Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell
Proslave u Americi

Dok su se Rusi i Amerikanci tada utrkivali u osvajanju svemira i Mjeseca, sada zajedno s Europom, Kanadom i Japanom surađuju u svemirskim programima. Priprema se i povratak čovjeka na Mjesec, na kojem bi se trebao i zadržati neko vrijeme. Zbog toga će se postaviti svemirska postaja u Mjesečevu orbitu koja već ima ime – Gateway. Ta će postaja poslužiti i kao mjesto gdje će se spajati dijelovi budućih letjelica kojima će se putovati do Marsa. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VJ
vjaceslav
18:37 21.07.2019.

bojniče, ovdje si na znanosti, a ne u nekoj mišakovoj emisiji

MI
midea
09:16 24.07.2019.

oni bi na Mars a ne mogu niti do mjeseca , prestrašno do kuda seže ta indoktrinacija !

BO
Bojnik
12:13 21.07.2019.

Jos nisu bili na na mjesecu,a kamoli da ce ici na Mars.