Brozović i Perišić upoznaju nasljednike:

Vatrenima će uskoro dominirati igrači iz plodne 1998.: Upoznajte nove adute Hrvatske

01.09.2021.
u 13:47
Ovo je, naravno, još uvijek era najmanje trojice igrača rođenih prije osamostaljenja Hrvatske – Lovrena, Vide i Perišića (1989. godište), kao i odsutnog, ali nepokolebljivog 35-godišnjeg Modrića
Pogledaj originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija zakoračit će danas u novu eru, u završno razdoblje konstruiranja momčadi s kojom će Zlatko Dalić, ako mu sreća bude saveznik, nastupiti na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru.

Ovo je, naravno, još uvijek era najmanje trojice igrača rođenih prije osamostaljenja Hrvatske – Lovrena, Vide i Perišića (1989. godište), kao i odsutnog, ali nepokolebljivog 35-godišnjeg Modrića, ali i posve novih protagonista, već dokazanih i valoriziranih u jakim europskim klubovima, no još bez upečatljivoga rezultata s reprezentacijom.

Tako se već odavno zna da će Hrvatska nakon 2022. godine počivati na plećima Livakovića, Gvardiola, Ćalete-Cara, Vlašića, Brekala, Ivanušeca, Pašalića..., uglavnom nogometaša koji su već dobro osjetili ambijent u reprezentaciji te imali priliku preuzeti odgovornost na velikom natjecanju.

Vrući krumpir u rukama

Međutim, ovo je priča o igračima koji su ili debitanti ili pak povratnici u nacionalnu momčad, kojima će Dalić možda već ovoga rujna gurnuti vrući krumpir u ruke i testirati njihovu vrijednost; jesu li ili nisu potencijal za reprezentaciju.

Tko su uopće ti momci iz drugoga plana za Rusiju, Slovačku i Sloveniju, na kojim pozicijama igraju i na kojima ih vidi izbornik Dalić?

ITA, UEFA U21 EURO 2019, Frankreich vs Kroatien 21.06.2019, San Marino Stadium, Serravalle, ITA, UEFA U21 EURO 2019, Frankreich vs Kroatien, Gruppe C, im Bild Moussa Dembele (Francia) in azione contrastato da Filip Uremovic (Croazia) // Moussa Dembele (Fr

Krenemo li od Filipa Uremovića, 24-godišnjega Požežanina u redovima ruskoga Rubina i kapetana Tatara iz Kazanja, odmah ćemo se suočiti s elementarnom nepogodom koja već dulje vrijeme tiho i podmuklo podriva stabilnost reprezentacije. Naime, Filip Uremović već je prošle godine šest puta nastupio za vatrene, što mu, naravno, olakšava prilagodbu, ali on istodobno nastavlja nositi teret s kojim će očito i dalje opasno plesati po rubu. Taj Dalićev i Uremovićev rizik pozicija je desnoga braniča, na kojoj izbornik vidi Filipa, a taj je igrač u 84 nastupa za Rubin čak 71 puta igrao na poziciji – stopera. Uključujući i svih šest nastupa ove sezone u ruskom prvenstvu.

Uremović je, dakle, u reprezentaciji alternativa za Juranovića, što ga istodobno čini i počašćenim, jer je ipak važan reprezentativac, ali i pomalo zabrinutim – što ako mu se na neprirodnoj poziciji desnoga braniča potkrade kakav kiksić, nezgoda, proklizavanje?

Zlatko Dalić u rujanskom se “prozoru” otvorio i prema dvojici debitanata, izdanaka plodnoga 1998. godišta, Nikoli Mori i Borni Sosi. Koje je njima zadaće namijenio? Kako stvari sada izgledaju, Moro bi trebao biti tzv. razbijač u veznome redu, defenzivac i destruktivac koji bi rasteretio Marcela Brozovića, dakle, prototip igrač za kojim se u nacionalnoj momčadi također već dulje traga. Nikola je za tu misiju već osposobljen na ruskome frontu, na kojemu je u dresu Dinama iz Moskve redovit (30 nastupa) na toj poziciji, također i svih šest puta ove sezone.

