Kvalifikacije za Eurobasket

Turski izbornik nakon pobjede: Hrvati su zaslužili biti prvi u skupini

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.02.2021.
u 21:48
Odavno kvalificirana Hrvatska je u balonu u Istanbulu doživjela dva poraza koji ne bole, a izbornik Mršić imao je priliku vidjeti na koga može računati na ovoljetnim olimpijskim kvalifikacijama
Pogledaj originalni članak

Igrajući bez osjećaja da imaju mač nad glavom koji vam daju daju utakmice u kojima je ulog puno veći od prestiža, hrvatski košarkaši doživjeli su i drugi poraz u kvalifikacijama za Eurobasket za koji su vizu izvadili još prošle godine.

Nakon Nizozemaca, koji su tako izborili plasman na EP, izabranici Veljka Mršića izgubili su i od domaćina ovog balona Turaka (78:84), reprezentacije koja je na papiru znatno jača od naše.

A domaćini su, premda to Fiba nije dozvoljavala, imali podršku i domaće publike. Ne u velikom broju, ali se sve te navodne "zaposlenike", prijatelje i poslovne partnere Turskog košarkaškog saveza moglo dobro čuti.

No, nisu oni prelomili ovu utakmicu već euroligaški igrači u sastavu turske reprezentacije što je naglasio i hrvatski kapetan Željko Šakić:

- Kada smo na prijelazu treće u četvrtu četvrtinu poveli sa šest razlike (op.p. 68:62), nismo skočili u obrani i oni su nam zabili dvije trice. Inače, ne zaboravite da su Turci imali nekoliko euroligaških igrača, a mi niti jednog.

A upravo trojica, od četvorcice, turskih euroligaša, odreda suigrači našeg Krune Simona, bili su ključni igrači turske pobjede. Centar Sanli zabio je 17 koševa, koliko i branič Tuncer (uz sedam asista) a ovaj put, premda je Mustapić na njemu igrao solidnu obranu, nametnuo se i poturčeni Amerikanac Shane Larkin (16 koševa, 7 asista).

- Presudila je individualna kvaliteta turskih igrača, a upravo je Larkin zabio tešku i vrlo važnu tricu uz dodatno slobodno bacanje. Osim toga, igrao je i nevjerojatnu obranu. Unatoč svemu tome, nama je za pobjedu nedostajalo jako malo. Rekao bih da su obje reprezentacije igrale bolje nego u subotu pa čestitam i turskim i svojim igračima na kompetitivnoj utakmica unatoč činjenici da se poredak nakon ove utakmice nikakvim njenim ishodom nije mogao promijeniti. Mi smo ostali prvi u skupini, a Turci su treći - ustvrdio je hrvatski izbornik Veljko Mršić koji je u ove dvije utamice imao priliku vidjeti na koga može računati u ovoljetnim olimpijskim kvalifikacijama.

Hrvatska je u ovom susretu imala petoricu dvoznamenkastih (Gabrić 13, Bilan 12, Fiilipović 12, Šakić 10, Vranković 10), a statistika je pak izbacila Tomislava Gabrića kao našeg najboljeg strijelca ali i najkorisnijeg igrača (13 koševa, trice 3-4, četiri skoka). S obzirom da on nije igrao u subotu, baš kao niti Mustapić, hrvatski izbornik je bio priupitan što misli o njihovu doprinosu na parketu, no Mršić nije htio govoriti o pojedincima:

- Cijela momčad je igrala jako dobro. Ovo je timski sport, a svaki igrač je jedna sastanica a mi smo danas imali dobru momčadsku izvedbu. Mnogi su igrali dobro pa ne bih govorio o imenima, a svaki od ovih igrača pokazao je da zaslužuje nositi ovaj dres.

Osim njihova, Hrvate je pohvalio i suparnički trener Orhun Ene kazavši:

- Čestitke hrvatskoj momčadi, oni su i danas pokazali da su zasluženo prvi u skupini. Mi smo vizu za Eurobasket ulovili nakon 0-3 i koš-razlike "minus 31" pa moramo biti zadovoljni.

A plasmanom na Eurobasket 2022. zadovoljne su sljedeće zemlje: Izrael, Španjolska, Poljska, Rusija, Estonija, Belgija, Litva, Hrvatska, Nizozemska, Turska, Srbija, Finska, Ukrajina, Slovenija, Mađarska, Francuska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Grčka i Bugarska te zemlje domaćini Italija, Njemačka, Češka i Gruzija.

Pomalo neočekivano, prvo mjesto u svojoj skupini ispred Grček osvojila je BiH, a još jače odjekuje vijest da se na Eurobasket nije plasirala Crna Gora koja je imala peh da je u skupini s Francuskom (4-2) i atletičnom Velikom Britanijom (4-2) te domaćinom Njemačkom od koje je, zapravo, imala pobjedu više.

Šteta za reprezentaciju koja ima tako sjajnog igrača kao što je NBA centar Nikola Vučević. A isto se dogodilo i Letoniji čija nacionalna vrsta bez svojih NBA uzdanica (Porzingis, Bertrans, Kurucs) nije bila u stanju kvalificirati se pored jedne Bugarske.

Zanimljivo je da su i Crnogorci i Letonci ključne utamice gubili u balonima koji su bili organizirani na njihovu domaćem terenu, u Podgorici i Rigi.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LI
linkser2
07:39 23.02.2021.

Kome koristi ovaj cirkus od kvalifikacija koji bolje ekipe moraju igrati sa trećim sastavima i uvoditi igrače koji su na razini druge lige a koji neće svakako ići na EP kada dodju pravi igrači, meni nije jasno... i sada nećemo na EP gledati jednu C.Goru sa Dubljevićem, Bjelicom, Vučevićem... ili Latviju sa Porzingisom...ali su tu zato Engleska i slični zabavljači...strašno

Avatar rubinet
rubinet
22:13 22.02.2021.

U zadnje vrijeme,na žalost , ponavlja se isti hrvatskošportski scenarij: Kad je neizvjesno,kad je neriješeno,kad treba dati sve od sebe ,kad treba pokazati najbolju kakvoću-tad naši igrači i naši izbornici nestaju. Igrači se izgube,izbornici se zavuku u mišju rupicu...Ovo vrijedi i za košarku i za vaterpolo .