Dragan Talajić

Učenik velikog Tomislava Ivića od sljedeće sezone u biranom društvu trenerskih celebrityja

20.12.2017.
u 16:40
Hrvatska će u kineskoj Superligi imati predstavnika na klupi. Dragan Talajić novi je trener Henan Jianyea iz Zhengzhoua.
Pogledaj originalni članak

U odabrano društvo svjetskih trenerskih celebrityja u kineskoj Superligi – Fabija Cannavara, Dragana Stojkovića, Paula Souse, Manuela Pellegrinija, Fabija Capella... – od sljedeće sezone neočekivano ulazi i jedan Hrvat – Dragan Talajić. Taj 52-godišnji Sarajlija s pulskom i zagrebačkom adresom ovoga vikenda bit će u Hong Kongu predstavljen kao trener kineskog kluba Henan Jianye iz grada Zhengzhoua od 9,3 milijuna stanovnika, kao šesti hrvatski trener koji će se okušati u najprestižnijoj azijskoj ligi, nakon Ćire Blaževića, Dražena Beseka, Branka Ivankovića, Josipa Kužea i Zvonimira Solde.

Talajić nikada nije radio u hrvatskom prvoligaškom nogometu, ali zato je od 2004. godine do danas prošao Aziju uzduž i poprijeko, radeći u Saudijskoj Arabiji (u dva navrata), Bahreinu, Kuvajtu, UAE, Jordanu (u tri navrata), Omanu i Tajlandu. Na kraju, Talajić je vlasnik najvećega trenerskoga dosega jednoga našega trenera u Aziji: 2004. godine sa saudijskim Al Ittihadom osvojio je Ligu prvaka. Podsjetimo, u tom neviđenom preokretu u finalu Saudijci su u prvoj utakmici pod vodstvom legendarnoga Tomislava Ivića kod kuće od korejskog Seongnama bili poraženi s 1:3, a u Južnoj Koreji, s Talajićem na klupi, slavili su sa senzacionalnih 5:0.

– Petoga siječnja moram biti u Barceloni, gdje nam počinju pripreme, a kinesko prvenstvo počinje 3. ožujka – kaže nam Dragan Talajić, koji sa sobom vodi pomoćnika Elvisa Scoriju iz Pule i trenera vratara Tihomira Perekovića iz Velike Gorice.

Pomogao mi Vukadinović

Kako je uopće došlo do angažmana u kineskom klubu, najvećega iskoraka u vašoj trenerskoj karijeri, pitamo Talajića.

– Do početka prosinca bio sam trener jordanskog Al Faisalyja, a posao s Kinezima “kuhao” se neko vrijeme. Javio mi se jedan kineski menadžer iz Londona, s kojim me povezao Dejan Vukadinović iz Novog Sada. Oni su mi prenijeli kako su u Henanu zainteresirani za mene, ali da moram doći na intervju u Bruxelles jer bez toga ne možete u Kinu, osim ako niste veliko svjetsko trenersko ime. Na tom intervjuu dao sam neke smjernice što bi trebalo napraviti s momčadi, koje bih stvari promijenio u igri... Nakon tjedan dana javili su mi da su se odlučili za mene, a ugovor sam potpisao prošloga tjedna u Dubaiju. Moj angažman u Henanu najznačajniji je u mojoj karijeri – nastavlja Talajić.

Odličan u Jordanu

Ostavili ste odličan dojam i u Jordanu.

– Preuzeo sam momčad Al Faisalyja iz Ammana u rujnu, kada je imala devet bodova manje od vodećega, sada je taj zaostatak smanjen na pet bodova. Al Faisaly sa 77 trofeja spada među najtrofejnije klubove svijeta. Ma to je čudo od kluba, ponos Jordana, dok je Al Wahdat, s kojim sam osvojio četiri trofeja, simbol palestinskog otpora jer su ga u Ammanu osnovali Palestinci izbjegli iz Izraela. Između ta dva kluba vlada nezamisliv rivalitet – kaže Talajić.

Kakav su na vas dojam ostavili Kinezi?

– Razgovor za posao obavio sam s dvojicom sportskih direktora, a kada sam u Dubaiju potpisivao ugovor, upoznao sam i generalnog menadžera. Henan nema nijednu veliku zvijezdu, ali imaju novca i spremni su dosta uložiti. Najvažnije mi je sada naći vrsnoga stopera. Igrali su defenzivno, a primali dosta pogodaka. Moja je želja promijeniti taj mentalitet, težiti ofenzivi... Šefovi kažu: “Plasirajte se među prvih deset i to je za nas kao da smo prvaci.” Inače, Zhengzhou je najbrže rastući industrijski grad u Kini, u njemu se proizvodi iPhone – nastavlja Talajić.

Tko vam je otvorio vrata azijskog nogometa? I kako naši treneri imaju takav uspjeh na najvećem kontinentu?

– Mene je 2004. godine iz Pule u Saudijsku Arabiju sa sobom poveo Tomislav Ivić. On je bio prvi naš trener koji je ostavio traga u Aziji i poslije otvarao vrata svima ostalima. Za moju karijeru on je broj jedan, čovjek koji je na mene najviše utjecao. Mi smo po mentalitetu možda slični Azijcima, možemo im se lako prilagoditi, prihvatiti njihov način razmišljanja sigurno lakše nego neka velika trenerska imena iz nogometno značajnijih zemalja. Pogledajte samo kakve je uspjehe imao Zlatko Dalić, kako sjajno ide Zoranu Mamiću i Branku Ivankoviću... To nije slučajno – zaključio je Dragan Talajić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr