Ivan Klasnić:

'To me slomilo, plakao sam. Napravio sam nešto što nitko nikad nije'

31.01.2020.
u 19:10
Nekadašnji standardni napadač vatrenih u vrijeme kada je igrao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju istodobno je proživljavao i svoje najteže trenutke. Još 2005. saznao je svoju dijagnozu, no svejedno je svim srcem igrao za Hrvatsku
Pogledaj originalni članak

Nikada nije lako gledati ljude koji su vam dragi kako pate, a otkako se Ivan Klasnić (40) počeo boriti sa svojim bubrezima, a tome je već 15 godina, hrvatska je javnost zabrinuta i suosjeća s njim.

Nekadašnji standardni napadač vatrenih u vrijeme kada je igrao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju istodobno je proživljavao i svoje najteže trenutke. Još 2005. saznao je svoju dijagnozu, no svejedno je svim srcem igrao za Hrvatsku.

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ivan Klasnić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ivan Klasnić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ivan Klasnić
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Ivan Klasnić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ivan Klasnić
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Ivan Klasnić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ivan Klasnić
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Ivan Klasnić

Neke od tih utakmica ostale su nam svima u sjećanju, a posebno ona za nas tragična za polufinale Eura 2008. s Turskom u kojoj je Ivan zabio i gol.

Kada su problemi krenuli bio je član Werdera iz Bremena i otišao je na rutinsku operaciju slijepog crijeva. Bio je na pretragama kod klupskih liječnika, ali oni nisu prepoznali simptome koji su upućivali na nepravilnosti u funkcioniranju bubrega.

Medicina je tada zakazala, a Klasnić je izgubio oba organa. Bubrezi su mu transplantirani 2007., a donatori su bili njegovi roditelji. No, tijelo je odbacilo najprije majčin bubreg, a zatim i očev iako se on nakon transplantacije osjećao dobro, čak toliko da je nastavio i profesionalnu nogometnu karijeru. Trenirao je i ponovno igrao.

Bolji od Ronalda i Messija

– Kad sam se nakon transplantacije vratio na teren, plakao sam. Napravio sam nešto što nitko nikad nije. U tom pogledu bolji sam i od Ronalda i Messija – rekao je Klasnić u nedavnom intervjuu za Bild u povodu svoga 40. rođendana.

Bilo kako bilo, nakon povratka na teren dolazile su ponude, pa i ona Bayernova, ali transfer je propao jer mu se bolest ponovno zakomplicirala.

Nogomet je aktivno igrao do 2013., a onda je bubreg ponovno uključio alarm.

Prije tri godine, svi smo gledali njegove fotografije s dijaliza, gledali smo kako se muči iako je cijelo vrijeme imao osmijeh na licu. Drugi transplantirani bubreg je otkazao i u studenome 2017. Ivan je treći put operiran i u Zagrebu transplantiran mu je novi bubreg. Sada je sve u redu, prošle je godine čak dobio i drugo dijete. Iz prvog braka s Njemicom Patricijom već ima jednu kćer.

Veliki humanitarac

I baš mu djeca daju motivaciju da nastavi koliko-toliko normalan život, pa tako i angažman u nogometu.

Nakon velike životne borbe nije napustio nogomet pa danas radi kao nogometni agent.

U životu je sve posložio, no ponovo ima zdravstvenih problema, virus mu je napao vlasište te je zbog toga izgubio kosu. No, kako je oduvijek borac, to ga nimalo ne obeshrabruje.

– Virus mi je napao korijen kose, ali to me neće nimalo obeshrabriti. Osjećam se dobro, sretan sam i želim živjeti sto godina – rekao je bivši vatreni za njemački Kreiszeitung te zaključio:

– Pozitivna sam osoba, a što mi se dogodilo, dogodilo se. Ne mogu to promijeniti – zaključio je bivši hrvatski reprezentativac koji je igračku karijeru gradio u Sankt Pauliju, Werderu, Nantesu, Boltonu i Mainzu, a dres hrvatske nogometne reprezentacije nosio je u 41 nastupu i postigao 12 pogodaka.

Kao igrača su ga svi poštovali i voljeli, a sada ga vole još i više jer svojom neumornom borbom s bolestima nadahnjuje mnoge, a uz to se uvijek odazove na sve humanitarne priredbe pa mu nije teško zaigrati ni tenis ili nogomet da nekomu pomogne.

>>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.