LIGA NACIJA

Vatreni izvukli teškog suparnika, ali najave su optimistične: Uz navijače možemo do finala!

storyeditor/2023-01-25/PXL_171222_97461529.jpg
storyeditor/2023-01-25/PXL_171222_97463140.jpg
storyeditor/2023-01-25/PXL_171222_97464426.jpg
27.01.2023.
u 07:30
Izborniku Zlatku Daliću bit će ovo prvo sudjelovanje na završnom turniru Lige nacija, natjecanju u kojemu Hrvatska ima kontinuitet od 2018., zajedno s Francuskom, Španjolskom, Nizozemskom, Njemačkom, Švicarskom, Belgijom, Portugalom i Italijom.
Pogledaj originalni članak

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić duboko u 38. godini prvi će put vatrene predvoditi na nizozemskom tlu, u polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske. Bit će to spektakularan dvoboj 14. lipnja u Rotterdamu, dok će dan kasnije, 15. lipnja, u drugome polufinalu igrati Italija i Španjolska.

Utakmica za treće mjesto igrat će se 18. lipnja u Enschedeu, a finale isti dan u Rotterdamu. Bit će to treći međusobni dvoboj Hrvata i Nizozemaca: 1998. u Parizu, u utakmici za broncu na Svjetskom prvenstvu, bilo je 2:1 za Hrvatsku, a 2008. u prijateljskoj u Splitu 3:0 za Nizozemsku. Luka Modrić nastupio je u toj prijateljskoj utakmici, pod vodstvom izbornika Slavena Bilića.

Zna se naš cilj

- Igrat ćemo protiv najtežeg suparnika, domaćina, koji će igrati pred punim stadionom i predvođen novim izbornikom. Nizozemska je reprezentacija sjajna, ali koju god bismo momčad izvukli, igrali bismo protiv jakog protivnika jer su sve četiri reprezentacije među deset najboljih na svijetu. Znamo što nam je cilj, ulazak u finale, i nastojat ćemo ga izboriti. Nizozemci imaju novog izbornika i jako su dobri, pogotovo u obrani. Imaju mlade, potentne igrače i igrat će pred svojom publikom, ali očekujem i veliku podršku naših navijača u Rotterdamu. Čeka nas velika utakmica, za nas će to biti veliki izazov, ali bit ćemo spremni i očekujem našu pobjedu - izjavio je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, koji je trenutačno u Melbourneu.

Njegov izaslanik na ždrijebu u Nyonu bio je Vedran Ćorluka, koji je također 2008. nastupio u utakmici s Nizozemskom.

- Ne bi bilo lagano koga god da smo izvukli, svaki suparnik je jako kvalitetan i ima veliku nogometnu povijest. Jako mi je drago što smo u tom društvu, ali to smo zaslužili rezultatima. Ždrijeb je dobar, igramo protiv domaćina Nizozemske i to je lijepo. Uvjeren sam da ćemo i mi imati veliku podršku navijača, iz Hrvatske i iz inozemstva - kazao je Ćorluka i nastavio:

- Nizozemska je na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrala jako dobro, ispala je u četvrtfinalu od Argentine lošijim izvođenjem jedanaesteraca, ali do tada je igrala jako dobro, brzo i atraktivno, napadački nogomet, i prakticirala sve ono što zahtijeva moderan nogomet i s te strane nam neće biti lagano, ali uvjeren sam da ćemo se za Nizozemce jako dobro pripremiti.

Samo da svi budu zdravi

Oglasio se i predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

- Dobili smo najtežu reprezentaciju u završnici Lige nacija, ali optimistični smo, a pravo na to daje nam rezultat na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Jako je bitno da igrači u lipnju budu zdravi i pripravni, vjerujem u naše dečke i siguran sam da ponovno možemo postići veliki rezultat - izjavio je Kustić koji je također u Melbourneu.

Izborniku Zlatku Daliću bit će ovo prvo sudjelovanje na završnom turniru Lige nacija, natjecanju u kojemu Hrvatska ima kontinuitet od 2018., zajedno s Francuskom, Španjolskom, Nizozemskom, Njemačkom, Švicarskom, Belgijom, Portugalom i Italijom. Naša će reprezentacija nastupiti u elitnoj skupini Lige nacija i 2024. godine, kada u tom odabranom društvu neće biti Engleske, Austrije, Češke i Walesa, a ući će u njega Škotska, Izrael, BiH i Srbija.

Nizozemski izbornik Ronald Koeman već ima iskustvo igranja u završnici Lige nacija. Nizozemsku je na turniru u Portugalu 2019. doveo do finala, u kojemu je bila poražena od domaćina predvođenog Cristianom Ronaldom.

Kada je riječ o nagradnom fondu Uefe za završni turnir Lige nacija, u igri će biti izdašni novčani iznosi. Prema službenim podacima iz sezone 2018./2019., pobjednička reprezentacija Portugala zaradila je 10,5 milijuna eura, druga Nizozemska zaradila je devet, treća Engleska osam, dok je Švicarska uprihodila sedam milijuna eura.

Za sezonu 2020./2021. objavljeni su neslužbeni podaci prema kojima je prva Francuska osvojila 14 milijuna eura, a ostali sudionici Final Foura ostvarili su jednaku zaradu kao i na prvom izdanju, dakle, za sudjelovanje na Final Fouru vatreni će uprihoditi najmanje sedam milijuna eura.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama za EP 2024. u Njemačkoj ne bude na prva dva mjesta u skupini, imat će još jednu šansu za plasman na Euro jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju. U kojem će sudjelovati ukupno 12 momčadi koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Europsko prvenstvo.

Čak i ako ne bude pobjednik Lige nacija u lipnju, Hrvatska bi mogla osigurati mjesto u doigravanju za Euro 2024. To se može dogoditi u slučaju da Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je plasman na Euro izborila kvalifikacijama, a na njezino garantirano mjesto u doigravanju ide momčad sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska u tome stoji jako dobro jer je trenutačno druga momčad u poretku, odmah iza reprezentacije Nizozemske

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
08:29 27.01.2023.

A ostali protivnici su kao "laki"???

DU
Deleted user
08:11 27.01.2023.

Pila naopako, dobili smo one koji nam jamče prolaz, sve drugo bilo bi teže

Avatar southman
southman
08:32 27.01.2023.

Nizozemska je najlakši protivnik