Žele biti balkanski Brazil

Veznjak Manchester Cityja već je javio da želi kapetansku vrpcu Kosova

Foto: Reuters/PIXSELL
Kosovar football players train at the Pristina stadium in Kosovo January 22, 2014. Striking a compromise, the footballing body FIFA ruled last week that Kosovo may play friendly internationals, without national symbols or the Kosovo national anthem. Nor w
Foto: Reuters/PIXSELL
Kosovo
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
'12.01.2013., KD Drazen Petrovic, Zagreb - ABA liga, 17. kolo, KK Cibona - KK Krka. Danijel Lutz. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: Hassan Haidar Diab/VLM
Fadil Vokrri
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Vanja Udovičić
Foto: Pixsell/montaža
Kosovo
05.05.2016.
u 12:21
– Možda su samo Hrvatska i Srbija na višoj razini od nas. Ulazak u Uefu veliki je uspjeh za Kosovo, trebalo se to dogoditi i prije, ali prezadovoljni smo
Pogledaj originalni članak

Bit ćemo balkanski Brazil!, trlja ruke nogometni puk na Kosovu nakon što je Uefa pod skute primila kosovski nogometni savez. U Prištini se slavi, njihovi najbolji igrači poput Xherdana Shaqirija (Stoke), Valona Behramija (Watford), Adnana Januzaja (Manchester United), Admira Mehmedija (Bayer)... sada mogu igrati za nacionalnu vrstu.

Emotivni zbog nogometa

– Tamo je euforija! Zvao me kolega Branimir Pavić, trener Peje i javio kako se slavi na sve strane – kaže bivši trener Cibone Danijel Lutz, koji je i sam u Peći sjedio na klupi pa poznaje situaciju.

– Nogomet je tamo sport broj jedan. Prate lige petice, vrlo su emotivni zbog sporta općenito. Nogometna liga im je povezana s albanskom, a situacija sa stadionima i infrastrukturom daleko je od blistave. Zanimljivo je da Priština posljednjih godina nije bila prvak, već bi sponzori ulagali u manje klubove te osvajali titulu. Ovakvom odlukom nogomet im postaje ambasador – kaže Lutz.

Nakon ulaska u Uefu, što im nosi kvalifikacije za Euro, idu korak dalje, 13. svibnja očekuje ih u Meksiku glasanje za ulazak u Fifu.

– Prošle godine Kosovo je primljeno u Fibu, ove su igrali u Europa kupu kao i Cibona – kaže Lutz.

Tamošnje vodstvo saveza, predvođeno Fadilom Vokrrijem, imat će slatke brige – kako oformiti momčad. Adnan Januzaj igra za Belgiju, Xherdan Shaqiri i Valon Behrami za Švicarsku, Shefki Kuqi za Finsku, Lorik Cana za Albaniju. Tko će se odazvati, tko će promijeniti nacionalni dres?

– Ako se Januzaj predomisli, morat ću to prihvatiti – kaže Marc Wilmots, izbornik Belgije.

Strahuju i Švicarci, Albanci...

– Upoznao sam se s Vokrrijem, ima snažne kontakte i čovjek je koji je jako mnogo radio na tome da ih uvede u krovna nogometna tijela. Popularan je, ali ipak mislim da će reprezentaciju morati slagati od igrača koji još nisu razvikani, da će se okrenuti mladima pa kroz godine graditi snažnu momčad – kaže Lutz.

Jedan je od prvih igrača koji je potvrdio da će igrati za Kosovo – iz Manchester Cityja.

– Iako sam odrastao u Norveškoj, sanjam voditi Kosovo u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kao kapetan – kazao je Bersant Celina (19), veznjak rođen u Prizrenu.

Tako će Kosovo postati sedma reprezentacija regije uz Hrvatsku, Srbiju, BiH, Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju.

Zvezda i Partizan će igrati

Uspiju li ući i u Fifu, moći će se natjecati i za SP, u nekim kombinacijama mogli bi igrati od rujna u skupini s Hrvatskom i boriti se za Mundijal u Rusiji.

– Možda su samo Hrvatska i Srbija na višoj razini od nas. Ulazak u Uefu veliki je uspjeh za Kosovo, trebalo se to dogoditi i prije, ali prezadovoljni smo! Ovo je pobjeda za sve, a postigli smo je protiv protivnika koji su bili jaki – kazao je šef tamošnjeg nogometa Fadil Vokrri za dnevnik Koha Ditore.

Nogometni savez Srbije najavio je žalbu.

– Iskoristit ćemo sve, pa i osobne kontakte kako bi se ova odluka Uefe povukla – izjavio je Vanja Udovičić, nekadašnji vaterpolist Mladosti, danas ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. Najavio je i kako će FSS, tamošnji nogometni savez, podnijeti tužbu Međunarodnom sportskom sudu u Lausanni.

Čelnici Zvezde i Partizana tvrde da neće, ako se to dogodi, odbiti igrati protiv klubova s Kosova.

– Ako nas ždrijeb europskih natjecanja spoji s klubom s Kosova, nećemo moći ići protiv toga jer bismo inače bili pod sankcijama Uefe – kazao je za Večernje novosti Svetozar Mijailović, predsjednik Crvene zvezde.

Šef Partizana Ivan Ćurković za tamošnje je medije rekao:

– Vrijeme će reći svoje. Ali bilo bi apsurdno ići protiv odluka Uefe ili Fife...

>>Kosovo postalo nova članica Uefe!

>>Kozniku: Dolje je ‘ludnica’, htio bih preuzeti reprezentaciju Kosova

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar biro
biro
13:50 05.05.2016.

Orlando ajmo gdje su tvoje cestitke.

Avatar fenixem
fenixem
12:39 05.05.2016.

Cestitamo Kosovu!!samo naprijed,igrace imate,i sigurno su veci patrioti koji ce za svoju drzavu sa srcem da igraju!!a ne poput nasih prodanih!!!!ekipa kao iz snova,na terenu sramota!!!!

GA
garincha
14:29 05.05.2016.

Veznjak Manchester Cityja već je javio da želi kapetansku vrpcu Kosova Prva asocijacija mi je bila Kolarov!:)