sjajan uspjeh

Veliki uspjeh hrvatskog znanstvenika! Nenad Šestan uspijeva oživjeti tkiva koja je medicina smatrala mrtvima

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Zagreb: Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Zagreb: Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija
Zagreb: Igor Rudan dao izjavu o koronavirusu
03.08.2022.
u 23:36
Nenad Šestan sa Sveučilišta Yale u SAD-u proteklih je nekoliko godina doživio eksploziju rezultata svojih istraživanja mozga. Ovo je rijetko viđen trijumf znanosti, a iza njega stoji nevjerojatno uspješna skupina hrvatskih znanstvenika u SAD-u.
Pogledaj originalni članak

Vodeći hrvatski neuroznanstvenik, profesor na Yaleu dr. sc. Nenad Šestan ostvario je još jedan sjajan uspjeh. Naime, nakon što je uspio vratiti neke moždane stanice u život nekoliko sati nakon smrti svinje, sada je to uspio učiniti i s drugim organima svinje. O tom velikom uspjehu na svom se facebook profilu osvrnuo i znanstvenik Igor Rudan.

Nenad Šestan sa Sveučilišta Yale u SAD-u proteklih je nekoliko godina doživio eksploziju rezultata svojih istraživanja mozga. Iako je u globalnoj znanstvenoj zajednici poznat po raznim uspješnim molekularnim i genetskim istraživanjima moždane funkcije, po kojima je već izborio dominantnu poziciju kao vodeći neuroznanstvenik današnjice, odnedavno je njegova karijera krenula sasvim neočekivanim putem.

Naime, uspio je vratiti neke moždane stanice u život nekoliko sati nakon smrti svinje. Sada je unaprijeđenim postupkom to uspio učiniti i s drugim organima svinje. Ovaj prodor briše granice između živog i neživog koje su bile uvriježene stoljećima u patologiji i sudskoj medicini. Tekućina koju je nazvao OrganEx mogla bi se sada upotrijebiti u transplantacijskoj medicini i jako povećati raspoloživost organa za doniranje, ali i čuvati srce ili mozak zahvaćene srčanim ili moždanim udarom od oštećenja, piše Rudan.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija
Zagreb: Igor Rudan dao izjavu o koronavirusu

Lijepo je u ovom članku New York Timesa vidjeti da o ovom otkriću govore tri hrvatska znanstvenika koji su bili članovi tima: uz Nenada Šestana, komentare su dali još i David Andrijević i Zvonimir Vrselja, koji su zajednički vodeći autori istraživanja, dok je Nenad Šestan tzv. "senior author", tj. pokrovitelj cijele studije.

Na radu su u značajnim ulogama navedeni i Mario Škarica i Ana Spajić. Ovo je rijetko viđen trijumf znanosti, a iza njega stoji nevjerojatno uspješna skupina hrvatskih znanstvenika u SAD-u. Za ovakvo veliko i neočekivano pomicanje granica znanosti, koje zatim doživi svoju primjenu i unaprijedi mogućnosti moderne medicine, obično vremenom uslijedi Nobelova nagrada. I Davor Solter i Nenad Ban su došli doista jako blizu tom najvećem priznanju za znanost, a sada bez sumnje i Nenad Šestan.

Treba vjerojatno spomenuti i da je cijeli ovaj hrvatski "dream team" na Yale-u nasljeđe velikog Paška Rakića, svojedobno najutjecajnijeg istraživača mozga na svijetu i dobitnika nagrade Kavli, zaključuje Rudan.

odakle je stigao život?

Skupina znanstvenika misli da je otkrila kako je nastao život: Na Zemlju su s kometima sletjeli nitrili. Što to znači?

Nitrili i drugi prethodnici molekula nukleotida, lipida i aminokiselina pronađeni su u meteorima i kometima koji su nedavno pali na Zemlju. Pitanje na koje ova studija pokušava odgovoriti jest odakle su ti nitrili došli ako već nisu nastali na našem planetu? Kao najočitiji kandidat nameću se molekularni oblaci koji su gusta i hladna područja u međuzvjezdanom prostoru

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
01:22 04.08.2022.

Manolić ovo ne bi trebao čuti.

PO
poluprovokator
00:04 04.08.2022.

Čestitam na uspjehu i izvrsnosti!

KI
kiseli
05:50 04.08.2022.

Dođi kod nas na kulinje pa probaj vratit kak je bilo