Riješen misterij

Evo zašto zebre imaju pruge

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Evo zašto zebre imaju pruge
02.04.2014.
u 08:01
Istraživanje se temelji na proučavanju debljine i gustoće krzna sedam različitih vrsti zebri i konja
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su napokon riješili misterij zebrinih pruga i otkrili zašto ove životinje imaju crno-bijelo krzno, javlja Telegraph. Nakon mnogih teorija poput onih da pruge služe za kamuflažu ili reguliranje topline, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su kako zebre svojim krznom odbijaju insekte koji izbjegavaju prugaste površine.

Njihovo istraživanje moglo bi pomoći i ljudima u borbi s insektima, no znanstvenici upozoravaju kako za uspješnu obranu od krvopija prugasta majica ipak neće biti dovoljna.

 - Majica prugastog uzorka može pomoći, no nije riječ o 100 posto učinkovitom rješenju. Ako želite odbiti insekte obavezno nabavite majicu s tankim prugama, ali imajte na umu da one također reflektiraju polariziranu svjetlost koju mi ne možemo vidjeti, ali zato mogu muhe, rekao je Tim Caro, profesor biologije sa kalifornijskog sveučilišta.

Istraživanje se temelji na proučavanju debljine i gustoće krzna sedam različitih vrsti zebri i konja. Znanstvenici su usporedili stanište životinja s njihovim navikama, blizinom predatora, temperaturom i brojem parazita koji ih napadaju. Nakon što su istražili gdje se varijable preklapaju, isključene su sve opcije osim one kako pruge služe za odbijanje insekata.

>> Otkrivena nova teorija zašto zebre imaju prugasto krzno

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Robinzon
Robinzon
07:21 03.04.2014.

A ja mislio da zatvorske "uniforme" služe da zatvorenici budu uočljivi, odnosno, da se razlikuju od zatvorskih službenika.A ono zbog muva.