Europski svemirski tjedan

Mladi Siščanin Luka Strižić osvojio Svemirski Oscar

Foto: Privatni album
Luka Strižić
Foto: Privatni album
Luka Strižić
10.11.2017.
u 17:05
Sustav koji predlažw 24- godišnji Luka Strižić mnogo je jednostavniji i jeftiniji od dosadašnjih načina otkrivanja ometača
Pogledaj originalni članak

Siščanin Luka Strižić (24) dobitnik je Svemirskog Oscara koji mu je u estonskom gradu Tallinnu na Europskom svemirskom tjednu 2017. prije tri dana, 7. studenoga, uručila Europska komisija i Inovacijska mreža za satelitsku navigaciju (ESNC). Luka je nagradu, u konkurenciji od 320 radova, zaslužio zbog svog rada “J911: Crowdsourcing GNSS Jammer Detection and Localization”. Član žirija, upravitelj Fakulteta u Nottinghamu, rad je opisao kao “vrlo inovativno rješenje bazirano na znanosti, a omogućava ekonomičan i jednostavan sustav za identificiranje zlonamjernih smetnji signala satelitske navigacije.”

Bez kompleksne tehnologije

Pojednostavljeno, Luka Strižić je, zajedno sa svojim mentorom Dennis M. Akosom iz Sveučilišta Colorado u Boulderu, gdje je donedavno bio na doškolovanju, osmislio sustav koji bi učinkovito mogao detektirati uređaje, tzv. jammere, koji ometaju globalne navigacijske satelitske sustave (GNSS). A sustav koji on predlaže je daleko jeftiniji i jednostavniji od dosadašnjih načina otkrivanja ometača signala. Najjednostavniji je primjer ometanje GPS signala od strane kradljivaca automobila. I vojske koriste blokadu tijekom vojnih vježbi da onemoguće praćenje brodova i zrakoplova od strane “konkurencije”. Detekcija ometača signala dosad je zahtijevala kompleksnu tehnologiju, pokretne uređaje i ljude na terenu, a rad mladog Siščanina to prebacuje u programiranje. Sustav bi, po ovoj ideji i projektu, koristio javne mreže i infrastrukturu poput onih za hitne pozive 112 i 911 u Europi i SAD-u. A kroz te mreže bi softver detektirao smetnje.

Foto: Privatni album
Luka Strižić
Foto: Privatni album

- Iskreno, nisam očekivao nagradu jer je konkurencija zaista bila velika. Među natjecateljima su bili pojedinci, ali i brojni timovi znanstvenika i vrlo iskusnih stručnjaka. Sada imam dilemu: razvijati i komercijalizirati tu ideju ili pak tražiti zaposlenje u struci. U svakom slučaju, prioritet mi je povratak iz SAD-a u Hrvatsku kako bih završio i studij na zagrebačkom FER-u. Trenutačno sam na studentskoj praksi u Googleu u Madisonu (Wisconsin), a potom ću tri mjeseca stjecati iskustvo u tvrtki u San Franciscu koja se bavi područjem moga znanstvenog i stručnog interesa, a to je satelitska navigacija - kaže Luka koji zbog obveza u Sisak svraća tek nekoliko puta godišnje.

Softver za raketu

Luka je u Tallinnu održao i dvije prezentacije projekta kako bi okupljene stručnjake, predstavnike industrije i investitore upoznao s njegovim mogućnostima. Kao nagradu dobio je pristup virtualnom inkubacijskom programu u trajanju od 12 mjeseci, uz tehničko-poslovne usluge razvoja inovacije u vrijednosti 5000 eura, te poziv za Samit satelitske navigacije u Münchenu u ožujku 2018. Luka Strižić nedavno je kao jedini Hrvat radom iz područja svemirske navigacije magistrirao na međunarodnom studiju Space Master, stekavši zvanje magistra svemirske znanosti i tehnologije. Sudjelovao je i u mnogim svemirskim projektima uključujući i lansiranje rakete SERA-3 iz švedskog svemirskog centra Esrange u Kiruni. Luka je za tu raketu dizajnirao softver i elektroniku za praćenje GPS navigacijskog signala tijekom leta rakete.   

Pogledajte i video Xiaomi trend beskonačnih' ekrana

  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.