Masovno izumiranje

Udar asteroida nije bio ključan: Dinosauri nestali iz drugog razloga

Foto: Pixabay
Dinosauri
Foto: Pixabay
Dinosauri
Foto: Pixabay
Dinosauri
Foto: Pixabay
Dinosauri
Foto: Pixabay
Dinosauri
Foto: Pixabay
Dinosauri
20.04.2016.
u 10:15
Nova studija tvrdi da su dinosauri, 24 milijuna godina prije udara asteroida u Zemlju počeli izumirati, a nakon katastrofe nisu se mogli nositi s posljedicama novog okruženja
Pogledaj originalni članak

Dinosaurima je prijetilo izumiranje i prije udara asteroida u područje današnjeg Meksičkog zaljeva prije 66 milijuna godina. Naime, nova studija objavljena u glasilu Američke akademije znanosti (PNAS) tvrdi da su životinje, koje su se pojavile prije 220 milijuna godina u doba Trijasa, bile predodređene za izumiranje.

Znanstvenici sa sveučilišta Bristol i Reading proučili su tri velike skupine fosilnih ostataka dinosaura. Navode da se u doba dinosaura pojavljivalo puno novih vrsta, koje su nadoknađivale izumiranje drugih. Međutim, prije 90 milijuna godina prije naše ere, njihov napredak počeo je padati.

Sumnja se da su dinosauri nakon snažnog udara postali ranjivi zbog nedostatka raznolikosti, ugroženih životinjskih vrsta i novih klimatskih promjena pa se nisu mogli nositi s takvim posljedicama.

Foto: Pixabay

Također, podizanje razine mora bila je dodatna prijetnja zbog rascjepkanih kopnenih površina koje su izolirale određene vrste životinja.

– Da asteroid nije udario, dinosauri bi bili vrlo siromašna vrsta i vjerojatno bi postupno izumirali – tvrdi Chris Venditti, evolucionarni biolog. S druge strane, paleontolog Stephen Brusatte smatra da su efekti udara asteroida bili toliko snažni da su dinosauri izgubili evolucijsku raznolikost. – Vjerujem da asteroid nije nikada udario, dinosauri bi i danas bili s nama – zaključuje Brusatte.

>> U Kini otkriven novi dinosaur koji izgleda poput zmaja

>> U Europu stigao rekonstruirani dinosaur Tristan

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

OK
okvarbudovič
11:10 20.04.2016.

dinosauri nisu izumrli.samo su se strateški povukli na rezervne položaje.

DA
danpav22
14:44 20.04.2016.

bravo.. nitko nazna što je ruča prije 2 dana a vi ćete znat šta je bilo prije 65 mil. godina. Bilo bi bilje da pare bacate na nešto pametnije. koga boli k.... sta je bilo sa dinoasaurima.

UI
uvijek i sve
23:12 20.04.2016.

ali in dica još primaju "antifašističke" mirovine