OBJAVLJENA STUDIJA

Cjepiva Moderne i Pfizera štite i od prijenosa virusa

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
U sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
U sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa
31.03.2021.
u 17:48
Rezultati pokazuju da su ta cjepiva djelotvorna i za nove varijante virusa
Pogledaj originalni članak

Studija američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC) dokazala je da su cjepiva Moderne i Pfizer/BioNTecha učinkovita u omjeru od 80 posto dva tjedna ili više nakon primjene prve doze. Studija se temelji na saznanjima dobivenima kod primjene ovih cjepiva na 4000 američkih zdravstvenih radnika. Uočeno je i kako efikasnost raste na 90 posto dva tjedna nakon docjepljivanja.

Ovime se potvrđuju ranije studije prema kojima se ovim cjepivima postiže visoka zaštita od zaraze novim koronavirusom već nakon primjene prve doze. No potvrđeno je i da ta cjepiva sprečavaju i mogućnost asimptomatske zaraze. Potvrda takve zaštite važna je jer se tijekom kliničkih istraživanja i na njima temeljenih studija ispitivala prije svega efikasnost u zaštiti od bolesti, ne i mogućnost da ona doista štite i od asimptomatske zaraze. Znanstvenici CDC-a ističu kako je logično zaključiti da, ako su asimptomatski slučajevi rijetki, onda je rijedak i prijenos virusa s cijepljenih osoba.

Dakle, studijom je bilo obuhvaćeno 3950 zdravstvenih djelatnika tijekom 13 tjedana – 74 posto primilo je barem prvu dozu, a onda ih se testiralo na tjednoj bazi kako bi se provjerilo je li nastupila zaraza bez iskazivanja simptoma. Studija također još jednom potvrđuje da ova cjepiva doista imaju visoku učinkovitost koja se poklapa s onom dobivenom u kliničkim istraživanjima, što je već ranije pokazala i studija provedena na stanovništvu u Izraelu, u kojem je učinkovitost bila 94 posto. Ipak, Pfizer i BioNTech ne preporučuju da se zbog visoke efikasnosti nakon primjene prve doze produljuje rok do davanja druge, jer nemaju dovoljno dokaza da povećani razmak između dvije doze ostavlja tako visoku učinkovitost. I CDC je u svojoj studiji zaključio kako je najbolja učinkovitost postignuta kod primjene obiju doza prema redovitom rasporedu. Rezultati upućuju i na to da su ova cjepiva djelotvorna i za nove varijante virusa.

VIDEO U sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.