Kad smo već kod pozicije defenzivnog veznog, nakon što je Badelj umirovljen, a Rog opet ozlijeđen, Dalić baš i nema puno novih figura. Uskoro će ga možda zainteresirati Jakić, ustabili li se u Bundesligi, dok nažalost nitko nije pogledao prema Birminghamu, u kojemu Ivan Šunjić ima već 95 nastupa. Šunjiću su 24 godine i prošao je sve selekcije u HNS-u, ali eto, kao da mu A-vrsta nije suđena. Iako je standardan u ligi jačoj i zahtjevnijoj od ruske.

GER, 1. FBL, VfB Stuttgart vs SC Freiburg 28.08.2021, Mercedes Benz Arena, Stuttgart, GER, 1. FBL, VfB Stuttgart vs SC Freiburg, 3. Runde, im Bild Borna Sosa VfB Stuttgart (#24) // during the German Bundesliga 3th round match between VfB Stuttgart and SC

Borna Sosa? Tri asistencije ove sezone u dresu Stuttgarta, jednako kao i Haaland (više ih ima samo Kramarić, 4) sjajna su preporuka za nacionalnu momčad, iako je i Bornin kontinuitet u Bundesligi već sam po sebi izvanredan. Međutim, kako Dalić već u kadru ima dva lijeva beka, Gvardiola i Barišića, Sosi je očito namijenio poziciju lijevoga krila. I tu je na dobrome tragu, budući da Borna u Stuttgartu u formaciji 3-5-2 igra na poziciji lijevoga bočnoga (39 nastupa) i ima izvrsne recenzije.

Na kraju, Marko Livaja, Hajdukov lider i zvijezda, all-round napadač, a u Dalićevim planovima – špica budući da su bočne pozicije (Perišić, Sosa, Oršić, Vlašić) popunjene, kao i polušpice (Pašalić, Kramarić). Livaja u špici, e to bi doista bila novost, budući da Marko u Hajduku igra iza isturenoga Mlakara i na toj poziciji – blista. Posljednji put kada je Livaja u reprezentaciji bio napadač, u jesen 2018., nije se proslavio: 4 nastupa, 112 minuta na travnjaku, bez pogotka. A tko zna; možda Livajin comeback sada uključuje i golgetersku renesansu?

Slovaci u Ljubljani

Osim utakmice Rusija – Hrvatska, u skupini H kvalifikacija za SP danas se od 20.45 još sastaju: u La Valletti Malta – Cipar i u Ljubljani Slovenija – Slovačka.

Nakon tri odigrana kola, Hrvatska i Rusija vodeće su u skupini s po šest bodova, Slovačka ima pet, Cipar četiri, Slovenija tri, Malta jedan bod.

Deset pobjednika skupina direktno će se plasirati u Katar, a za preostala tri mjesta borit će se 10 drugoplasiranih te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu bile među prve dvije reprezentacije u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

MOSKVA – Stadion Lužnjiki. Srijeda, 20.45, Nova TV. Sudac: Reinshreiber (Izrael)

RUSIJA: Maksimenko - Fernandes, Divejev, Džikija, Samošnikov - Zobnin, Fomin, Golovin - Mirančuk, Smolov, Bakajev. Izbornik: Valerij Karpin (52)

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Brozović, Kovačić - Vlašić, Pašalić, Perišić - Kramarić. Izbornik: Zlatko Dalić (54)

 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VK
vječni krojf
09:10 02.09.2021.

Hrvatskoj reprezentaciji fali stručni šta I izbornik.Ovi što sjede na klupi sve samo ne stručni. Olić jednostavno napusti repku ode u Rusiju,tamo dobi nogu,i jednostavno se vrati na mala vrata u repku.Nadalje pitam se šta radi Čorluka u reprezentaciji.Puno je riječi izgovorenu za Sosu,i to ružnih, mnogi ga nebi htjeli vidjeti u repki,samo zato jer je htio preći u jednu od najboljih svjetskih reprezentacija . Znači iz trenerskog kadra može se napustiti repka ako dođe nekakva ponudila i nikome ništa, a igrača odmah prozovu izdajnikom, iako tada nije bio u prvom planu naše repke.Žalosno i neljudski.