ŠTO NAS ČEKA?

Upozorenje: Ne počne li HNL do jeseni, možemo prekrižiti nogomet

02.05.2020.
u 07:05
- Ja sam čovjek iz medija, a ja bih ih zabranio na sljedećih šest mjeseci. Jer, roditelji imaju drukčiju percepciju. Vi vidite da se roditelji bune i ne žele pustiti djecu u školu kad se nešto napiše u medijima - kaže Črnko
Pogledaj originalni članak

Hrvatski nogometni savez u ovom trenutku nema, niti će u dogledno vrijeme biti u posjedu sredstava za financijsku pomoć klubovima.

Naime, sredstva iz famoznoga Uefina program Hat-trick imaju sasvim drugu svrhu i namjenu.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Nenad Črnko
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Nenad Črnko

– Hat-trick nije pomoć za klubove, to su redovna sredstva koja su u programu Uefe i Hrvatskog nogometnog saveza planirana prije pandemije koronavirusa. Ona se dobivaju na temelju projekata i planova svake godine, to nije nikakav izvanredni, pandemijski novac – pojašnjava član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik HNK Gorica Nenad Črnko.

Mediji su jako bitni

Očekuje li vaš klub uopće bilo kakvu financijsku pomoć HNS-a?

– S obzirom na to da znam način funkcioniranja Hrvatskog nogometnog saveza, mi iz Gorice ne očekujemo ništa. Nismo mi stvarali klub da bi nam netko drugi pomagao. Svi klubovi koji će egzistirati na nekakvom gospodarskom aspektu i koji će se prilagoditi, oni će možda preživjeti. A to kad kažem možda, to ovisi o tome kada će se nogomet početi igrati. Zato ja kažem da bismo mi svi trebali isforsirati pod svaku cijenu, pa i pod cijenu potpisa pod vlastitom odgovornošću, da idemo igrati što prije. Jer, ako uskoro ne počnemo igrati, možemo prekrižiti nogomet – kaže Črnko i nastavlja:

– Ako nam se dogodi ono što se dogodilo u Italiji, da nam Vlada zabrani igrati, da u Hrvatskoj nogomet čeka do rujna ili listopada, pa onda ako se ponovno pojavi pandemija, pa ćemo čekati proljeće, to onda kraj priče za Hrvatsku ligu.

Vratimo se eventualnoj pomoći Saveza klubovima. Kako bi to uopće izgledalo?

– Pa znate li koliko klubova ima koji trebaju pomoć? Tu treba napraviti kriterije – za što? Zar da pomažemo nekome tko će nekoga stranca ili domaćeg igrača plaćati pet ili deset tisuća eura mjesečno? Ili u Drugoj ligi 5000 ili 10.000 kuna. Pa ja znam u trećoj ligi masu klubova koji plaćaju igrače više nego mi u prvoj ligi, mislim na stipendijske ugovore mladih igrača. Zato ja kažem: diktatura je najbolja demokracija. Moraš podijeliti onima koji će očuvati hrvatski nogomet. Oni koji imaju selekcije mladeži, razvijen sustav rada, plaćaju trenere... i kraj priče.

Koja je naša nogometna perspektiva u ovom trenutku?

Ja sam optimist

– Glavni izvor prihoda HNS-a su rezultati A reprezentacije na velikim natjecanjima. I sad, generalno, HNS ima novca da preživi još dvije godine, ali kad govorimo o preživljavanju dvije godine, ne govorimo o plaćama hladnoga pogona, nego o aktivnostima svih nacionalnih selekcija svih uzrasnih kategorija. Sad moramo razmišljati samo o tome, ako bude dobra situacija, da nam se ne dogodi slom hrvatskog nogometa. A tu su mediji jako bitni. Ja sam čovjek iz medija, a ja bih ih zabranio na sljedećih šest mjeseci. Jer, roditelji imaju drukčiju percepciju. Vi vidite da se roditelji bune i ne žele pustiti djecu u školu kad se nešto napiše u medijima. Pa neće ih pustiti ni na stadione. Ako izgubimo godinu dana natjecanja u mlađim uzrasnim kategorijama, izgubili smo četiri godine reprezentativnog ciklusa. To nitko ne računa. Onda bismo ubili hrvatski nogomet, a znamo što je hrvatska reprezentacija i brendiranje hrvatskog nogometa u Europi i svijetu.

Jeste li optimist oko nastavka sezone?

– Naša Vlada i Nacionalni stožer rade odličan posao. Oprez je ogroman, ponekad je čak i prevelik. Ne vidim razlog da ne istrčimo svi na teren što prije. Riječ je o mladim ljudima koji imaju trenažno povećan imunitet. Koji sigurno nisu riskantna skupina da bi se zarazili i prenosili zarazu. Ako puštamo ljude u tramvaje i autobuse, ako pokazujemo snimke da ljudi od 60-70 godina ne drže socijalnu distancu, onda netko mora presjeći i reći – ajmo prvo poslati poruku da prvoligaši mogu od sljedećeg tjedna s 20 igrača na teren. Pridržavajući se, naravno, svih uputa.

Znači da bismo se mogli držati rokova da do 13. lipnja počnemo prvenstvo?

– Ja sam optimist. Ako izlobiramo svi skupa, a tu su mediji najveći alat, da se dopusti prvoligašima da se počne s pripremama. Ako imamo svaki dan 10-15 zaraženih, a u sportu niti jednoga, ajmo onda donijeti tu odluku – zaključio je Nenad Črnko.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr