IDE MU SJAJNO

Vatrenog su mnogi podcjenjivali, a sada je najbolji strijelac Lige prvaka!

31.08.2021.
u 07:33
Zahvaljujući pogocima našeg reprezentativca, Malmö se ovoga ljeta plasirao u Ligu prvaka, preskočivši čak četiri pretkola (Riga, Helsinki, Rangers, Ludogorec), a švedski klub može se pohvaliti kako u ovom trenutku ima najboljega strijelca Lige prvaka: Antonija Čolaka!
Pogledaj originalni članak

Kada bi Zlatko Dalić momčad za Rusiju sastavljao prema učinku reprezentativaca u ovoj sezoni, mjesta u napadu bila bi rezervirana za Antonija Čolaka i Andreja Kramarića, dok bi poziciju polušpice s punim legitimitetom zauzeo Lovro Majer. Naravno da Dalić na ovu statističku varku neće nasjesti, i jedini Kramarić iz ovoga trojca ima se pravo nadati minutaži u Moskvi, dok preostala dvojica tek krče put prema izbornikovu povjerenju.

No, početak im je obećavajući. Na primjer, 27-godišnjak iz njemačkog Ludwigsburga, preporođeni Čolak, ovoga ljeta postigao je već deset pogodaka u dresu Malmöa: po pet u europskim i prvenstvenim utakmicama. Ukupno je Čolak u švedskom prvenstvu, koje se cijelo igra u kalendarskoj godini, postigao osam pogodaka i dijeli drugo mjesto na listi strijelaca.

U odabranom društvu

Upravo zahvaljujući pogocima našeg reprezentativca, Malmö se ovoga ljeta plasirao u Ligu prvaka, preskočivši čak četiri pretkola (Riga, Helsinki, Rangers, Ludogorec), a istodobno švedski klub može se pohvaliti kako u ovom trenutku ima najboljega strijelca Lige prvaka: Antonija Čolaka!

Tako je taj često podcjenjivani centarfor ušao u odabrano društvo devetorice naših reprezentativaca koji će ove sezone nastupati u elitnom natjecanju. U njemu su još Kovačić (Chelsea), Modrić (Real), Brozović i Perišić (obojica Inter), Pašalić (Atalanta), Lovren (Zenit), Vida (Beșiktaș) i Gvardiol (RB Leipzig). Uz njih će ondje biti još i otpisani, privremeno zaleđeni, potencijalni te bivši reprezentativci Grbić, Bradarić, Vrsaljko, Brekalo, Rebić i Rakitić.

Andrej Kramarić drži pak standardnu formu u Hoffenheimu, sa dva pogotka i četiri asistencije u četiri nastupa ove sezone. Kramarić je s prosječnom ocjenom u Kickeru od 2,33 (raspon od 5 do 1) najbolje ocijenjeni hrvatski nogometaš u Njemačkoj (Stanišić 3,00, Sosa 3,33, Gvardiol 3,25) te dijeli sedmo mjesto u Bundesligi.

Vezist Rennesa Lovro Majer jedan je od trojice, uz Juranovića (Celtic) i Gvardiola (Leipzig), naših reprezentativaca koji su ovoga ljeta debitirali u novom klubu, no Lovro iz Dinama nosi izvrstan učinak od pet pogodaka i četiri asistencije u 14 nastupa. To bi u normalnim okolnostima bile brojke koje bi veznoga igrača odmah svrstale u reprezentativce, a ne na utješnu listu pretpoziva, na kojoj čekaš da netko od kolega ugane gležanj ili istegne mišić. Na žalost, takva je sudbina zadesila Modrića.

Nakon Majera, najveću minutažu od svih reprezentativaca (izuzev vratara) ove sezone očekivano ima Dinamov vezist Luka Ivanušec: 12 nastupa, 1 pogodak, 3 asistencije. Do njega je Oršić s 11 nastupa, ali ne s osobitom produktivnošću od samo tri pogotka.

Za Dalića nije obećavajuće što ključne poluge veznoga reda, Kovačić i Brozović, još zagrijavaju motore s ukupno šest nastupa ove sezone (4+2), Perišić ih ima dva, kao i Pašalić i Gvardiol, dok je Vlašić upisao pet nastupa za CSKA, i nije postigao pogodak.

Uremović opcija za desni bok

Dobra je vijest što su dvije važne obrambene karike, Uremović i Lovren, u dobrom kontinuitetu, s osam, odnosno sedam nastupa u ruskom prvenstvu. Uremović će ponovno biti opcija za desni bok, kao alternativa Juranoviću, a zanimljivost je da su oba naša nogometaša u ruskim klubovima, Rubinu i Zenitu, najveće zvijezde i – kapetani. Osim njih, kapetansku vrpcu od naših internacionalaca ponio je i Vida u Beșiktașu, u posljednjoj utakmici s Karagümrukom.

Jedini naš nogometaš bez minutaže ove sezone je Duje Ćaleta-Car kojega je u Marseilleu koronavirus udaljio od travnjaka. Trojica vratara, Livaković, Ivušić i Sluga, u 28 nastupa u prosjeku primaju gol po utakmici. Samo Sluga u Lutonu: 1,60 po utakmici. 

>> Pogledajte i video o Ronaldu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FR
Franko777
12:30 31.08.2021.

Ako je pravi selektor Colak ce igrati od prve minute! Ne igraju imena nego igraci i formi!