Mlada teniska nada

'Uzor mi je veliki Nadal jer je ljevak kao i ja, a i igramo istim reketom'

Foto: Privatni album
'Uzor mi je veliki Nadal jer je ljevak kao i ja, a i igramo istim reketom'
06.06.2023.
u 07:00
S istoka Hrvatske dolazi nam novi teniski biser, 12-godišnji Ivan Bobetić iz Đakova u kratkom je vremenu osvojio dva turnira Tennis Europe i dva državna prvenstva
Pogledaj originalni članak

Pedagoški je biti oprezan s pohvalama malenim tenisačima, ali kad netko s 12 godina u kratkom vremenu osvoji dva turnira iz ciklusa Tennis Europe (najprije u Čakovcu, a potom, prije nekoliko dana, i u Kopru), a pri tome je i državni prvak za igrače do 12 godina, kao što je to slučaj s Đakovčaninom Ivanom Bobetićem, onda je novinarska radoznalost (a vjerujemo i čitateljska) prejaka da bi se o tome šutjelo. A i Ivan zaslužuje podršku šire sportske javnosti, pa da ga predstavimo. Pitamo njegova oca Borisa kako se i kad Ivan počeo baviti tenisom.

– Ivan igra tenis od svoje pete godine. U Đakovu stanujemo u blizini teniskog kluba, tako da nam je odlazak u klub kao izlazak u dvorište. Rekreativno smo igrali tenis i supruga i ja, a Ivan nas je počeo oponašati još prije svoje pete godine mašući reketom – kaže tata Boris.

GALERIJA Roland Garros: Đoković lako došao do četvrtfinala

Foto: LISI NIESNER/REUTERS
French Open
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
French Open
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
French Open
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
French Open
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
French Open
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
French Open

S hrvatskim najviše problema

Kako objašnjavate ovu njegovu eksploziju? Čakovec, pa Koper, državno prvenstvo u Vinkovcima...

– Od početka ove godine Ivan igra jako dobro i napredovao je. U siječnju je u Zagrebu osvojio dvoransko prvenstvo, pojedinačno i u paru, a vrhunac dobre igre uslijedio je u svibnju na državnom prvenstvu na otvorenome, gdje je također osvojio naslov i u singlu i u dublu. U međuvremenu je osvojio te međunarodne turnire u Čakovcu i Kopru, ovaj drugi opet i pojedinačno i u paru. Svim tim uspjesima prethodili su mjeseci kontinuiranog rada i priprema, nema drugog objašnjenja.

Koliko Ivan dnevno trenira?

– Sat do sat i pol. Njegov prvi teniski trener je Mario Beljan, s kojim u najvećoj mjeri odrađuje treninge. S obzirom na to da ide u šesti razred i ima smjensku nastavu, u treninge je uključen i trener Tomislav Marjanović. Kondicijske treninge vodi mu Dario Jagodić. Teniski klub Đakovo ima 10 zemljanih i dva betonska terena. Zimi su natkrivena dva zemljana.

VEZANI ČLANCI:

Na čemu još Ivan treba posebno raditi?

– Svakako na tjelesnoj spremi, tj. kondiciji kao i na boljem kretanju, ali to su uobičajene faze teniskog sazrijevanja. Nastojimo sve to ukomponirati i uskladiti sa školskim obvezama.

A sad pitanje koje se roditeljima u tenisu jednostavno mora postaviti: kako uspijevate sve to financijski pokriti i koliko vam u tome pomaže HTS?

– Cjelokupni Ivanov teniski rast i razvoj financiramo mi sami, supruga i ja, svojim mjesečnim primanjima i ušteđevinom. HTS se uključio nakon osvajanja državnog prvenstva tako što nam je omogućio teniski kamp u Vrsaru, a Ivan je uključen i u program reprezentacije do 12 godina.

Nakon što smo s ocem riješili set teških pitanja, s Ivanom smo mogli pročavrljati o praktičnijim stvarima koje muče i istodobno raduju 12-godišnje sportaše. Za početak, kako uspijeva uskladiti tenis i školu?

– Zasad uspijevam u tome, ali uz veliku pomoć i razumijevanje nastavnika. Često na turnire nosim lektiru i udžbenike, pa navečer ili u pauzi čitam i učim.

Koji ti je omiljeni predmet u školi, a s kojim imaš najviše problema?

– Omiljeni predmet mi je tjelesni jer volim sport i druženje kroz sport. A najviše problema imam s hrvatskim. Prilično izostajem i nemam puno vremena za vježbanje gramatike, no i tu imam razumijevanje nastavnice.

VEZANI ČLANCI:

Mamina pileća krilca

Tko te prati na turnirima?

– Uglavnom tata jer je u mirovini i ima najviše vremena za moj tenis i sve oko tenisa. A kada to mogu, s obzirom na to da rade, pridruže nam se mama ili trener Mario. Najsretniji sam kad sam na putovanjima s cijelom obitelji, kao što je bio slučaj u Kopru, gdje su me bodrili i mama i tata te mi bili vjetar u leđa.

Koje ti je omiljeno jelo?

– Lazanje i zapečena pileća krilca koje mama priprema isključivo zbog mene i super ih sprema.

Tko ti je uzor u teniskom svijetu?

– Uzor mi je veliki Rafa Nadal prije svega jer je ljevak kao i ja, a i igram reketom Babolat kao i on. Zasad je to pobjednički reket.

O kojem uspjehu sanjaš, koji ti je glavni cilj u tenisu?

– Želim biti profesionalni tenisač, igrati na ATP turnirima. A nakon toga volio bih se baviti trenerskim poslom, možda biti izbornik. Uglavnom, volio bih ostati uz tenis jer me ispunjava i veseli. I zato bih svoj djeci poručio da se uključe u sport jer se kroz sport učimo odgovornosti i samodisciplini. A i možemo upoznati djecu iz cijelog svijeta – veselo je zaključio Ivan.

VIDEO Mural u Karlovcu posvećen preranom odlasku Dražena Petrovića, jednog od najvećih europskih košarkaša

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.