Miran Martinac

Želja nam je sve naše olimpijce cijepiti najkasnije u svibnju

23.02.2021.
u 18:06
- Ja se nadam da bismo sve olimpijce i olimpijske kandidate mogli cijepiti do sredine svibnja. Naravno, uz neku vrstu uredbe o tome da ne bi netko prigovarao kako se sportaši cijepe preko reda - naglasio je Martinac
Pogledaj originalni članak

Zajedno s izabranicima Veljka Mršića i njegovim pomoćnicima, u Tursku je putovao i prim. dr. med. Miran Martinac, stalni član stožera hrvatske košarkaške reprezentacije. Kao predsjednik zdravstvene komisije Hrvatskog košarkaškog saveza, dr. Martinac je zadovoljan kako Svjetski košarkaški savez provodi kvalifikacije za Eurobasket 2022. A to se radi kroz balone od kojih se i drugi, u našoj skupini, održao u Istanbulu.

– Prvi Istanbul funkcionirao je savršeno. Poučena dobrim iskustvima NBA lige iz balona za završnicu sezone, Fiba je prekopirala ono što je bilo potrebno, što se ne može izbjeći, a s ostalim se prilagodila situaciji. Četiri reprezentacije i prateće osoblje bile su u jednom hotelu i svi su otišli kući bez problema.

I Capak je član komisije

Koje su se protuepidemijske mjere primjenjivale tada?

– Svatko od igrača ili članova vodstva reprezentacije morao je biti sam u sobi, a svaka reprezentacija imala je posebnu prostoriju za objed. Temperatura se mjerila kod ulaza, nisi mogao nikamo izvan hotela, a bogme niti ikamo izvan dvorane. I to je bilo dovoljno za taj put.

Što se promijenilo za ovaj balon, tri mjeseca poslije?

Osluškujući što se događa i što smo sve o koronavirusu naučili, Fiba se sada odlučila na drugu varijantu. Umjesto dva testiranja uoči puta i testiranja na odredištu po dolasku, sada smo imali vađenje antitijela jer je dosta igrača već preboljelo COVID-19 i oni koji su ih imali nisu morali imati negativan PCR test. Dakako, nisu se tražila antitijela samo kvalitativno nego i kvantitativno i oni koji su ih imali u dovoljnoj mjeri nisu se morali testirati u Hrvatskoj radi balona, ali jesu jednom radi ulaska u zrakoplov za Istanbul. Testirati smo se svi morali i uoči povratka jer nam je za ulazak u avion i potom u Hrvatsku trebao negativan PCR test. Testirao sam se i ja bez obzira na to što sam se kao zdravstveni radnik cijepio u svojoj bolnici i bio jedini cijepljeni sudionik ovog balona.

Kad smo već kod cijepljenja, što je s hrvatskim olimpijcima? Trebaju li oni biti u nekom sloju prioriteta za cijepljenje? Izrael je cijepio već više od pola svojih olimpijaca, Mađarska također to radi intenzivno, a krenula je i Litva. Dr. Martinac je ujedno i predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora pa je mjerodavan i o tome govoriti.

U HOO-u smo o tome razgovarali pri čemu je nazočan bio i docent Capak koji je, kao glavni hrvatski epidemiolog, ujedno i član naše Zdravstvene komisije otkako se koronavirus pojavio.

Nastojat ćemo cijepiti sve kvalificirane olimpijce i one koji za to još uvijek imaju izgleda. No, za to cijepljenje još ima vremena, a i ne treba biti prerano jer ne znamo koliko taj imunitet traje. Ja se nadam da bismo sve olimpijce i olimpijske kandidate mogli cijepiti do sredine svibnja. Naravno, uz neku vrstu uredbe o tome da ne bi netko prigovarao kako se sportaši cijepe preko reda.

U vrlo neugodnoj situaciji bili su hrvatski vaterpolisti. Bili su nominalno najjača momčad olimpijskih kvalifikacija u Rotterdamu, a prijetila im je opasnost da ih s Olimpijskih igara eliminira jedan rigidni administrativni propis.

– Bio sam upućen u tu situaciju iz razgovora s liječnikom vaterpolske reprezentacije dr. Pivalicom i izbornikom Tucakom. Svjetski vaterpolski čelnici donijeli su administrativnu odluku o nečemu što je pitanje zdravog razuma. No, to je možda preteška riječ jer je to pitanje susretljivosti u razmišljaju. Pa mora se poštivati situacija, a ona nije kao nekad. Doista ne bi bilo u redu diskvalificirati momčad koja se pošteno pripremala radi tri pozitivne osobe u timu.

Čekaju se jasni kriteriji

Čini se da su drugi svjetski savezi ekipnih sportova to bolje riješili.

– To su najbolje riješili UEFA i FIFA, no to je možda zato što se nogomet igra vani. No, i u košarci je odlučeno koliko možeš imati zaraženih igrača, ali i onih zdravih, a da ipak možeš odigrati utakmicu.

S obzirom na novi, mutirani soj koronavirusa koji se svijetom brže širi, nitko ovog časa ne može jamčiti da će se lani odgođene Olimpijske igre održati ove godine.

– Čekaju se još jasni kriteriji. Predsjednik MOO-a Thomas Bach naglašava da cijepljenje neće biti uvjet za nastup na Olimpijskim igrama, a postoje i druga razmišljanja, ona koja dolaze iz zemlje domaćina, koja kažu da će svi morati biti cijepljeni. Igre se mogu održati uz dosta protuepidemijskih mjera, bez publike, bez napuštanja sela i slično, a ja se osobno zalažem da se svi hrvatski, ali i svjetski sportaši, cijepe jer tako je ipak najsigurnije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.