Poznati hrvatski sudac:

"Svatko tko ima oči vidi da su bili kazneni udarci na Livaji i Dvornekoviću, suci su pogriješili"

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
U 10. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Lokomotiva
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
U 10. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Lokomotiva
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Gorica i Rijeka sastali se u 10. kolu HT Prve lige
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Gorica i Rijeka sastali se u 10. kolu HT Prve lige
28.09.2021.
u 10:43
– Ako mogu, kao bivši sudac uvijek ću stati uz suca, ali moram dati kritiku jer želim da suđenje bude bolje jer imamo mladih sudaca s puno potencijala – zaključio je Bezjak
Pogledaj originalni članak

Nismo ljubitelji kritiziranja suđenja jer smatramo da su najvažniji briljantni potezi nogometaša (kojih je tijekom vikenda bilo) te da u fokusu trebaju biti nogometne vještine, ali ne možemo zanemariti i ignorirati neke sudačke odluke od proteklog vikenda i ne popričati o njima, pogotovo kad znamo da se svaka ključna sudačka odluka može provjeriti u VAR sobi i naknadno promijeniti. Protekli vikend vidjeli smo odluke koje su, bez obzira na to za koga navijate, poprilično očite pogreške sudaca. Da se u jednom kolu, u pet utakmica, dogode čak tri-četiri situacije za koje je velika većina hrvatske javnosti (prema anketama na portalima) suglasna da su pogrešno dosuđene, to već ulazi u sferu čudnog, pa i nedopustivog.

Bez dlake na jeziku

U sudačkom sustavu u kojem je ili nemoguće dobiti izjavu ili je jako teško dobiti izjavu bez diplomatskih odgovora, kontaktirali smo s Borislavom Bezjakom, čovjekom bez dlake na jeziku koji je sudio u Prvoj jugoslavenskoj ligi od 1984. do njezina raspada i bio jedan od najcjenjenijih sudaca.

– Detaljno pratim suđenje i moram priznati da je ove sezone suđenje bolje, odnosno bilo je bolje sve do ovoga kola u kojem je bilo uvjerljivo najlošije ove sezone. Nisam očekivao toliko čistih i očitih grešaka u jednom kolu – kaže Bezjak.

Idemo redom. Situacija koja je podigla vjerojatno najviše prašine je ona s utakmice Gorica – Rijeka u kojoj je u posljednjim trenucima utakmice, pri rezultatu 4:3 za Rijeku, Goričin igrač Matija Dvorneković primio loptu u kaznenom prostoru, a po nozi ga je vidno udario Rijekin igrač Hrvoje Smolčić. Sudac Mario Zebec je odmahnuo, a iz VAR sobe mu se javio Fran Jović. No, Zebec ni nakon pregledavanja snimke nije pokazao na bijelu točku.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Gorica i Rijeka sastali se u 10. kolu HT Prve lige

– Igrač Rijeke udara Dvornekovića po stopalu i još pada na njega. Svi elementi za kazneni udarac su tu jer se nepropisno ne dopušta igranje loptom igraču Gorice. Jović je dobro postupio što se uključio, a Zebec to jednostavno nije htio vidjeti. Nećemo otkrivati toplu vodu, svatko tko koristi oči zna da je to kazneni udarac, nema opravdanja.

Druga situacija koja je pobudila dosta polemike je ona iz 9. minute na utakmici Hajduk – Lokomotiva, kad je Marko Livaja dobio loptu u prostor i bio u sjajnoj poziciji, a zatim ga je De Haas u kaznenom prostoru rukama i nogama srušio. Sudac Ivan Bebek je na to odmah odmahnuo te Livaji za prigovor dao i žuti karton. U ovoj situaciji VAR sudac Tihomir Pejin nije reagirao.

– Livaja utrčava u prostor i lopta je ispred njega, u boljoj je poziciji od braniča Lokomotive i nema razloga da padne sam od sebe jer je u poziciji za postizanje pogotka. Branič Lokomotive pravi se Englez i rukama i nogama ruši Livaju koji je bio u brzom trku. Pa kako se VAR nije uključio u toj situaciji? Jesmo li mi odjednom postali slijepi da ne vidimo da tu postoji pravi kontakt? Komisija će se možda nakon ovoga opravdavati na intenzitet. Kako se mjeri intenzitet, kako se to može dokazati? – pita se Bezjak, koji komentira i kako se nositi sa skandiranjem koje je Ivan Bebek morao slušati na toj utakmici (“Ubij, ubij Bebeka”):

Sudio pred 80 tisuća ljudi

– Sudio sam pred 50 i pred 80 tisuća ljudi. Nije ti svejedno, ali moraš biti koncentriran. Pitanje je kako ćeš reagirati na uvrede, hoćeš li nastaviti suditi kao inače ili ćeš dopustiti da te to psihički slomi.

Bezjak je istaknuo još tri situacije iz ovog kola, nedosuđen drugi žuti karton Topčagiću u utakmici Šibenik – Osijek, nedosuđeni kazneni udarac zbog prekršaja na Kocijanu u utakmici Slaven – Dinamo te još jedno gaženje u kaznenom prostoru na utakmici Gorica – Rijeka.

– Ako mogu, kao bivši sudac uvijek ću stati uz suca, ali moram dati kritiku jer želim da suđenje bude bolje jer imamo mladih sudaca s puno potencijala – zaključio je Bezjak.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
U 10. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Lokomotiva

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KU
kublajkhan
11:06 28.09.2021.

Daj ne kmečite. Ako želite biti drugi morate davati golove iz igre, a ne samo iz jedanajsteraca. Eto, ovaj put ste uspjeli. Sada treba nastaviti

PS
popevke sAm slagal
11:27 28.09.2021.

Svatko tko ima oči vidio je teatralni pad Livaje.

RO
Roko
11:49 28.09.2021.

Sudac Bebek je rodom iz Rijeke. Pametnom dosta! Igre počinju. Protiv Rijeke se ne sudi penal za Goricu. Bebek ne sudi penal za Hajduk. Topčagiću iz Osijeka se ne sudi drugi žuti karton. I biti će toga još. Igre namještanja počinju!