SVI U BORBU

Španjolski sportaši skidaju dresove i oblače kute

Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
Španjolski sportaši skidaju dresove i oblače kute
27.03.2020.
u 16:34
Na prvoj crti bolnice Rekalde, u baskijskom gradu Bilbau, nalazi se nogometna sutkinja iz prve ženske lige Iragartze Fernández. Ta medicinska sestra izvijestila je preko internetske stranice saveza o teškoj situaciji u bolnici:
Pogledaj originalni članak

Dok elitni španjolski sportaši i klubovi prikupljaju donacije, ima i onih koji su skinuli dresove pa obukli plave ili bijele kute u "utakmici" protiv koronavirusa. Španjolska je nakon Italije najpogođenija zemlja gdje je njihovo znanje neophodno.

Na prvoj crti bolnice Rekalde, u baskijskom gradu Bilbau, nalazi se nogometna sutkinja iz prve ženske lige Iragartze Fernández. Ta medicinska sestra izvijestila je preko internetske stranice saveza o teškoj situaciji u bolnici:

>> VIDEO Podrška hrvatskih sportaša

"Intenzivno radimo, a u čestim momentima stresa čistimo moguće slučajeve koronavirusa. Kako bi bilo dobro svima, ostanite doma i pomozite nam tako što nećete dodatno proširiti koronavirus“.

Chaxiraxi Hernández je također medicinska sestra pa je žuti dres rukometnog kluba Rocase s Kanarskih otoka zamijenila bijelom majicom i hlačama. "Premda je nakon pet ozljeda koljena moja karijera pri kraju još uvijek kombiniram rukomet s poslom", kaže ta 28-godišnja igračica. 

Od prije dvije godine radi u jednom umirovljeničkom domu gdje je jedina medicinska sestra s petero pomoćnih zaposlenica. "Zasad imamo sreće, nismo imali slučajeve koronavirusa, pa smo stigli napraviti mjere prevencije jer radimo s najranjivijim osobama na ovu bolest", rekla je za novine AS.

Antonio Camaño, 38-godišnji osvajač zlatne medalje na svjetskom prvenstvu veterana, već je vidio pacijente kako umiru. "Sport mi pomaže kada vidim ljude kako umiru", kaže taj zdravstveni tehničar na odjelu intenzivne njege u bolnici u Málagi, na jugu zemlje.

Miriam Rodríguez skinula je vratarske rukavice malonogometnog kluba FSF Móstoles u predgrađu Madrida pa navukla one gumene sanitarne u susjednom predgrađu Fuenlabrada. Regija Madrida najpogođeniji je dio zemlje s 2.090 preminulih od oko 4.300 u čitavoj Španjolskoj.

"Teško je. Iz dana u dan ne znaš što ćeš zateći. Vidim kako se svi katovi bolnice pune oboljelima, a onda obolijevaju i kolege...Ja sam dobro, ali jako umorna. No neću stati!", kaže Rodriguez.

Ragbijaš Valencije, 28-godišnji Adrián Cotanda, zatvoren je u kući nakon što se prošli tjedan zarazio koronavirusom na svom radnom mjestu u bolnici Hospital Clínico de Valencia. "Radimo u oskudnim uvjetima", objašnjava. Nada se skorašnjem oporavku kako bi se što prije vratio i priključio bolničkoj ekipi. "Sada pak svaku večer izlazim u 20 sati na balkon pa s ostalim stanovnicima plješćem zdravstvenim radnicima", kaže.

Na pustim ulicama mogao bi se u policijskoj uniformi naći Saúl Craviotto, dvostruki olimpijski pobjednik i trostruki svjetski prvak u veslanju. Trebao je ovo ljeto predstavljati Španjolsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, no one su otkazane. "Prije deset dana sam poslao poruku šefu policijske postaje u Gijónu da računa sa mnom budu li Igre otkazane. Vratit ću se na ulicu kako bih bio rame uz rame s drugima", kaže. Policija od 13. ožujka patrolira ulicama kako bi osigurala da 47 milijuna stanovnika ne izlazi bez veze na ulicu.

Miki Linares je krajem prošle sezone skinuo kapicu prvoligaškog vaterpolo kluba Terrasse kako bi se tijelom i dušom prepustio medicini. Nakon što je španjolska vlada najavila zapošljavanje dodatnih 50.000 zdravstvenih radnika – umirovljenih i studenata zadnje godine – Linares je prekinuo praksu u bolnici u Barceloni pa se ponudio gdje nedostaje osoblje. Sada čeka da ga pošalju negdje na front protiv koronavirusa.

"Ispunio sam formular, a lječnička komora u Barceloni naći će mi zadaću za obavljati. Imam veliku želju pomoći gdje god treba", poručuje taj 22-godišnji bivši vaterpolist.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.